Yotam Ottolenghi az én szememben a zöldségkészítés koronázatlan királya. Végtelen, szárnyaló fantáziája és fantasztikus alapanyag használata teszi számomra verhetetlenné. Ez a költemény is megér egy misét. Nyilván nem a "hétköznap gyorsan összedobom" kategória, de egy ünnepi étkezésre biztosan hálás feladat elkészíteni. Az eredeti receptben a citromhéj helyett 2 evőkanál "preserved lemon skin" szerepel, ezt helyettesítettem az egyszerűség kedvéért reszelt citromhéjjal. Ebben a blogban van egy ras el hanout fűszerkeverék, amit otthon is össze lehet állítani, ha valaki vonzódik az egzotikus fűszerekhez. Próbáljátok ki!
6 adaghoz
A zellerpüréhez:
A zellerpüréhez:
60 ml olíva
olaj
1 nagy
vöröshagyma, felkockázva
2 gerezd
fokhagyma, aprítva
2 babérlevél
1 nagy fej
zeller, hámozva, felkockázva (kb. 60 dkg)
½ l alaplé
2 ek. tahini
paszta (szezámkrém)
2 ek.
citromlé
½ tk. őrölt római
kömény, koriander és füstölt paprika
só és bors
A fűszeres karfiolhoz:
2 ek. olíva
olaj
1 nagy fej
vöröshagyma, vékonyan felkarikázva
3 gerezd
fokhagyma, vékonyan szeletelve
2 tk. ras el
hanout fűszerkeverék
1 közepes
fej karfiol, durvára reszelve
1 tk.-1 ek.
biocitrom héj, reszelve (attól függ, mennyire szeretnéd intenzívre)
9 dkg egész
mandula, pirítva, darabolva
2 csokor
petrezselyem, aprítva
füstölt paprika, 6 db hámozott, főtt fürjtojás
Hevítsük fel
a 60ml olíva olajat és pirítsuk meg a hagymát. Adjuk hozzá a fokhagymát és a
babérlevelet, majd kb. 1 perc után a zellert is. Pirítsuk 10 percig,
folyamatosan kevergetve. Adjuk hozzá az alaplevet, és főzzük puhára a zellert.
Távolítsuk el a babérlevelet és a zellert pürésítsük. Adjuk hozzá a tahinit, a
citromlevet, és a fűszereket.
Tegyük a 2
kanál olajat egy nagy serpenyőbe és hevítsük fel. Adjuk hozzá a vöröshagymát és
5 percig pirítsuk. Tegyük bele a fokhagymát, majd a ras el hanout
fűszerkeveréket és pirítsuk 1 percig. Öntsünk hozzá 1 dl vizet, további 1
percig főzzük, majd húzzuk le a tűzről. Keverjük bele a karfiolt, a
citromhéjat, a mandulát, a petrezselyem felét és 1 tk. sót.
A
zellerpürét osszuk el a tányérokon, hintsük meg egy leheletnyi olíva olajjal,
tegyünk a tetejére a karfiolos keverékből, és végül szórjuk meg a petrezselyem
másik felével, és némi füstölt paprikával. A fürjtojásokat vágjuk félbe és
helyezzük az étel tetejére.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése