2011. augusztus 13., szombat

Tiramisu




Közkívánatra!

Mostantól kezdve havonta közreadunk egyet-egyet a Paleofutár (www.paleofutar.hu) legsikeresebb receptjeiből. Az alábbi elképesztően finom Tiramisu Andrejszky Yvett, a Paleofutár cukrászának alkotása. Minden perc erőfeszítést megér, mert az eredmény egészen mennyei! Az egyetlen probléma, hogy kicsit nehéz abbahagyni az evését…

8-10 adag

A krémhez:

1,2 liter kókusztej

3 dkg zselatin

1,5 dl víz

Bacardi (fehér rum), ízlés szerint

4 tojás

1 dl főzött kávé

12 dkg xylit

A piskótához:

8 tojás

20 dkg mandulaliszt

12 dkg xylit

2 ek. kakaópor + a szóráshoz

A kókusztejbe belekeverjük a vízzel felforralt zselatint. (Ezt előző nap vagy pár órával előbb érdemes megcsinálni és hűtőbe tenni, hogy másnapra megdermedjen.) Amikor megdermedt, turmixgépben turmixoljuk, hogy krémes állaga legyen.
A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgájához adunk 8 dkg xylitet, és fehéredésig verjük, majd a fehérjét felverjük a többi xyllittel. (A fehérjét tartalmazó tálba csak teljesen tiszta habverővel nyúljunk bele!) A sárgájába beleforgatjuk a zselatinnal összekevert, krémes kókusztejet, adunk hozzá egy kevés Bacardit, majd a fehérjét óvatosan beleforgatjuk.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját felverjük 7 dkg xylittel, a fehérjét 5 dkg xylittel. A sárgájába belekeverünk egy kis felvert fehérjét, majd jöhet a darált mandula és végül a többi fehérje. Óvatosan keverjük össze. A tészta egyik felét terítsük egy sütőpapírral kibélelt tepsire. A massza másik felébe keverjük bele a kakaóport és egy másik kibélelt tepsire kenve süssük mindkét piskótát kb. 7 percig. Hűtsük ki.  
Összeállítás: Vegyünk egy négyzet alakú, magas falú tepsit, vagy még jobb egy üvegedény. Alulra kevés krém kerüljön, majd kakaópor, utána piskóta, amit meglocsolunk kávéval és Bacardival, majd jöhet ismét a krém, és ezt addig rétegezzük, amíg vannak alapanyagok. A tetejére kerüljön krém, amit szórjunk le kakaóporral. Takarjuk le és tálalás előtt hűtőszekrényben hagyjuk állni legalább két órát.






14 megjegyzés:

  1. Elkészítettem ma reggel (tegnap kezdve a zselatinnal és a kókusztejjel) és istenien finom! Este a nem paleo vendégeink is megnyalják majd mind a 10 ujjukat! :)

    VálaszTörlés
  2. Itt a zselatin az a hagyományos étkezési zselatin vagy agar-agar ?

    VálaszTörlés
  3. Csak a Bacardi jó bele? Már rég megcsináltam volna , de a Bacardi ára...hát nem mondható olcsónak. Jó lenne ha lehetne valami olcsóbb alkohollal helyettesíteni.

    VálaszTörlés
  4. Főzőrum is lehet, vagy egy kevés aroma.

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm a választ,még azt felejtettem megkérdezni (mert én nagyon alapos vagyok),hogy a zseletint kb.mennyi vízben forraljuk fel?

    VálaszTörlés
  6. Ott van a receptben a zselatin alatt: másfél deci.

    VálaszTörlés
  7. Ó,bocsánat! Van ,hogy kiszúrja az ember szemét valami,mégsem látja !

    VálaszTörlés
  8. Mandula helyett mi mehet bele? Allergia miatt .... :(

    VálaszTörlés
  9. Kókusz vagy makadámdió liszttel is készíthető a piskóta, Az előbbiből valószínűleg kevesebb is elég, mert hatalmas a nedvszívó képessége.

    VálaszTörlés
  10. A zselatint lehet valamivel helyetesíteni?

    VálaszTörlés
  11. A zselatint agar-agarral is ki lehet váltani, ami egy növényi alapú zselésítő anyag, egy tengeri vörös moszatból készül. Egy teáskanálnyi mennyiség kell fél liter folyadékhoz. Ugyanúgy fel kell melegíteni, mert hidegen nem működik.

    VálaszTörlés
  12. Nagyon szeretem a paleo sütiket, így gondoltam kipróbálom egy vendégség alkalmával. Sajnos az egészet ki kellett dobnom. A kávén kívül semmilyen teltség nem volt az ízvilágában. A paleo sütik nem is erről szólnak az igaz, de édességnek élvezhetetlen volt. A piskóta lapos maradt, a zselatinos krémet pedig alig tudtam szétveretni annyira összeállt. Drága csalódás volt

    VálaszTörlés