2011. január 20., csütörtök

Banántorta fahéjas kókuszkrémmel

Somogyi Anita fotója

Nem csak banán imádóknak ajánlom ezt a könnyű süteményt, de nekik nagyon! A mai paleo főzőtanfolyamon rendkívül ügyes és jókedvű csoport dolgozott, és e finomság méltó koronája volt a vacsorának.

A krémhez:
3 érett banán + 3 a tetejére díszítésnek
1 dl sűrű kókusztej
½ tk. őrölt fahéj
½ tk. vanília őrlemény
1-2 ek. xylit

Az érett banánokat villával összetörjük, a többi hozzávalóval alaposan összekeverjük és a kihűlt piskótába töltjük.

A tésztához:
6 tojás
15 dkg darált dió
2 púpozott ek. xylit
1 csapott ek. kakaó

A tésztához kettéválasztjuk tojások fehérjét és sárgáját. Először a fehérjét felverjük kemény habnak. Egy másik tálban a sárgáját kikeverjük a két kanál xylittel, a kakaóval és kanalanként hozzákeverjük a diót. A fehérje habból először csak keveset adunk a sárgákhoz, és óvatosan keverve (kanállal) fellazítjuk vele a krémet. Fokozatosan az összes habot belekeverjük, vigyázva, hogy ne veszítsen a levegősségéből. A tepsit kibéleljük egy szilikon sütőlappal vagy méretre vágott sütőpapírral, és rásimítjuk a masszát. 170 fokra előmelegített légkeveréses sütőben kb. 12 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy biztosan átsült-e a belseje. Kivesszük, kicsit kihűtjük és a sütőpapírt óvatosan lehúzzuk róla. Kettévágjuk, és a krémmel megtöltjük. A sütemény tetejét banánkarikákkal díszítjük.

4 megjegyzés:

  1. kitaláltam, hogy ezt pohár desszertként is elkészítem, kicsit kevesebb piskótával, több krémmel, és karamellizálom a banánszeleteket hozzá. ha megvan, majd küldök képet ! :)

    VálaszTörlés
  2. Elkészítettük, isteni finom lett, köszönjük a receptet. Mondjuk a krémet újragondoltuk egy kicsit, hígra sikerült így pár kanál kókuszreszelékkel és kókuszliszttel besűrítettük. :)

    VálaszTörlés
  3. Fő a kreativitás, örülök, hogy ízlett! :-)

    VálaszTörlés