2016. május 11., szerda

Fűszeres zellerpüré karfiolmorzsával és fürjtojással


Yotam Ottolenghi az én szememben a zöldségkészítés koronázatlan királya. Végtelen, szárnyaló fantáziája és fantasztikus alapanyag használata teszi számomra verhetetlenné. Ez a költemény is megér egy misét. Nyilván nem a "hétköznap gyorsan összedobom" kategória, de egy ünnepi étkezésre biztosan hálás feladat elkészíteni. Az eredeti receptben a citromhéj helyett 2 evőkanál "preserved lemon skin" szerepel, ezt helyettesítettem az egyszerűség kedvéért reszelt citromhéjjal. Ebben a blogban van egy ras el hanout fűszerkeverék, amit otthon is össze lehet állítani, ha valaki vonzódik az egzotikus fűszerekhez. Próbáljátok ki!

6 adaghoz
A zellerpüréhez:
60 ml olíva olaj
1 nagy vöröshagyma, felkockázva
2 gerezd fokhagyma, aprítva
2 babérlevél
1 nagy fej zeller, hámozva, felkockázva (kb. 60 dkg)
½ l alaplé
2 ek. tahini paszta (szezámkrém)
2 ek. citromlé
½ tk. őrölt római kömény, koriander és füstölt paprika
só és bors
A fűszeres karfiolhoz:
2 ek. olíva olaj
1 nagy fej vöröshagyma, vékonyan felkarikázva
3 gerezd fokhagyma, vékonyan szeletelve
2 tk. ras el hanout fűszerkeverék
1 közepes fej karfiol, durvára reszelve
1 tk.-1 ek. biocitrom héj, reszelve (attól függ, mennyire szeretnéd intenzívre)
9 dkg egész mandula, pirítva, darabolva
2 csokor petrezselyem, aprítva
füstölt paprika, 6 db hámozott, főtt fürjtojás

Hevítsük fel a 60ml olíva olajat és pirítsuk meg a hagymát. Adjuk hozzá a fokhagymát és a babérlevelet, majd kb. 1 perc után a zellert is. Pirítsuk 10 percig, folyamatosan kevergetve. Adjuk hozzá az alaplevet, és főzzük puhára a zellert. Távolítsuk el a babérlevelet és a zellert pürésítsük. Adjuk hozzá a tahinit, a citromlevet, és a fűszereket.

Tegyük a 2 kanál olajat egy nagy serpenyőbe és hevítsük fel. Adjuk hozzá a vöröshagymát és 5 percig pirítsuk. Tegyük bele a fokhagymát, majd a ras el hanout fűszerkeveréket és pirítsuk 1 percig. Öntsünk hozzá 1 dl vizet, további 1 percig főzzük, majd húzzuk le a tűzről. Keverjük bele a karfiolt, a citromhéjat, a mandulát, a petrezselyem felét és 1 tk. sót.


A zellerpürét osszuk el a tányérokon, hintsük meg egy leheletnyi olíva olajjal, tegyünk a tetejére a karfiolos keverékből, és végül szórjuk meg a petrezselyem másik felével, és némi füstölt paprikával. A fürjtojásokat vágjuk félbe és helyezzük az étel tetejére.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése