2011. december 14., szerda

Mákos-almás pitetorta



Igaz, ami igaz, soha nem voltam egy elkötelezett bejgli rajongó. Nálam a flódni vitte a prímet, évekig minden karácsonykor készítettem, aztán tavaly a paleo változatát is megalkottam (lásd Paleolit szakácskönyv, 2010). Félreértés ne essék, maximálisan tiszteletben tartom a bejgli-imádókat, és a törekvéseket is, hogy egy elfogadható paleós változat létrejöjjön. Tavaly én is csináltam egy bejgli videót, ami megkönnyíti a recept elkészítését (lásd Paleo beigli video). Azonban az a tészta lényegében egy vékony piskóta, ami könnyen kezelhető, és különösebb probléma nélkül feltekerhető. Idén kísérleteztem valami hagyományosabb bejgli tészta előállításával, és többféle recept kipróbálása után arra jutottam, hogy maglisztből csak repedezős, töredezős tészta készíthető, ami a feltekerés és sülés folyamán igencsak lyukacsos lesz. Ez persze nem von le az ízértékéből, csakhát karácsonykor ugye mégiscsak szépen is prezentálható dolgokat szeretnénk az asztalra tenni. Az alábbi sütemény sokkal könnyebben elkészíthető, benne vannak a bejgli ízei, de nincs probléma a tészta tekergetésével. Mák helyett természetesen diókrémmel is készíthető.

A tésztához:
20 dkg őrölt, hámozott mandula
10 dkg átszitált kókuszliszt

6 dkg porrá őrölt erytrit
1 kk. sütőpor vagy 1 csipet szódabikarbóna
3 ek. Olajessimo
2 nagy tojás


Az őrölt mandulát alaposan összekeverjük a kókuszliszttel, az erytrittel és a sütőporral. Hozzáadjuk az olajat, a tojásokat, és egynemű tésztává gyúrjuk. Kerek formát nyújtunk belőle, és kibélelünk vele egy hullámos szélű, kb. 25-26 cm átmérőjű formát (az enyémnek kivehető az alja, így a kész sütemény gyönyörűen kiemelhető). A máktölteléket egyenletesen elkenjük rajta, a tetejére terítjük a párolt almát, és 180 fokon kb. 35 perc alatt megsütjük.   

A mák töltelékhez:
15 dkg Paleo-mák (mákliszt)
1 púpozott ek. kókuszzsír
2 dl víz
2-3 ek. erytrit
1 ek. reszelt narancshéj
½ kk. fahéj
1 finomra reszelt alma

A kókuszzsírt megolvasztjuk, hozzákeverjük a máklisztet és a vizet, az édesítőt, narancshéjat, fahéjat és a reszelt almát.  Alaposan összekeverjük, egy-két percig főzzük, majd eloltjuk a lángot, és a krémet kicsit kihűtjük.

A tetejére:
80 dkg hámozott, vékony szeletekre vágott alma
1 ek. kókuszzsír
1-2 ek. erytrit (az alma édességétől függően)
½ tk. őrölt fahéj
¼ tk. vanília őrlemény

A kókuszzsíron, az édesítő és a fűszerek hozzáadásával néhány perc alatt megpároljuk a szeletelt almát.






15 megjegyzés:

  1. Kedves Elmira,
    ez a torta sima darált mákkal is elkészíthető? Nekem nincs itthon máklisztem, de nagyon szeretném kipróbálni ezt a sütit. Mivel a mák elég olajos, ezért esetleg kihagynám belőle a kókuszzsírt, meg talán a vizet is (vagy kevesebbet tennék belőle)? Mi a véleményed?
    Kriszta

    VálaszTörlés
  2. Kedves Kriszta, ha darált mákkal készíted, akkor fele mennyiségű víz is elég lesz, és valószínűleg kb 20 dkg mák kell hozzá. A kókuszzsírt hagyd benne, az nagyon feldobja!

    VálaszTörlés
  3. Kedves Elmira!
    Köszönöm ezt a receptet is és jó, hogy emlékeztetsz minket az előző könyv finomságaira! Zserbó tésztához nincs ötleted? Anna

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm a gyors választ, akkor kipróbálom így és majd beszámolok az eredményről :)

    VálaszTörlés
  5. Kedves Elmira és Olvasók!

    Kérem, aki tud, tegyen már közre olyan liszt fajtát, mely gluténmentes és igen alacsony a szénhidrát-cukor tartalma. Köszönettel; alaszlo1@lajt.hu

    VálaszTörlés
  6. Kedves Anna!
    Mártinál (Paleovital) láttam a minap zserbó receptet a karácsonyi receptek között, az biztos nagyon finom!

    VálaszTörlés
  7. Kedves László, az összes paleo liszt gluténmentes és alacsony GI értéke van. Ezek magas rost- és fehérjetartalmú lisztek. (Mák, mandula, kókusz, lenmag, kendermag, tökmag, szezámmag, stb..) Egyéb gluténmentes gabonalisztet, mint pl. a kukorica vagy a rizsliszt mi nem használunk.

    VálaszTörlés
  8. Kedves Elmira,
    darált mákkal is nagyon finom lett a süti, biztos sokszor meg fogom még sütni :))
    Boldog Karácsonyt!
    Kriszta

    VálaszTörlés
  9. Kedves Kriszta! Örülök, hogy jó lett és Nektek is boldog karácsonyt!

    VálaszTörlés
  10. Kedves Elmira! A süti tésztájánál mandulaliszt is jó? Ezesetben változik e valami az arányokon? Kókuszzsír olaj helyett alkalmas? Köszönöm szép: Mónika

    VálaszTörlés
  11. Kedves Mónika, ezeknél a kérdéseknél kicsit gondban vagyok, hiszen a mi lett volna ha? kérdésre nehéz válaszolni. A kókuszzsír jó az olaj helyett, de a mandulalisztben nem vagyok biztos, nem próbáltam ki.

    VálaszTörlés
  12. Kedvenceim egy sütiben. Kisebb módosításokkal sütöttem meg (darált mákos töltelék, diós-mandulás tészta) Szentestére. Paleocsintában is a párolt, fahéjas alma + mák a kedvenc töltelékem, ez a kombináció szerintem ellenállhatatlan! Éva

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, ennél a sütinél teljesen jó a darált mák is, és a diótól gondolom, kicsit karakteresebb lett a tészta. Ott vannak a bejgli ízek, de nincs tekergetés!

      Törlés
  13. Kedves Elmira,

    receptjeidben mindig a kókuszzsírt látom.
    Mi a véleményed a pálmazsírról?
    Úgy tudom: hasonló tulajdonságokkal bír.

    Ági

    VálaszTörlés