2013. január 6., vasárnap

Újévi gazdag sütemény és forró csoki

  
A mélyhűtőben volt egy adag diós bejgli töltelék, mert ajándékba sütöttem néhány rudat még karácsony előtt. Ezt vettem elő a minap, és belekerült ebbe a szokásosnál kicsit gazdagabb süteménybe. A receptben természetesen helyettesítem friss hozzávalókkal. Egy kisméretű, 18 cm-es formában sütöttem meg, de olyan kiadós, hogy bőven eltartott jó pár napig, míg megettük. A forró csoki pálcákat egy barátnőmtől kaptuk karácsony előtt, felmelgített folyadékban kell addig kevergetni, amíg bele nem olvad. Én higított mandulatejszínt használtam, de mással is lehet készíteni.
 
A süteményhez:
1 nagy alma, reszelve
10 dkg darált dió
½ tk. őrölt fahéj
½ tk. vanília őrlemény
1 ek. reszelt narancshéj
3 nagy tojás
1 érett banán
3 ek. kókusztejszín
1 ek. Xukor zéró 4X
3 ek. kókuszcukor
1 ek. gesztenyeliszt
3 ek. kókuszliszt
2 csipet szódabikarbóna
ha igényli a massza, akkor egy kevés víz, kanalanként adagolva
8 dkg Paleo bonbon eritrites étcsokoládé, apróra tördelve
 
Az almát, a diót, a fahéjat, a vaníliát, a narancshéjat, a tojásokat, az aprított banánt, a kókusztejszínt, az édesítőket, a liszteket, a vizet és a szódabikarbónát alaposan kikeverjük. Hozzáadjuk a darabolt csokoládét, egy kisméretű sütőformába öntjük és 180 fokon kb. 50 perc alatt megsütjük. Kihűtjük és szeletekre vágva tálaljuk.
 
 
 
 

8 megjegyzés:

  1. A kókuszcukorról mit érdemes tudni paleo szempontjából? Meg nem hallottam róla.

    VálaszTörlés
  2. Ez annyira gazdag, hogy a gyümölcsök miatt nem is igazán paleo. Márminthogy a gy.cukor itt nem nyers, kötött formájában vagyon. Ezt már régóta tudjuk, de miért is kell ilyen sütiket készíteni paleo gasztro-blogon ?

    VálaszTörlés
  3. A kókuszcukor glikémiás indexe 35-ös, 300 kalória van 10 dekában. A xilitnél és az eritritnél ez nyilván több, de aki nem bírja a cukoralkoholokat, annak jó alternatíva lehet steviával keverve. Előnye, hogy tud karamellizálódni, és nagyon finom illata-íze van. Én kis mennyiségben használom, és csak ritkán.

    VálaszTörlés
  4. A fenti recept a sokadik olyan recept ezen a blogon és a szakácskönyvekben is, ahol főtt gyümölcs szerepel. Az, hogy mi paleo, és mi nem, részben egyéni értelmezés kérdése, és mint már eddig is többször mondtam, mindenkinek szíve joga, hogy az arányokat, illetve "szabályokat" milyen mértékben, módon követi. Én eddig is, ezután is fogok használni gyümölcsöt főzéshez. A lekvárok és a gyümölcslevek esetében el tudom fogadni azt a jogos aggályt, hogy hirtelen, nagy mennyiségű gyümölcsöt tudunk magunkhoz venni olyan formában, amit nyersen nem tudnánk megenni egyszerre. Ennél a süteménynél 1 alma és 1 banán kb. negyedét esszük meg egyszerre, ezt semmiképpen nem tartom túl soknak. Egyszer már írtam egy bejegyzést arról, hogy kipróbáltam, hogy a nyers, a főtt, illetve a sült alma milyen mértékben emeli meg a vércukorszintet. Ugyanannál a mennyiségnél nem volt semmi különbség. Az én értelmezésemben az paleo, ami paleo alapanyagból készül.

    VálaszTörlés
  5. A paleo alapanyag, főleg sütés-főzés-párolás után átalakul. A glikémiás indexe biztosan. És ez a gyümölcsökre nincs jó hatással.
    A paleo doki egyáltalán nem is képviseli a gyümölcsöket még nyers formájában sem, hogy is lesz ez a legújabb sárvári Danubiuszos együttműködés ?

    VálaszTörlés
  6. Nem szeretem ezt a hangnemet, nem érzek benne jóindulatot, és arctalan, névtelen emberekkel sem szeretek diskurálni. Főleg nem itt, ez a fórum másra való. Mint mondtam, mindenkinek joga van a saját véleményéhez.

    VálaszTörlés
  7. 1 ek Zéró Xukor 4X mit jelent? 4 ek Xukrot? Nem kötözködni akarok, csak furcsa a forma, és nem szeretném elrontani (nagyon guszta, azóta tervezgetem a megsütését, mióta felrakta a blogba).

    VálaszTörlés
  8. A Xukor zéró 4X az édesítőszer neve, és a cukornál, illetve a xilitnél négyszer édesebb. Az alma meg a banán édességétől függően is lehet az édesítést beállítani, lehet a felével is készíteni, ízléstől függ.

    VálaszTörlés