2011. május 24., kedd

Csokikrémes epres piskóta

Tobzódunk az eperben. Lehet, hogy a hosszú tél után esik most különösen jól ez az illatos, nyáridéző gyümölcs, de valahogy nem tudok vele betelni. Sajnos még mindig drága, de annál finomabb. Vannak teljesen erdei szamóca aromájú változatok. Minden tanfolyamon dolgozunk vele mostanság, a Paleofutár menü is tele van vele, a most csütörtöki főzőestről sem maradhat el. Tegnap egy céges tréning keretében tartottam egy mini tanfolyamot, ott is nagy sikere volt az epernek, már a „kóstolás” fázisban eltűnt belőle jócskán. Alább egy nagyon könnyű, igazi nyár eleji sütemény.

A piskótához:
6 tojás
2 ek. xukor zéró
12 dkg hámozott, őrölt mandula
fél citrom reszelt héja
1/2 kk. vanília őrlemény

A sütőt előmelegítjük 160 fokra. Két tálra lesz szükségünk. A tojásokat kettéválasztjuk, vigyázva, hogy a fehérje teljesen tiszta maradjon. Az egyik tálban először a fehérjét verjük kemény habbá.

A másik tálban a sárgákhoz hozzáadjuk a xukor zérót, a citromhéjat és a vaníliát. Habverővel alaposan kikeverjük. Kanállal hozzákeverjük a mandulát, majd apránként, óvatosan összekeverjük a felvert fehérjével. A lényeg az, hogy a fehérje hab levegőssége megmaradjon.

Egy nagy  sütőtepsit sütőpapírral vagy többször használatos sütőfóliával kibélelünk és belesimítjuk a piskótatésztát. Kb. 15 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e a közepe. Kivesszük, hűlni hagyjuk. A sütőpapírt óvatosan lehúzzuk róla. Hosszában három egyenlő részre vágjuk.

A krémhez:
5 db érett banán
2 ek. jó sötét natúr kakaó
5 dkg finomra reszelt étcsokoládé
kb. 70 dkg friss, szeletelt eper a tetejére és a töltelékhez

A banánt, a kakaót és a finomra reszelt csokoládét botmixerrel összeturmixoljuk. Az érett banán olyan édes, hogy semmilyen extra édesítést nem igényel. Az első piskóta lapot megkenjük a krémmel, sűrűn kirakjuk eperszeletekkel, majd megismételjük a másik két lappal ugyanezt a műveletet. Hidegen tálaljuk. Egy kis extra krémet kínálhatunk mellé.




3 megjegyzés:

  1. Kedves Elmira!
    Az epres süti mintájára készítettem el a férjem szülinapi tortáját.A krémbe,hogy ne legyen annyira lágy 10dkg kókuszvajat tettem.Picit a hűtőben hagytam dermedni és azután kentem meg vele a lapokat.
    Csodás állagú lett és nagyon finom!
    A receptjeid kitűnőek és m ind létszik,hogy kipróbált ,mert nagyon jól van leírva, nem lehet elrontani.
    Köszönjük!!!!
    Üdvözlettel :Tünde

    VálaszTörlés
  2. Kedves Elmira!

    Nagyon sok sütibe írnak vanília őrleményt vagy kivonatot,te is sok helyen használod, de én nem kapok sehol sem, te hol szoktad venni és kb mennyibe kerül?

    Köszönettel

    Ági

    VálaszTörlés
  3. Kedves Ági! Én a Mediline-ban szoktam venni, a Rapunzel márkájút, de van magyar is, Bio Bertától. Kb. 1000 Ft, és nagyon sokáig elég, nem kell kapargatni a rúdból a magokat.

    VálaszTörlés