2011. március 20., vasárnap

Medvehagymás csirkepástétom


Ennek az összeállításához bizony nagyon jól jön egy nagyedényes konyhai robotgép. Az enyém már ősrégi, de még bírja a gyűrődést. Nem használom annyira gyakran, de bizonyos recepteknél  hihetetlenül megkönnyíti a dolgomat. Az aszalt meggyen kívül minden alapanyagot beletettem egyszerre és 1 perc alatt összeturmixoltam.
1 kg csirkemell filé
3 tojás
2 ek. libazsír
1 felkockázott alma
1 kis fej apróra vágott vöröshagyma
2 gerezd szeletelt fokhagyma
½ kk. szárított kakukkfű és bazsalikom
1 kisebb csomó felvagdosott medvehagyma
2-3 dkg apróra vágott aszalt meggy
só, bors

A csirkét kockákra vágjuk és a robotgépbe helyezzük. Hozzáadjuk a tojásokat, a libazsírt, a felkockázott almát, a hagymát, fokhagymát, fűszereket, a medvehagymát, sózzuk, borsozzuk és az egészet összeturmixoljuk. Nem kell teljesen simára, szerintem úgy jobb, ha kicsit darabos. A végén hozzáadjuk az aszalt meggyet.

Sütőpapírral kibélelünk egy hosszúkás sütőformát, belesimítjuk a masszát, odaütögetjük, hogy ne legyenek benne lukak. Egy nagy tepsibe két-három ujjnyi vizet öntünk, ebbe állítjuk bele a formát és 180 fokra előmelegített sütőben 1 óra alatt készre sütjük. A levet nem árt leönteni róla mielőtt kiborítjuk a formából. Nagyon könnyen szeletelhető, forrón és hidegen egyaránt finom. Mi cékla-répa-feketeretek salátával ettük, finom volt.

9 megjegyzés:

  1. kedves elmira, ez nagyon finom recept ma ki is probalom, de a salataval kapcsolatban, a cekla fott v. nem? es tehetek friss tormat bele?koszonom oma j.

    VálaszTörlés
  2. ja meg 1x, most 1 holl. dietas oldalon vagyok es itt eloszor emlitik meg a p.dietat, sok + es - , de mar beszelnek rola es mar a csaladban sem neznek ram , hogy mi ez az uj dieta!!!!!oma j.

    VálaszTörlés
  3. Nyers, reszelt cékla, sárgarépa, fekete retek +olaj, citromlé, pici só. Mehet bele torma, vagy bármi más, amit szeret a család.

    VálaszTörlés
  4. Kedves Elmira! Szeretném megkérdezni, hogy a medvehagymának volna-e más alternatívája a receptben. Itt vidéken ilyet egyáltalán nem lehet beszerezni. Éppen ki nem nevettek az üzletben.Válaszát előre is köszönöm! B.

    VálaszTörlés
  5. Kedves Elmira!
    A csirke alapanyag sült, ugye?
    Üdv: Edit

    VálaszTörlés
  6. Medvehagyma helyett lehet újhagymát is beletenni. A csirke nyers, aztán sül meg a sütőben.

    VálaszTörlés
  7. Kedves Elmira!
    Én is ki fogom ezt próbálni, itt a medvehagyma szezon! Mostanában sok pástétomot sütök, a malackaraj blog vonatkozó bejegyzésein felbuzdulva. Csináltam már kacsamellből, pisztáciával és aszalt szilvával, és épp most hűl a mangalica combból készült. Nagyon izgalmas, ha az alapanyag egy részét kb 1 cm-es kockára vágva rakod bele, lehet ez színhús, szárított sonka, máj, szalonna, akármi :)
    Szép paleós tavaszt!

    VálaszTörlés
  8. Én ezt a receptet már sokszor elkészítettem,nálunk nagyon bejött.Köszönöm.

    VálaszTörlés