2010. november 23., kedd

Magkenyér falatkák avokádó krémmel

Ez a kenyér a legújabb kedvencem. A Vegantériát nemrég csak úgy ad hoc beletettem és annyira finom lett, hogy azóta így sütöm. Ez a mennyiség egy 24X28 cm-es tepsiben kb. 2 cm magas lesz. Szerintem a paleo kenyerek jobbak egy kicsit vékonyabb, ropogósabb formában. Érdemes figyelni az Ataisz cég termékeit: jó minőség, nagyon baráti áron. Az extra szűz lenmagolajuk pl. finom, nem keserű, nincs kellemetlen mellékíze.
A kenyérhez:
15 dkg őrölt szezámmag
10 dkg őrölt tökmag
5 dkg őrölt lenmag
1 csapott kk. szódabikarbóna
1 ek. Ataisz Vegantéria levespor (darált szárított zöldségek, kurkuma és só)
2 tojás
kb. 1 ½ dl víz
egy kevés zsiradék a tepsi kikenéséhez

Az őrölt magvakat összekeverjük a szódabikarbónával és a Vegantériával. Hozzáadjuk a két tojást és annyi hideg vizet, hogy könnyen keverhető, de nem folyós állaga legyen a masszának. Egy kizsírozott tepsibe terítjük, szépen elegyengetjük a tetejét és 190-200 fokra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt megsütjük. A kérge legyen ropogós. Rácson kihűtjük. (A képen szív alakú darabokat vágtam ki belőle, de persze egyszerűbb felkockázni.)

Az avokádó krémhez:

3 teljesen érett, kis avokádó
1 fél lédús citrom leve
2 gerezd zúzott fokhagyma
só, frissen őrölt bors
hajszálvékony lila hagyma karikák

Az avokádót meghámozzuk, magját eltávolítjuk, és húsát villával összetörjük. Belekeverjük a citromlevet, a zúzott fokhagymát és ízlés szerint sót, borsot. Egy-egy kanálnyit teszünk a magkenyér darabok tetejére és vékony szelet lilahagymával díszítve tálaljuk. Ideális party falatka vagy akár gyerek reggeli.



2 megjegyzés:

  1. Nagyon gusztusos,számomra külön erénye,hogy liszt nincs benne!
    Avokádókrém variáció:az összetört avokádóhúshoz reszelt keménytojást adok,sót,borsot,pici mustárt(fokhagymát)Ezt kenem kenyérre.Én így tanultam.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szeretnék ilyen kenyeret sütni:)) -
    Mivel kell megőrölni ezeket a magokat? (rájöttem hogy semmilyen darálócucc nincs itthon...

    VálaszTörlés