2011. november 30., szerda

Csokoládé torta


Apukám születésnapjára sütöttem ezt a tortát. Mivel ő glutén- cukor- és tejmentesen étkezik, a paleo receptek tökéletesen illeszthetők az étrendjébe. Mindenki megszavazta, hogy finom, férjem szerint az eddigi legjobb paleo süti volt. Elég klasszikus ízvilág, nyugodtan meg lehet vele kínálni teljesen nem paleo barátokat, családtagokat is, hogy lássák, mi sem csak bogyókat és nyers szarvashúst eszünk... Mivel közelednek az ünnepek, egyre inkább olyan recepteken gondolkozom, ami egyrészt jól megállja a helyét a karácsonyi asztalon, másrészt a nagyszülők, testvérek, barátok ízlésének is megfelel. Addig még lehet próbasütést végezni :-)

A piskótához:
6 tojás
7 dkg xylit vagy erytrit
7 dkg mandulaliszt

¼ tk. vanília őrlemény

A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét felverjük kemény habnak, a sárgáját egy másik tálban kikeverjük az édesítővel és a vaníliával. Hozzáadjuk az átszitált mandulalisztet, és óvatosan összedolgozzuk a  felvert fehérjehabbal, úgy, hogy a levegőssége minél inkább megmaradjon. Egy nagy, lapos sütőtepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral, és a könnyű masszát egyenletes, vékony rétegben rákenjük. 170 fokra előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük. Kihűtjük, háromfelé vágjuk.

A krémhez:

3 tojás sárgája

4 dl Cocomas kókusztejszín

15 dkg kókuszzsír

8-10 dkg xylit vagy erytrit

3-4 dkg natúr kakaó

1/4 tk. vaníliaőrlemény

a tetejére tetszőleges díszítés, én mandarin szeleteket és dióbelet használtam

A krémhez habverővel belekeverjük a tojás sárgákat a kókusztejszínbe és folyamatos kevergetés mellett lassú tűzön főzzük. Beleolvasztjuk a kókuszzsírt és a xylitet, majd belekeverjük a kakaót és a vaníliát. Néhány perc után eloltjuk a lángot, és a krémet kihűtjük. Hidegen már be lehet tenni a hűtőbe és még minimum két órát hűteni. A piskóta lapot háromfelé vágjuk, megtöltjük és bevonjuk a krémmel, a tetejét díszítjük. Előre is elkészíthetjük és tálalásig hűvös helyen tarthatjuk. Nagyon jól szeletelhető, igazi ünnepi édesség!


23 megjegyzés:

  1. Szia Elmira!

    Nem kötekedni akarok, csak felhívni a figyelmed arra, hogy a piskótánál négybe vágtad a krémnél pedig háromba!

    Üdv:
    Józsi

    VálaszTörlés
  2. Nagyon köszönöm ezt a receptet, alig várom, hogy kipróbálhassam, már vágytam egy ilyen krémes torta receptre.

    Üdvözlettel: Anci

    VálaszTörlés
  3. Kedves Elmira!
    Milyen natúr kakaót érdemes használni? Köszi, Anna

    VálaszTörlés
  4. Ezt a csokitortát paleo őseink is biztos nagyon szerették :-)
    -HFL-

    VálaszTörlés
  5. Kedves Józsi, köszi az észrevételt, már javítom is!

    VálaszTörlés
  6. Kedves Anna! Én a Mediline-ban szoktam venni egy egyszerű holland kakaóport, kis barna doboza van. Jó sötét színű és nem csillagászati az ára.

    VálaszTörlés
  7. Kedves Elmira!

    Szeretnénk megcsinálni ezt a krémes sütit, mert a hagyományos fajtából nem ettünk már legalább másfél éve -amióta paleózunk. Egy kicsit hiányzott. Azonban, szerintünk a lisztből (mandulaliszt)kevés a 7 dkg. Véleményünk szerint, vagy még valamilyen más lisztet is kell hozzá tenni, vagy ebből kell több. De mennyi? vagy nem jól gondolom? Nem vagyok egy nagy sütő-mester.
    Válaszodat köszönve üdv.: Sándor

    VálaszTörlés
  8. Kedves Sándor! Én úgy készítek piskótát, hogy az csak kettéválasztott, felvert tojásokbólból (+xukorból) meg kókuszzsírban megolvasztott kakaóból áll, így szerintem Elmíra jól írta azt a 7 dkg mandulát! :) A mandula különleges ízt kölcsönöz neki, nagyon finom vele! :)
    Még ünnepélyesebb, ha kerek tortaformában van sütve, aki nem akarja vagdosni, az a kikevert adagot ossza 3 felé, és 10-15 (tűpróba)perc alatt elkészülnek külön-külön a lapok.:)
    Saci

    VálaszTörlés
  9. Kedves Sándor, elnézést, csak most olvasom a kérdését. A 7 dkg mandulaliszt tökéletesen elegendő. Ha otthon őrölt mandulából készül, akkor ennek kb. a kétszerese kell, de a mandulalisztből ennyi ideális. (Én a Nature Cookta lisztjét használtam).

    VálaszTörlés
  10. Kedves Elmira!

    Olyan kérdésem lenne, hogy mekkora tepsiben kell megsütni a piskótát illetve ha tortaformát használunk, mekkora az ideális!
    Válaszát előre is köszönöm!
    Üdvözlettel,
    Anikó

    VálaszTörlés
  11. Kedves Anikó!
    Én a sütőmbe illő nagy tepsiben sütök egy lapot és azt vágom háromfelé.

    VálaszTörlés
  12. Kedves Elmira és kedves Paleosok!
    A mi családunk még csak az idén "kapcsolódott" a palósok táborához.
    Abban szeretném a segítségeteket kérni, hogy van-e olyan beszerzési hely /beszerzési forrás, ahol a sütés-főzéshez szükséges alapanyagokat egyben, esetleg valamennyivel olcsóbban be lehet szerezni?
    Előre is köszi! :)

    VálaszTörlés
  13. Kedves Klára! A Mediline és a Herbaház két nagyker, ha céges kártyát tudsz kiváltani, akkor nagyker áron tudsz vásárolni mindkettőben, de ha nem, akkor is érdemes odamenni, mert legalább mindent egy helyen megkapsz. Mindkettőt megtalálod az interneten.

    VálaszTörlés
  14. Köszönöm Elmira!
    Van céges kártyánk, úgyhogy működni fog a dolog.
    A csokitortád lesz a karácsonyi süti (nemcsak nekünk, hanem tágabb családnak is, akik nem paleósok!), már alig várom!!!
    Kellemes Karácsonyt mindenkinek! :)

    VálaszTörlés
  15. Én, ma próbálom ki, mert a férjem szülinapja holnap lesz és ma tartjuk!Ezért a receptért jöttem a netre. Én már régebbi paleós vagyok és biztosan sikerül! Szeretettel a www.szegedimaganszallas.hu ról Piroska!

    VálaszTörlés
  16. Boldog szülinapot a férjednek Piroska! Jól fog járni ezzel a tortával...

    VálaszTörlés
  17. Én ma sütöttem meg és itthon őrölt mandulából is elég a 7 dkg.A krém most hűl remélem jól sikerült:)

    VálaszTörlés
  18. A fiam tejmentes, én gluténmentes diétán vagyok. Megcsináltam ezt a tortát a névnapjára, fantasztikus lett, köszönöm a receptet! Ismétlés karácsonykor! :)

    VálaszTörlés
  19. Nagyon örülök, hogy ízlett!

    VálaszTörlés
  20. Kókusztejjel is jó a krém?

    VálaszTörlés
  21. Jó, igen, csak ne legyen vízhígságú.

    VálaszTörlés