2014. november 30., vasárnap

Sütőtökkrémes torta



Ezt apukám születésnapjára sütöttem, de fűszerezésénél fogva tökéletesen alkalmas lehet karácsonyi desszertnek is, ha valaki esetleg nem bejgli fan, vagy a bejgli mellé :-) Természetesen már előre gondolkodom, tehát mostantól kezdve olyan recepteket fogok feltenni, amit az ünnepi menübe is be lehet építeni. Ezt a süteményt nagyon szeretem, mindenkinek melegen ajánlom, hogy próbálja ki, mert különlegesen finom!


Sütőtökös piskóta

A tésztához:

12 dkg őrölt mandula
1 dkg kókuszliszt
½ tkk. szódabikarbóna
2 tk. őrölt fahéj
1 tk. őrölt gyömbér
½ tk. őrölt szerecsendió
½ tk. őrölt szegfűbors
egy csipet só
8 dkg eritrit
15 dkg feldarabolt, sült vagy párolt sütőtökhús
6 tojás
2 ek. Paleolaj

A töltelékhez:

10 dkg pirított dió
20 dkg kókuszzsír
10 dkg kókusztejszín
15 dkg párolt sütőtökhús
1 ek. reszelt narancshéj
6-8 dkg xilit vagy eritrit

 
A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Keverjük össze a mandulát a kókuszliszttel, a szódabikarbónával, az összes fűszerrel, a sóval és az édesítővel. Adjuk hozzá a sütőtök felét, a tojásokat, és az olajat. Alaposan keverjük ki, és simítsuk egy sütőpapírral kibélelt tepsibe. Süssük kb. 15 percig, majd hűtsük ki. A töltelékhez turmixoljuk össze a pirított, héjától ledörzsölt diót, a kókuszzsírt, a kókusztejszínt, a narancshéjat, a sütőtök másik felét, és az édesítőt. Fontos, hogy egynemű legyen a végeredmény. A tésztalapot vágjuk három egyenlő részre, a lapokat kenjük meg a töltelékkel, majd vonjuk be a krémmel. Szépen szeletelhető. Ebből a mennyiségből 10 szelet lesz.


2 megjegyzés: