2013. január 25., péntek

Kávé mousse

 
 
A ketogén étrendben leginkább az édességek szoktak hiányozni, mivel a szigorú szénhidrát megszorítás miatt még gyümölcsöt sem szabad fogyasztani. Szerencsére van a piacon néhány teljesen szénhidrátmentes, természetes édesítőszer. Ilyen a stevia, az eritrit, a Xukor zéró 4X és a Cukoressimo (ezek eritrit és stevia keverékei). Illetve létezik még egy édesítő, a Prime Sweet, amiről rég nem esett szó, ami eritrit és taumatin keveréke. A taumatint az édesgyökérfa magjaiból vonják ki, szintán kalória és ch mentes. A ketogén desszertek elkészítésénél először a szénhidráttartalom minimalizálást kell figyelembe venni, majd a zsír/fehérje arányt. A zsírban dús tojás sárgáját bátrabban, a fehérjében dús fehérjét visszafogottabban használjuk ilyenkor, és bőven mehet bele kókuszzsír. A Xukor zéró 4x az én szürke eminenciásom. Méltánytalanul keveset beszélek róla, pedig mindig a táskámban lapul egy kis üveggel, és ha bárhol kávét, limonádét iszom, mindig ezzel édesítem! Sütéshez is kiválóan működik, sokkal kevesebb kell belőle, mint xilitből vagy eritritből.
 
5 tojássárgája
10 dkg eritrit vagy 2 dkg xukor zéró 4x
8 dkg kókuszzsír
3 ek. erősre főzött kávé
3 ek. kókusztejszín
2-3 tojásfehérje
 

A tojások sárgáját habosra keverjük az édesítővel. Megolvasztjuk a kókuszzsírt, kicsit hűlni hagyjuk, a kávéval és a kókusztejszínnel együtt a tojás sárgákhoz keverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük. Óvatosan beleforgatjuk a kávés masszát. Addig kell keverni, amíg teljesen egynemű, krémszerű állagot nem kap. Kis poharakba adagoljuk, és minimum két órára behűtjük.

12 megjegyzés:

  1. Hm. Megyek és csinálok egyet. :)

    VálaszTörlés
  2. Az a nyers tojás kicsit veszélyesnek tűnik. Amúgy nagyon fini lehet!

    VálaszTörlés
  3. A kókusztejet már több helyen lehet kapni. De kókusztejszínt valami egyszerű helyen lehet? Pl. Tesco, Auchan, DM, Rossman??? Vagy csakis Paleo boltokban, herbaházakban??

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kókusztejszínt (kókuszkrémet) szinte minden bio/reformboltban lehet kapni ahol én járni szoktam (Bp), de gyógynövényboltokban is gyakran. Tescoban előfordul, de nem gyakran. Viszont teljesen alkalmas helyette a konzerv kókusztej tetején kiülő sűrű rész, azt kell lekanalazni összekeverés helyett.

      Törlés
  4. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  5. A Tescos konzerv kókusztej tejszín állagú. DM-ekben is meg lehet nézni.

    VálaszTörlés
  6. Kedves Elmira,

    a fenti mennyiség hány pohárra elég?

    VálaszTörlés
  7. Kb. 4, a pohár méretétől is függ.

    VálaszTörlés
  8. a cocomas tökéletesen tejszínes állagot ad.
    (Andi Andi)

    VálaszTörlés
  9. Kedves Elmira, hogy kerüljem el, hogy a tojás fehérje ne különüljön el a habtól, már ami megmaradt annak. Vagy az normális, hogy a végén az alsó része folyósabb lesz és csak a teteje habos? A fehérjét pedig kemény habbá vertem.

    VálaszTörlés
  10. Talán nem keveredett el teljesen a többi összetevővel? A kókuszzsír meg a Cocomas általában jól összefogja.

    VálaszTörlés
  11. Nem tudom, mi lehetett, végül lefagyasztottam, így vmennyire jó lett. Elvileg jól összekevertem, csak túl folyós lett, nem lett krém állaga.

    VálaszTörlés