2012. május 1., kedd

Epres csokoládé mousse torta


Vannak jó hírek a táplálkozástudományban: például, hogy az étcsokoládé csökkenti a szorongást és a depressziót! Érdekes, hogy régebben nem voltam csokoládé imádó, aztán megismertem a Rózsavölgyi csokoládét, ami számomra vitathatatlanul a legjobb magyar csokoládé. Igen ám, de még a nagyon magas kakaótartalmú csokoládékban is van cukor, ami bizony kompromisszumot jelent egy paleo táplálkozónak. Londonban már találtam xylites étcsokoládét, fel is használtam sütéshez és nagyon jól működött. Örömmel jelenthetem, hogy végre nálunk is megszületett a paleósok számára is lelkifurdalás nélkül fogyasztható xylittel édesített csokoládé. Hosszútávon a lőrinci Paleolit szaküzlet fogja forgalmazni, addig csak kisebb mennyiségben beszerezhető, pl. a paleo klubban vagy a Kisbuda Gyöngyében a paleo vacsorákon. Van mazsolás-mogyorós, mandulás, vagy sima éttábla, mindegyik nagyon finom. (Többszörösen tesztelve:-)

8 szelethez:
20 dkg étcsokoládé
1,5 dl kókusztej
12 dkg puha ghí
10 dkg eritrit
1 ek. csicsóka szirup
6 db szalmonella ellen kezelt tojás
12 dkg hámozott, őrölt mandula (nem olajtalanított liszt!)
friss eper a tálaláshoz

A sütőt melegítsük elő 160-170 fokra (sütője válogatja). Béleljünk ki sütőpapírral egy kerek tortaformát. Gőz fölött olvasszuk meg a csokoládét a kókusztejjel. Keverjük ki a ghít az eritrittel, a csicsóka sziruppal és a tojások sárgájával. Verjük kemény habbá a tojások fehérjét. A sárgájához adjuk hozzá az olvasztott csokoládét, majd keverjük bele a mandulát. Több részletben, óvatosan adjuk hozzá a tojásfehérje habot. Öntsük a tortaformába és süssük kb. 25 percig. Akkor jó, ha a közepe még lágy. (Ha a formát gyengéden megrázogatjuk, a közepe még ringatózik.) Vegyük ki, és teljesen hagyjuk kihűlni. Friss eperrel tálaljuk. 








11 megjegyzés:

  1. A csicsóka szirup gondolom hasonló mint a méz, és azzal helyettesíthető?

    VálaszTörlés
  2. Igen, de ki is lehet hagyni, akkor is tökéletes!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszta... Eritrit helyett xilit is használható?

    VálaszTörlés
  4. Melyik kókusztejet ajánlod?

    VálaszTörlés
  5. Én általában a Cocomas kókusztejszínt használom, de lényegében bármelyik jó. Nagyon sokfélét lehet kapni. DM-ben, Ázsia boltban, Mediline-ban, Herbaházban, Tesco-ban, Cora-ban, stb...

    VálaszTörlés
  6. It looks delicious! And now I'm hungry ;)

    VálaszTörlés
  7. It's very easy to make. Do you understand the recipe?

    VálaszTörlés
  8. Kedves Elmira, nagyon koszonom a receptet. Milyen allagu a kokusztej amit hasznalt, teljesen folyekony, mint a tej, vagy a kremesebb fajta? Koszonom.

    VálaszTörlés
  9. Krémesebb fajta, de a folyékonnyal is működni fog.

    VálaszTörlés
  10. Bocs...., a legjobb magyar csokoládé a Chox!
    Nyers, pörköletlen kakaóbabból készül, cukor nélkül, és magas ORAC értékkel!

    Ettől függetlenül a recept csodás :))

    VálaszTörlés