2011. április 4., hétfő

Szuper lekvárok új lelőhelyen

Papp Miklós vácrátóti lekvárkészítő (http://www.hazilekvar.hu/) régi nagy kedvencem. Nagyon széles palettán, sokféle különleges gyümölcsből is dolgozik, és a termékek minősége elképesztően magas színvonalú. A beszerzés egy kicsit problémás volt, annak ellenére, hogy vannak stabil helyek, ahol rendszeresen árulják a termékeit. A minap baráti látogatást tettem az Újlipótvárosban, és mivel előbb értem oda, kicsit sétálgattam a környéken. Nagyon örülök ennek, mert így fedeztem fel a Stelázsit a Hollán Ernő utca 41.-ben(http://www.stelazsi.com/). Már a neve egyből megtetszett, és ahogy bekukucskáltam, láttam, hogy ott sorakoznak Papp Miklós üvegei a kredencen. Több se kellett nekem, bementem és szívderítő kis boltot találtam. Az eddigi szilva és áfonya lekvárok után most megjelent a cukormentes "natúr" sorozatban a homoktövis (isteni!), a csipke, a sárgabarack (csak szuperlatívuszokban tudok róla nyilatkozni) és a fekete ribizli. Ha valakinek így túl fanyarok ezek az ízek, nyugodtan belekevehet egy kis xylitet vagy erythritet. Sütemények, paleocsinta töltésére kiválóak. A tököli Ebio kertészet Gergics Antala is lekvárkészítésre adta a fejét. Az ő cukormentes kreációit is árulják a Stelázsiban. Mindenképpen megér egy utat, nézzetek körül: szárított gombák, bio mangalica zsír, cukor nélküli szörpök, fűszerek, szóval van mit böngészni!

10 megjegyzés:

  1. Elmira, én is nagyon szeretem a lekvárokat, de sajnos a gyümölcscukor feldolgozás miatt igen magas a GI-je.

    VálaszTörlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  3. "A lekvár nem 100% paleo, az előző hozzászólóval egyet értek.
    Pl. a megjelölt oldalon olvasd el a lekvárkészítés egyik lehetséges módját, ez szerintem 100% paleo: http://gittarawfood.blogspot.com/2010/12/elo-lekvarok-aszalt-gyumolcsokbol.html
    A másik módszer 100% paleo lekvár készítésére a nyers vagy mélyhűtött gyümölcs pépesítése, levének leöntése és paleo édesítése.
    A lekvár paleo voltáról már korábban Gábor blogján egy nagy vita zajlott le. BB"
    Először eltávolítottam a bejegyzést, mert nem akartalak megbántani. Miután a google mutatja, hogy korábban bejelentkeztem, így mégis berakom a megjegyzésemet. BB

    VálaszTörlés
  4. Most olvastam el a honlap ajánlását:
    "Készítek hagyományos házi lekvárokat és igazi lekvárkülönlegességeket, több erdei gyümölcsből és zöldségből készült lekvárt, főzés nélkül hidegen készült termékeket és az egyedi igényekre is gondolva: cukor hozzáadása nélkül készült lekvárokat, szörpöket is." Papp Miklós vácrátóti lekvárkészítő honlapjáról." :-D BB

    VálaszTörlés
  5. Egyébként a hidegen készült lekvárokat is valahogyan tartósítani kell - pl. üvegekbe rakni és hőkezelni, mert különben elbomlanak, oxidálódnak. A végeredmény: "Ott vagyunk, ahol a part szakad ..." Tehát továbbra is fenntartásaim vannak:-( BB

    VálaszTörlés
  6. Azon gondolkodom, hogy a gyümölccsel készült sütemények, ahol megfőzzük-sütjük pl. az almát vajon más-e, mint a lekvár vagy nem? Te tudod?

    VálaszTörlés
  7. Amit felvetettél, én ugyanezeken szintén elgondolkodtam. Vannak olyan sütijeim, melyekben van gyümölcs. Kétféleképpen kötnék ez ügyben kompromisszumot(?) - az egyik nem is az: 1. a már elkészült süteménybe - pl. piskóta maglisztből utólag "belenyomkodnék" gyümölcsvelőt, illetve tölteném azzal; vagy, és ez a paleos kompromisszum - igen kevés gyümölcsöt sütnék együtt a tésztával, ami glükoz szempontjából még tolerálható?! BB

    VálaszTörlés
  8. Van itthon vércukorszint mérő, meg fogom vizsgálni magamon, hogy milyen, ha mondjuk reggel éhgyomorra eszem két darab friss gyümölcsöt vagy pl. egy fél üveg lekvárt. Máshogy igazán nem tudunk bizonyosságot szerezni. Illetve, amit tudunk, hogy a zsír és a rost jelenléte mindig csökkenti egy étel GI-ját. Ha írnál nekem a paleo.tanacsado e-mailemre, akkor privát is folytathatnánk diskurzust. Bár lehet, hogy ez másokat is érdekel :-)

    VálaszTörlés
  9. Kedves Elmíra!

    Köszönjük szépen ajánlásait és a hozzánk küldött érdeklődőket.
    Több üzletben is megtalálhatóak termékeink, többek közt a főzőtanfolyamához igen közel eső XIV. kerület Ond Vezér Park 5-ben lévő pékségben.
    A termékeinket tartó üzletek listája honlapunkon az itt megtalál menüpontban megtalálható.
    http://www.hazilekvar.hu/rendezvenyek.jsp


    Köszönettel Papp Miklósné

    VálaszTörlés
  10. Kedves Elmira!
    Most olvastam a BB-vel folytatott tanácskozást a gyümölcsös sütik paleo voltáról. Mi lett a végeredmény? Az aszalt és a friss gyümölcsök közti különbséget is vizsgáltátok?
    Üdv, Éva

    VálaszTörlés