2011. november 25., péntek

"Crumble" avagy morzsatorta

Egyik kedvenc angolszász édességem a morzsatorta. A klasszikus kombináció az alma-feketeszeder, de az almát egyéb bogyós gyümölcsökkel is lehet kombinálni. A körtés vagy szilvás variáció sem utolsó, de friss sárgabarackkal is isteni. Az eredeti receptben a tetején levő "morzsa" lisztes-zabpelyhes keverékből készül, a paleo verzióban ezt nyilván mással helyettesítjük. Lehet kicsit rusztikus, nem teljesen finomra őrölt mandula-mogyoró-dió keverékkel készíteni. Ez a mostani variáció kétféle maglisztből állt össze. A Nature Cookta cég megjelent a piacon a hiánypótló mandulaliszttel, amiből kedves gesztusként kaptam egy ajándék csomagot. Ennek kipróbálására választottam ezt a receptet. A liszt finom őrlésű, tiszta, kellemesen semleges ízű, nagyon jó alapanyag.

6 adaghoz:
12 dkg kókuszzsír (vagy ghí)
10 dkg kókuszliszt
10 dkg mandulaliszt
1 csapott tk. őrölt fahéj
10 dkg xylit vagy erytrit
4 alma
kb. 15 dkg mirelit málna
1 mandarin vagy egy fél narancs leve

Melegítsük elő a sütőt 160°C-ra. Keverjük össze a kétféle maglisztet a fahéjjal és az édesítővel. Adjunk hozzá 10-11 dkg kókuszzsírt, és az ujjaink segítségével dörzsöljük bele, amíg morzsára nem emlékeztet a keverék. Hámozzuk és daraboljuk fel az almát. Lehet kis kockákra vagy vékony szeletekre vágni.Terítsük a gyümölcsöt a maradék 1 dkg kókuszsírral kikent tűzálló edény aljára, és locsoljuk meg a narancslével. Szórjuk rá a málnát. A tetején egyenletesen oszlassuk el a morzsakeveréket. Süssük  kb. 35 percig, vagy amíg a teteje szép aranybarna nem lesz. Ha melegen tálaljuk, a morzsakeverék puha, ha hagyjuk teljesen kihűlni, akkor kicsit ropogósabb. Mindkét állapotában nagyon finom.

    4 megjegyzés:

    1. Az almás változatok mellett a rhubarb crumble a nagy-nagy kedvencem... Hmmmm! <3 Szuper jól hangzik a morzsatésztád, én idáig még sosem találtam el igazán, de ezt mindenképpen kipróbálom, és erős a gyanúm, hogy ezentúl mindig így fogom készíteni! Köszönöm! :)

      VálaszTörlés
    2. Jaj, tényleg, a rebarbarás! Én is imádom. Megegyezhetünk, hogy a crumble lényegében bármilyen gyümölccsel finom...

      VálaszTörlés
    3. Megcsináltam de a kókuszliszttől furcsa édeskés íze volt.Nem lehetne simán csak mandulalisztből elkészíteni?

      VálaszTörlés
    4. De biztosan úgy is finom. Dióval is lehet keverni.

      VálaszTörlés