Kakaót kakaóval? Ezt a csodás csiga receptet Hatvani Csillától kaptam, aki az Áfonyás kosárkám tésztáját tovább hasznosította J. A forró kakaót én adtam hozzá, mert hideg van, és leszoktam a kávéról. A teázás teljesen más élményt ad, a kávé intenzitását nem pótolja. Viszont a forró kakaó igen. Úgyhogy mostanában – vén fejjel – én, aki soha nem kakaóztam, télvíz idején néha megiszom egy-egy csésze forró kakaót. Csilla két pici gyereket nevel, tehát a gondolatmenetében benne van a szempont is, hogy mi az, amit egy kisgyerek is szívesen elfogyaszt. Hát ezt a kakaós csigát biztos! A kedvenc reggelim mindenek felett a tojásrántotta, de ma két ilyen csiga és egy kis csésze kakaó után úgy érzem, hogy 1. kellően átmelegedtem a nap elkezdéséhez, 2. egyhamar nem leszek újra éhes…
Nem kétlem, hogy nálam sokkal művészibben is el lehet készíteni, csak sajna én ma rohanok, de a koncepciót már értitek, lehet alkotni!
A tésztához:
25 dkg őrölt mandula5 dkg Nature Cookta kókuszliszt
3 dkg porított xylit
1 kk. sütőpor
5 dkg puha ghí vagy lereszelt kókuszzsír (különben szemcsés marad)
2 kis tojás
A töltelékhez:
10 dkg kókuszsír
2-3 csapott ek. natúr kakaó
4-5 ek. xylit (vagy ízlés szerint)
A forró kakaóhoz:
személyenként 2 dl higított kókusztej (nekem különben túl zsíros, de márkától is függ) vagy kesutej
1 tk. kakaó
1 tk. xylit
1 csipet fahéj és/vagy vanília
A tésztához összegyúrjuk a hozzávalókat és két lap szilikonos sütőpapír között kinyújtjuk. A töltelékhez egy kis lábasban megolvasztjuk a kókuszzsírt, belekeverjük a kakaót és a xylitet, és addig kevergetjük, amíg szépen beleolvad. Annyira kihűtjük, hogy kenhető massza legyen belőle. (Kicsit nyúlós, karamelles állaga lesz.). Egyenletes rétegben a tésztára kenjük, és a tésztát a sütőpapír segítségével feltekerjük. Töredezni fog, nem pánikolunk, hanem a rudat szépen felszeleteljük és a csigákat egyenként átemeljük egy sütőpapírral vagy szilikon lappal kibélelt, lapos tepsire. Utólag kézzel formázunk rajta, hogy minél kerekebb legyen. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. Kihűtjük és tálaljuk.
Kedves Elmira!
VálaszTörlésNagyon tetszik mindkét recept, biztosan kipróbálom.
Az őrölt mandula héjas mandulát jelent?
Köszönöm.
Ágnes
Kedves Ágnes, nem, hámozott, őrölt mandula.
VálaszTörlésTökéletes lesz egyetemen 2 óra között elmajszolni egyet belőle! Muffin helyett e héten ezt viszek!
VálaszTörlésNagyon jó pár naposan is, most ettem meg az utolsót.
Törlésnagyon macerás a nyírfacukor-zsír-kakaó keverék. A cukor, ha túl hirtelen hűl, kicsapódik és ruganyos helyett kőkemény lesz. Egyszerűbb étcsokoládét olvasztani és azt rákenni.
VálaszTörlésPontosítok, ha kevergetjük, akkor visszakristályosodik. Nyugodtan lehet vízfürdőben hűteni viszont, ha nem akarjuk kivárni, hogy magától lehűljön, attól nem lesz baja, próbáltam. :)
TörlésNálam nem volt vészes, és bírom azt az enyhe "nyúlósságát". Az étcsoki kompromisszum, mert van, aki annyi cukrot sem akar enni.
VálaszTörlésEz a kakaós csiga finomabb, mint az eredeti változat. A lányom allergiás a mandulára, mi így gesztenye lisztből csináltuk.
VálaszTörlésNagy sláger lett. A farsangi bulira is ez lett rendelve.
Kipróbálom én is gesztenyeliszttel!
TörlésKedves Elmira!
VálaszTörlésMinden receptnek nagyon örülök,így voltam a kakaós csigával is.A tésztájával nem volt probléma,de a kakaó krémmel birkóztam .Összeolvasztásnál egy kis kókuszolaj nem akart közé keveredni,ha kezdtem hűteni kőkemény lett.Na jó újra melegítettem rajta gondoltam majd melegen rákenem,de a tésztán lett kőkemény nem tudtam feltekerni csak összetördelt formában .Nagyon sokat kínlódtam vele.Segíts mi lehetett a baj.
Üdvözlettel: Tünde
Kedves Tünde, nálam is ugyanaz volt a helyzet, a zsiradék egy része kicsapódik, de én nem foglalkoztam ezzel, így kentem a tésztára. Furcsa, hogy azt mondod, kőkemény lett a kókuszzsír, mert ahhoz azért jócskán kell hűteni. Kaptam valakitől egy mogyorókrémet, aminek az állaga nagyon jó krémes, szerintem ideális lenne ilyesmi tölteléknek. Elkérem tőle a receptet, és hamarosan közzéteszem.
VálaszTörlésKöszönöm a gyors választ.Nem a kókuszzsír hanem az egész. cukor keménységű lett.
TörlésVárom a mogyorókrémet.
Üdvözlettel :Tünde
Megsütöttem én is ma ebédre, és csatlakozok Tündéhez: a tésztával nem volt gond, viszont a krém hűlés közben kővé dermedt. Újramelegítettem, megint krémes lett (bár maradt egy kevés folyadék, ami nem keveredett bele a krémbe), kevergetve hűtöttem, de úgy is összeállt, nehezen tudtam a tésztára kenni. Azért ráraktam a tésztára, össze is tekertem, és a szeletekre vágás megint gondot okozott, mert a tészta hidegétől megint megkövült a krém, erővel kellett vágnom, szinte törnöm.
VálaszTörlésVárok egy újfajta csokikrém-receptet, mert ennek még egyszer tuti nem állnék neki, pedig az íze nagyon finom.
Köszönettel: Judit
Én csak ámulok, hogy miféle nehézségekkel küzdötök ezzel a krémmel. Nekem biztos azért volt vele szerencsém, mert elég frissen felkentem. Ötletem: Puha ghít keverjetek ki xylittel és kakaóval, és ezt kenjétek a tésztára. Biztos, hogy működni fog.
VálaszTörlésKedves Elmira!
VálaszTörlésNagyon tetszik a recept, pont nemrég gondolkodtam rajta, hogy a kakaóscsigát hogy lehetne paleosítani, de így már nem is kísérleteznem. :) Bár ahogy ismerem magam, mindig változtatgatok a recepteken. :) A kakaós töltelékre nekem az az ötletem támadt, ahogy olvastam a fenti hozzászólásokat, hogy szerintem úgy is működhet, ha olvasztott kókuszzsírral először megkenjük a kinyújtott tésztát és ezt megszórjuk kakaóporral és xylittel.
Üdv,
Timce
Jó ötlet! Biztosan működni fog!
VálaszTörlésKedves Elmira!
VálaszTörlésMár három hónapja palozok, becsülettel :), ami nagyon hiányzik az a tej és a tejtermékek, ezeket még 3 hónap után is nagyon hiányolom, és sajnos nem lehet mindent kókusztejjel pótólni.
Az akérdésem, hogy mi a helyzet a laktózmentes tejjel? a reggeli kávé jobban csúszna vele.
Erről még nem találtam írást és sokan kérdezgetik is, hogy laktózmentes tejet sem szabad? erre nem tudok mit válaszolni, tudnál nekem segíteni ebben?
Illetve mégy egy dolog most vettem észre, hogy Szendi Gábor oldalán fel van sorolva a tiltott zöldségek közé a csicsóka, a 2-es szakácskönyvetekben viszont több csicsókás recept is szerepel, most mi a helyzet a csicsókával? :) Én nagyon örülnék ha lehetne, elvileg a cukrosok is ehetik, talán a weboldalon van elírva?
Előre is köszönöm segítséged, válaszaidat a kérdéseimre.
Szép napot
Ági
Kedves Ági!
VálaszTörlésÍrjál nekem kérlek a paleo.tanacsado@tenyek-tevhitek.hu-ra, ott válaszolok a hosszabb kérdésekre. Köszönöm! Elmira
Kedves Elmira,
VálaszTörlésa laktózmentes tej sem paleo, igaz?
Köszönöm válaszát.
Nono
Az sem, mert a tej a tejfehérje és egyéb ópiátszerű anyagok miatt a legveszélyesebb, a laktózintolerancia tünetileg nagyon kellemetlen, de nem veszélyes.
VálaszTörlésElég hosszúra nyúlt ketogén diétán voltam, amin a doki szerint lassan lazítani kellene. Gyümölcsökben túl válogatós vagyok, meg amúgy sincs gyümölcsszezon. Nem vagyok oda az édes süteményekért sem... valahogy nem bejövős, de még a maglisztes dolgok sem.
VálaszTörlésViszont ez a csiga nagyon guszta, teszek egy próbát hátha most már, ennyi szünet után szeretem az ilyesmit. :)
Ma megsütöm. :)
Hát, nem mondom, hogy a legegyszerűbb recepttel kezdesz. Szakadozni fog, de ne csüggedj! Nagyon finom.
VálaszTörlésMegsütöttem, és nem jelentett különösebb problémát. (igaz, a sütésben rutinos vagyok) Sima ügy volt a krém, a feltekerés, de még a szeletelés is. Az eredmény pedig egy tepsi, tele frissen sült, finom, szabályos formájú, esztétikus csigával.
TörlésPárom, aki nem paleós, sőt, el is utasítja ezt az életmódot, kijelentette, hogy mától csak így süssem a kakaós csigát, mert ezerszer jobb, mint a lisztes-élesztős változat.
Persze megszórta egy kiló porcukorral, de a lényeg, hogy szerette. :)
Majd legközelebb sütök neki direkt egy édesebb adagot. :) Nekem így is túl édes volt, pedig nem is volt itthon annyi nyírfacukor mint ami a receptben szerepel.
Kettőt tudtam megenni, utána mintha kövek lettek volna a gyomromban. De ez nyilván azért, mert hosszú ideig nélkülöztem az ilyen édességeket. :)
Majd kipróbálok valami más receptet az oldalról, vagy valamelyik szakácskönyvből. :) (ugyanis közben megszereztem a könyveidet is :D)
Wow, hát nagyon gratulálok! Örülök, hogy ízlett a nem-paleós férjednek. Bizony a paleo sütik gyakran nagyon laktatóak, nem is lehet belőlük 1-2 darabnál többet egyszerre megenni.
VálaszTörlésPárszor megcsináltam már, mert a párom képes egy hétvége alatt egy teljes adagot bepuszilni. :)
VálaszTörlésAkiknek szilárd/ragadós/kezelhetetlen lett a krém: csak annyira kell megolvasztani hogy follyón, nem szabad hagyni a tűzön, mert akkor lesz ilyen.
Tészta szakadóssága: ghí-vel kezelhetetlen a tészta, reszelt kókuszzsírral tökéletes!
Ezt a ghít kíváncsiságból készítettem de nem lett vele könnyebb az életem. Marad a kókuszzsír. :)
Most az a helyzet adódott, hogy az egész városban hiánycikk a darált mandula. (amúgy is lehetetlen beszerezni, mindig kiakadok tőle)
Így darált mogyorót vettem. Isteni csigák lettek, párom el is nevezte nutellás csigának. :)
Na ezt nevezem kreativitásnak! Az Ázsia boltban szokott lenni őrölt mandula, nagyobb kiszerelésben is. Egyébként én veszek szeleteltet és megőrlöm itthon. Miután nem használok olyan sokat, nem tart tovább egy-két percnél.
VálaszTörlésNálunk Ázsia bolt (nem tudom ám mi az :P) nincs, meg darálónk sincs. :(
VálaszTörlésDarált mandulám legközelebb akkor lesz ha hazautazok Anyuékhoz szerintem. Addig marad a mogyoró. Csak így sok paleós süti kimarad, mert nincs mandula. (mekkora nevetséges szívás már és még csak nem is kisvárosban élek)
Láttam ám mandulát, 3,5 euró volt 20dkg, lehet olcsóbban is kapni otthoni áron, ha éppen van.. én ezt sokallom el"kakaóscsigázni". :)
Kedves Beki, hol éltek? Wow, a 3,5 euro 20 dekáért az tényleg nagyon drága. Az Ázsia bolt egy nagy üzlet a Vámház körúti csarnok mellett, ahol mindenféle egzotikus élelmiszert és alapanyagot árulnak.
VálaszTörlésSzavak nincsenek rá, hogy ez a kalács milyen mennyei lett! :)
VálaszTörlésAggódtam pedig, mert az én sütőm nem tud nem levegőkeringetéssel sütni, de nem okozott gondot szerencsére. Egyébként ez miért fontos? Nem igazán értek a sütés ezen részéhez. :)
Köszönöm a receptet!
Bocsánat, rossz helyre írtam :) A vaníliás-citromos süteményhez szántam a soraimat.
VálaszTörlésSziasztok!Kakaó helyett darált dióval próbálta valaki? :)
VálaszTörlésKedves Elmira!
VálaszTörlésMost kezdtem bele ebbe az egész paleo életbe hát nem mondom nem egyszerű:) olyan kérdésem lenne hogy a paleo édességéket mennyire lehet "büntetlenül" enni?
A paleo édességek kellemes kiegészítői az étrendnek, jó, hogy nem kell teljesen lemondani róluk, de azért a fő csapás a hús, hal, tojás, zöldség legyen. Szerintem a heti egy-kétszeri süteményezés belefér, ha kifejezetten fogyni szeretne valaki, akkor érdemes teljesen elhagyni őket egy darabig. Ha nagyon vékony valaki, és a paleóval még lefogy, akkor segíthetnek tartani a súlyt, és akkor persze gyakrabban is lehet őket enni.
VálaszTörlés