2011. november 5., szombat

Diós-mákos téli sütemény és sütőtök lekvár


Egy nagyon kedves ajándékot kaptam az egyik tanfolyami résztvevőtől, Bíróné Dancsi Gabriellától. Hozott nekem egy üveg saját készítésű sütőtök lekvárt, ami annyira finom volt, hogy elkértem a receptjét. Ezt közkinccsé kell tenni! Az általam készített sütemény tökéletes partnere ez a levár. Köszönjük szépen Gabi!
Hozzávalók a lekvárhoz:
2 kg sütőtök
30 dkg xylit
1 citrom leve
½ kk. fahéj
½ kk. vanília őrlemény
½ kk. őrölt gyömbér
2 kk. agar-agar (növényi zselésítő anyag)
A sütőtököt hámozzuk meg, és vágjuk nagyobb kockákra. Kb. 15-20 perc alatt pároljuk puhára. Turmixoljuk, és keverjük hozzá a xylitet. Alacsony hőfokon folyamatos keverés mellett főzzük 20 percet, majd hozzáadjuk a fűszereket és a citrom levét, és további kb. 5 percig főzzük. Ha már rotyogni kezd, akkor elkészült a lekvár. Befőttes üvegekbe öntjük. Tartósítás nélkül hűtőben eláll pár hétig.
Gabi Thermomix-el végezte a párolást, a turmixolást és a főzést. Ezt a konyhai gépet „a világ legkisebb konyhájaként” hirdetik, hiszen annyi funkciót lát el egymagában, amihez általában egy teljes konyha szükséges. A hőfokszabályozás miatt nem kellett ott állni mellette és kevergetni, mert a gép folyamatosan keverget is. További információ: lumumba@t-online.hu

A süteményhez:

25 dkg darált mák
25 dkg darált dió
½ tk. szódabikarbóna
1 tk. őrölt fahéj
½ tk. őrölt gyömbér
½ kk. vanília őrlemény
1 csipet őrölt szegfűszeg
8-10 dkg xylit vagy erytrit
5 tojás
3 ek. Paleolaj vagy Olajessimo
1 dl kókusztej (vagy víz)
15 dkg magozott, apróra vágott datolya (tisztított súly)
1 citrom reszelt héja
Egy tálban összekeverjük a mákot, a diót, a szódabikarbónát, a fűszereket és az édesítőt. Hozzáadjuk a tojásokat, az olajat, a kókusztejet, a datolyát, és a citromhéjat. Jól összekeverjük, és egy sütőpapírral kibélelt, közepes méretű tepsibe öntjük. A tetejét elsimítjuk, és 170 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük. Kihűtjük, kockákra vagy hasábokra vágva tálaljuk. Sütőtök lekvárral megkenve isteni kombináció!









2 megjegyzés:

  1. Nagyon jól hangzik! Szerintem ki fogom próbálni mindkettőt! :)

    VálaszTörlés
  2. Ezt a sütit hamarosan elkészítem.A hét végén nagy családi buli lesz..Többen vagyunk akik paleolit életmódot folytatunk.

    VálaszTörlés