A ketogén étrendben leginkább az édességek szoktak hiányozni, mivel a szigorú szénhidrát megszorítás miatt még gyümölcsöt sem szabad fogyasztani. Szerencsére van a piacon néhány teljesen szénhidrátmentes, természetes édesítőszer. Ilyen a stevia, az eritrit, a Xukor zéró 4X és a Cukoressimo (ezek eritrit és stevia keverékei). Illetve létezik még egy édesítő, a Prime Sweet, amiről rég nem esett szó, ami eritrit és taumatin keveréke. A taumatint az édesgyökérfa magjaiból vonják ki, szintán kalória és ch mentes. A ketogén desszertek elkészítésénél először a szénhidráttartalom minimalizálást kell figyelembe venni, majd a zsír/fehérje arányt. A zsírban dús tojás sárgáját bátrabban, a fehérjében dús fehérjét visszafogottabban használjuk ilyenkor, és bőven mehet bele kókuszzsír. A Xukor zéró 4x az én szürke eminenciásom. Méltánytalanul keveset beszélek róla, pedig mindig a táskámban lapul egy kis üveggel, és ha bárhol kávét, limonádét iszom, mindig ezzel édesítem! Sütéshez is kiválóan működik, sokkal kevesebb kell belőle, mint xilitből vagy eritritből.
5 tojássárgája
10 dkg eritrit vagy 2 dkg xukor zéró 4x
8 dkg kókuszzsír
3 ek. erősre főzött kávé
3 ek. kókusztejszín
2-3 tojásfehérje
A tojások sárgáját habosra keverjük az édesítővel. Megolvasztjuk a kókuszzsírt, kicsit hűlni hagyjuk, a kávéval és a kókusztejszínnel együtt a tojás sárgákhoz keverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük. Óvatosan beleforgatjuk a kávés masszát. Addig kell keverni, amíg teljesen egynemű, krémszerű állagot nem kap. Kis poharakba adagoljuk, és minimum két órára behűtjük.
Hm. Megyek és csinálok egyet. :)
VálaszTörlésAz a nyers tojás kicsit veszélyesnek tűnik. Amúgy nagyon fini lehet!
VálaszTörlésA kókusztejet már több helyen lehet kapni. De kókusztejszínt valami egyszerű helyen lehet? Pl. Tesco, Auchan, DM, Rossman??? Vagy csakis Paleo boltokban, herbaházakban??
VálaszTörlésKókusztejszínt (kókuszkrémet) szinte minden bio/reformboltban lehet kapni ahol én járni szoktam (Bp), de gyógynövényboltokban is gyakran. Tescoban előfordul, de nem gyakran. Viszont teljesen alkalmas helyette a konzerv kókusztej tetején kiülő sűrű rész, azt kell lekanalazni összekeverés helyett.
TörlésEzt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlésA Tescos konzerv kókusztej tejszín állagú. DM-ekben is meg lehet nézni.
VálaszTörlésKedves Elmira,
VálaszTörlésa fenti mennyiség hány pohárra elég?
Kb. 4, a pohár méretétől is függ.
VálaszTörlésa cocomas tökéletesen tejszínes állagot ad.
VálaszTörlés(Andi Andi)
Kedves Elmira, hogy kerüljem el, hogy a tojás fehérje ne különüljön el a habtól, már ami megmaradt annak. Vagy az normális, hogy a végén az alsó része folyósabb lesz és csak a teteje habos? A fehérjét pedig kemény habbá vertem.
VálaszTörlésTalán nem keveredett el teljesen a többi összetevővel? A kókuszzsír meg a Cocomas általában jól összefogja.
VálaszTörlésNem tudom, mi lehetett, végül lefagyasztottam, így vmennyire jó lett. Elvileg jól összekevertem, csak túl folyós lett, nem lett krém állaga.
VálaszTörlés