2011. június 15., szerda

Gesztenye felfújt meggy szósszal


Fiam születésnapi vacsorájának desszertje volt ez a finomság. Mivel a családban több paleós, glutén- illetve cukormentesen étkező tag is van, jó ötletnek tűnt ez a könnyen elkészíthető torta alternatíva. (Hozzá kell tennem, hogy fiam tegnap felhívta a nagyanyját, és panaszt nyújtott be, miszerint elmaradt a csokoládé torta, és ez sürgős orvoslást igényel). Ezzel együtt készséggel elismerte, hogy a gesztenye desszert nagyon finom volt...
Xylittel is ugyanolyan jól készíthető. Ha valaki nagyon kényeztetős kedvében van, és nem kell vigyáznia a vonalaira, akkor még egy étcsokoládé szószt is összedobhat mellé.
8 adag
50 dkg natúr gesztenye massza
4 ek. xukor zéró
3-4 csipet vanília őrlemény
1 kk. rum aroma
4 ek. kókusztej
2 egész tojás és 4 tojás fehérje
8 ramekin és 8 méretre vágott sütőpapír korong

A meggy szószhoz:
60 dkg meggy
2 ek. xukor zéró
fél kk. őrölt fahéj

A meggy szószhoz feltesszük főni a kimagozott meggyet a xukor zéróval és a fahéjjal. Addig főzzük, amíg levet ereszt és kicsit besűrűsödik.

A natúr gesztenyemasszát összekeverjük a xukor zéróval, vaníliával, rumaromával, kókusztejjel és az egész tojásokkal. A négy tojásfehérjét felverjük kemény habnak és óvatosan összekeverjük a gesztenye krémmel, vigyázva, hogy könnyűsége megmaradjon. A ramekineket kibéleljük egy-egy korong sütőpapírral. A gesztenye habot belekanalazzuk. A megtöltött formákat egy nagy tepsibe állítjuk, és óvatosan beletöltünk egy ujjnyi vizet, vigyázva, hogy a gesztenye habok ne legyenek vizesek! 170 fokra előmelegített sütőben kb. 22 perc alatt megsütjük. Mikor kicsit kihűlt, vékony pengéjű késsel körbevágjuk, és a soufflékat kiborítjuk. A papírkorong miatt ezt könnyű lesz megtennünk. Visszafordítjuk, úgy, hogy ismét a teteje legyen felül és a meggyszósszal körítve tálaljuk.



6 megjegyzés:

  1. Elmira, ez nagyon jól néz ki, de a meggyszósz megfelel a paleós elveknek? Főzhetünk, süthetünk gyümölcsöket? Itt is elkezdődött erről egy diskurzus, még a lekvárok kapcsán, mi lett a konklúzió? (A Szendi-blogban volt egy hosszabb eszmecsere erről, amelynek az lett a vége, hogy inkább nyersen fogyasztandók a gyümölcsök.)
    Üdv,
    Éva

    VálaszTörlés
  2. wow! ezt amint lehet, ki fogom próbálni. A Budai Gourmet feszten megismerkedtem a gesztenyemassza gyártókkal, és olyan istenifinom gesztenyét kóstoltam, hogy abból fogom elkészíteni! :) Köszi a receptet Elmira!
    Meggylekvárt pedig hamarosan elkezdjük befőzni, ugyanis egyre szebbek a fánkon azok a csodatévő kis bogyószemek...mmm, majd hozok belőle kóstolót! :) legyen szép napod!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon kívánatos... nyamm :) Nem vagyok egy gesztenye-rajongó, de ennek az ételnek a tiszteletére összefutott a szájamban minden!

    VálaszTörlés
  4. Kedves Anita!
    Hol lehet kapni azt a finom gesztenyemasszát?
    Talán nincs benne cukor!
    Vas E.

    VálaszTörlés
  5. verzsi: képzeld, a Tesco-ban is kapható!
    többi lelőhely az alábbi linken:

    http://www.sarkpont.hu/webset32.cgi?Sarkpont@@HU@@125@@598477531

    én tegnap vettem is a tesco-ban 299,- Ft volt a natúr, "minden mentes" :) bár ez most nem a fenti gyártótól volt, viszont szintén nagyon finom.

    VálaszTörlés
  6. Én mindig a Metróban veszem a natúr gesztenyemasszát, ott még olcsóbb is, 240 Ft körül van.
    Üdv. Másik Anita :)

    VálaszTörlés