2010. november 29., hétfő

Paleo diós és mákos "beigli"

Tekintettel a közelgő karácsonyi ünnepekre, kísérletezésbe kezdtem egy bejgli alternatíva előállítására. Végül ez a recept lett a győztes. Elkészítéséről hamarosan láthattok egy néhány perces videót is.
Ebből a mennyiségből két lapot sütünk, ha valakinek van két egyforma méretű tepsije, akkor egy adagban is megcsinálhatja a tésztát, és két lapban egyszerre megsütheti. Ennek híján, egymás után kétszer megismételjük a műveletet 5-5 tojással.
A tésztához:
2X5 tojás
2X8 púpozott ek. darált dió
2X2 ek. Prime Sweet édesítő, vagy xylit
2X1 ek. reszelt citromhéj

A tésztához kettéválasztjuk tojások fehérjét és sárgáját. Először a fehérjét felverjük kemény habnak. Egy másik tálban a sárgáját kikeverjük a 2 kanál Prime Sweet-el, a reszelt citromhéjjal, és kanalanként hozzáadjuk a diót. Innentől már kanállal dolgozunk. A fehérje habból először csak keveset adunk a sárgákhoz, és óvatosan keverve fellazítjuk vele a krémet. Fokozatosan az összes habot belekeverjük, vigyázva, hogy ne veszítsen a levegősségéből. A tepsit kibéleljük egy szilikon sütőlappal vagy méretre vágott sütőpapírral, és kb. másfél centis rétegben rásimítjuk a habkönnyű masszát. 160 vagy 170 fokra előmelegített légkeveréses sütőben (a sütő hatékonyságától függően) kb. 12 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy biztosan átsült-e a belseje. Kivesszük, kicsit kihűtjük és a sütőpapírt óvatosan lehúzzuk róla. Mikor teljesen kihűlt, megkenjük a lapokat a kétféle töltelékkel, szorosan feltekerjük és fogyasztásig hűvös helyen tartjuk. Főleg a máktöltelékkel kell vigyázni, mert pár napnál tovább nem áll el, és csak hideg helyen!

A dió töltelékhez:
20 dkg darált dió
kb. 1 ½-2 dl víz
3 csapott ek. Prime Sweet vagy xylit
½ tk. őrölt fahéj
½ kk. vanília őrlemény vagy 1 rúdból kikapart magok
1 ek. reszelt narancshéj
1 ek. mazsola
1 ek. aszalt vörösáfonya

Egy kisebb lábosban feltesszük a vizet a dióval, az édesítővel, a fűszerekkel, narancshéjjal, mazsolával és aszalt vörösáfonyával. Pár percig kevergetve főzzük, majd eloltjuk a lángot és kihűtjük a krémet.

A mák töltelékhez:
20 dkg darált mák
2 ek. kókuszzsír vagy vaj
kb. 1 dl víz
3 csapott ek. Prime Sweet vagy xylit
1 ek. reszelt mandarinhéj
1 csipet fahéj
10 dkg felkockázott sült sütőtök hús

A választott zsiradékot megolvasztjuk, hozzákeverjük a darált mákot és a vizet, az édesítőt, mandarinhéjat, fahéjat és sült sütőtök puha húsát.  Alaposan összekeverjük, néhány percig főzzük, majd eloltjuk a lángot, és ezt a krémet is kihűtjük.

20 megjegyzés:

  1. Ez csodálatos! Biztos, hogy nem fog kimaradni a karácsonyi paleo menüből! Nagyon szépen köszönjük, Elmira!

    VálaszTörlés
  2. Egyszer,nagyon régen eltanultam a lisznélküli tészták sütését,azóta előszeretettel "felejtem" el e lisztet.Van egy kuglófreceptem,ráadásul karob porral készül,ami szintén az egészséges kategóriába tartozik.Nemsoká beírom,most mézeskalács házhoz kerestem dekorációt,meg a diótörés is vár...

    VálaszTörlés
  3. A piskóta tésztájába használhatok a dió helyett mandulát?

    VálaszTörlés
  4. Kihagyhatom az aszalt gyümölcsöket a diós töltelékből? Nem szeretem.

    VálaszTörlés
  5. Igen, igen. Úgy is finom lesz.

    VálaszTörlés
  6. Kedves Elmira! Prime Sweet édesítőt szeretnék vásárolni, de nem találtam egy helyet kivéve interneten, ami elég drága így a cukorhoz képest átszámítva. Legalább 10x-es édesítő képességűre vagy erősebbre lenne szükségem, ami eritritet és taumatint tartalmaz. Hol rendelhetek ilyet?

    VálaszTörlés
  7. Kedves Elmira! Prime Sweet édesítőt szeretnék vásárolni, de nem találtam egy helyet kivéve interneten, ami elég drága így a cukorhoz képest átszámítva. Legalább 10x-es édesítő képességűre vagy erősebbre lenne szükségem, ami eritritet és taumatint tartalmaz. Hol rendelhetek ilyet?

    VálaszTörlés
  8. A Mediline üzletházban árulnak Prime Sweetet, ha esetleg céges kártyája van, akkor nagyker áron tud vásárolni. Egyébként nagyon ajánlom a Xukor zéró 4x nevű édesítőszert is, ami eritrit és stevia keveréke.

    VálaszTörlés
  9. Köszönöm a gyors választ! :)

    VálaszTörlés
  10. Weben is megtalálhatóak?

    VálaszTörlés
  11. Kedves Elmira!

    Azt szeretném megkérdezni, hogy körübelül hány szelet lesz külön az egyik fajtából, valamint, hogy mekkora tepsibe fér el a tészta?

    Üdvözlettel,
    Anikó

    VálaszTörlés
  12. Kedves Anikó, a tepsi mérte kb. 35x40 cm, és ezt a méretet kell elosztani, abból derül ki, hogy kb. hány szeletre elegendő. Ez már nagyon régen volt, de úgy emlékszem, elég kiadós lett.

    VálaszTörlés
  13. Kedves Elmira!

    Azt szeretném még kérdezni, hogy ha nem teszek sütőtököt a mákos töltelékbe, az megoldható-e, kell-e valamivel helyettesíteni, hogy megfelelő legyen az állaga?

    Üdvözlettel,
    Anikó

    VálaszTörlés
  14. Kedves Elmira!

    A kókuszzsír helyettesíthető a kókuszolajjal?

    Üdv, Kinga

    VálaszTörlés
  15. Kedves Anikó, reszelt almával is lehet helyettesíteni a sütőtököt. Finomabb, krémesebb a töltelék így.

    VálaszTörlés
  16. Kedves Elmira! Köszönöm a válaszokat! A reszelt almát is főzzem meg a többi összetevővel, vagy azt csak nyersen keverjem hozzá a töltelékhez?
    Üdv, Anikó

    VálaszTörlés
  17. Egyszerűbb, ha az egészet együtt megfőzi.

    VálaszTörlés
  18. Ez valami csodálatos!Az biztos hogy nálunk sem hiányozhat az asztalról! Köszönöm! :)

    VálaszTörlés
  19. Kedves Elmira!

    Korábban már elkészítettem a beigliket, nagyon finomak lettek! Feltekerést követően nem nagyon maradt betekeredve, nem annyira volt tartása. Van ez ellen javaslata?
    Üdvözlettel: Anikó

    VálaszTörlés
  20. Kedves Anikó, ezek voltak az első bejglik, amiket csináltam, és nálam nem volt probléma a tekeredéssel. Ha szorosan betekeri a rudakat alufóliába, és úgy pihenteti, akkor szerintem gond nélkül felveszi a végleges formát.

    VálaszTörlés