2010. november 11., csütörtök

Egy paleo és egy nem-paleo család hétvégi bevásárló kosara - avagy tényleg akkora luxus a paleo étkezés?

Biztos Ti is gyakran szembesültök azzal a kifogással, hogy paleo háztartást vezetni annyival drágább, mint hagyományosat, hogy ezt csak jómódú emberek engedhetik meg maguknak. Gondoltam, végzek egy kis felmérést és összehasonlítom a kettőt. Sokáig bóklásztam a TESCO-ban (nem budapesti és nem kiemelt övezetben van), ami azt jelenti, hogy a kosarak tartalma átlagot képvisel. Feljegyeztem az árakat, majd hosszasan figyeltem a családok bevásárló kocsijának tartalmát. Az általuk vásárolt alapanyagokból átlagolt összeállítást készítettem, amiben az italok mennyisége elég kevés. Ennek a háromszoros-ötszörös(!) mennyiségét is megveszik, és csak remélni lehet, hogy nem egy hétvége alatt gurítják le. Ha ezt is hozzáadnánk, legalább plusz 2-3000 Ft-tal emelkedne az ár.

A nem paleo kosár tartalma összesen 12.883 Ft-ba kerül. Ebben benne foglaltatik:

30dkg sajt, 1 liter 100%-os gyümölcslé, 1 csomag kávé, 10 db tojás, 1 üveg étolaj, 1 kg gyümölcs, 1 tubus ketchup vagy majonéz (gyakran mindkettő), 1 adag leveszöldség, 2 kg krumpli, 4-es csomag krémtúró, 1 nagy pohár tejföl, 1 doboz margarin, 4-es csomag ivójoghurt, 4 Activia, 2 l tej,  1 kg sertéskaraj,  1 kg pulykacomb, kétféle, összesen 50 dkg felvágott, 2 liter szénsavas üdítő ital, 1 csomag rizs, 2 kg kenyér, 1 fonott kalács, 1 doboz reggeliző pehely, és 1 liter sör.
Egy paleo hétvégére bőségesen elegendő élelmiszer összesen 11.577 Ft-ra jön ki. Ebben benne foglaltatik:
1 kg sárgarépa, 1 kg fehérrépa, 1 kg zeller, 50 dkg vöröshagyma, 1 fej karfiol, 1 fej káposzta, 1 csomag újhagyma, 2 kg banán, 2 kg alma, 1 kg narancs, 1 fej brokkoli,  3 zöldpaprika, 1 csomag kávé, 20 db tojás, 25 dkg mák, 20 dkg kókuszreszelék, 1 kg pulykacomb, 1 kg sertéscomb, 1 kg karaj, 50 dkg darált hús, 1 csomag sertés zsír, 6 liter ásványvíz, 1 csomag mandula és egy csomag aszalt gyümölcs, valamint 25 dkg xylit (bioboltban kapható).  (Ebből a húsmennyiségből a hét elejére szánt iskolai és munkahelyi ételes dobozokba is jut hideg sült hús!)
Hogy mi ebből a tanulság? A paleo konyha alapanyagai a friss, nem-feldogozott élelmiszerek, amelyeknek az ára mérsékeltebb, mint a túl sok gyártási fortéllyal és technikával előállított termékek. A friss zöldség és gyümölcs különösen jó ár/érték arányt képvisel. Egy átlagos nem-paleo kosár tartalmának kb. a 65%-a nem egészségépítő élelmiszert tartalmaz.
                                                                             

 

14 megjegyzés:

  1. Nagyon egyet értek, és nagyon hasznosnak tartom ezt a bejegyzést!
    Gratulálok a könyvhöz!

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm szépen! Nagyon szépek a fotók a blogodon!

    VálaszTörlés
  3. annyira jó lett hogy befostunk tőle

    VálaszTörlés
  4. Kedves Elmira!

    Az ön által sorolt paleo lista sokkal drágább lenne a lista tartalmával,mint amekkora összeget megadott.Én a vásárcsarnokból is ennek dupláját költöm pont ezekre az ételekre.Sajnos nem ilyen olcsó ahogy ön leírja.

    VálaszTörlés
  5. Kedves Brigitta, abban a bizonyos szupermarketben, 4 évvel ezelőtt, pontosan ennyibe került amit leírtam. Nem a hasamra ütöttem, hanem órákig tanulmányoztam az árukat mielőtt ezt megírtam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen,elnézést ezt elnéztem.Most kezdem a paleot és eddig nekem sajnos jóval drágább mint a nem paleo étrend.Nem igazán tudom hol lehetne vásárolni,ha a nagy vásárcsarnokban sem jövök ki.Még egyszer elnézést az írásomért,nem rosszindulattal írtam.

      Törlés
  6. Én ritkán vásárolok a Vásárcsarnokban, nem ismerem jól az árait, de elég meghökkentő, hogy az elmúlt 4 évben kétszeresére mentek fel az árak. A Bosnyákon és néha a Lehelen, illetve a Hunyadi téri piacon szoktam vásárolni. A zöldség-gyümölcs szezonálisan mindig jó ár!érték arányt képvisel. A paleo ott lesz drága, amikor süteményt, kenyeret sütünk, mert a maglisztek és az édesítők drágák. Viszont hihetetlenül sok mindent nem veszünk, ami spórolás, és ezt a többletet lehet drágább alapanyagokra költeni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem konkrétan az olaj ami most drágább,illetve a tejpótlók.(kókusz tejport használunk mert más nem vált be)
      Kenyeret 1x próbáltam,sajnos nem sikerült de nem is sokat fogyasztunk.Inkább a hús és saláta,illetve sült zöldségek,és egyéb ilyen jellegű ételek vannak többségben.Nagyjából 1 hónapja tartjuk szépen az életmódot,viszont sajnos nem sok pénz jut élelemre egy hónapban.Megnéztem,és a tesco webshop kedvezőbbnek tűnik a piacnál,illetve van pár paleo webshop ami szintén jónak tűnik.Lenne egy kérdésem,talán nem ide illik,de fontos lenne számomra.Az eritrit valóban nem hízlal, mondjuk teába és kávéba,illetve bármilyen felhasználási formában?Megdöbbentően hasonlít a cukorra,és nagyon megkedveltük,de érdekelne hogy mennyire fogyaszthatjuk.

      Törlés
  7. Az eritrit nem hizlal, mert nincs kalória illetve szénhidráttartalma. Viszont a sok süteménysütés nyilván semmilyen szempontból nem jó, így azért korlátlanul nem érdemes fogyasztani. Ha valahogy ki tudnának váltani egy céges kártyát a Mediline vagy a Herbaház nagykerbe, az kedvezményesebb. A Paleolaj nem drága termék, és lehet vele főzni. A kókuszzsírban is vannak olcsóbbak, többször is újra lehet használni, ha nem ég el. Én nagyon kevés "tejpótlót" használok, így ez nálam nem nagy költség. Érdemes átböngészni a paleo webáruházak kínálatát és árait és megkeresni a legkedvezőbbet. A Szendi féle hírlevél olvasóinak is sok kedvezményes termék áll rendelkezésére.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a válaszát.Mint említettem leginkább kávé illetve tea ízesítésére használjuk eddig,sütemény talán egy héten 1x van,de nem ritka hogy elmarad.A kenyér hiányzik sajnos,és nem igen tudunk receptet találni rá,de eddig kibírtuk nélküle is,talán ezután is így lesz.Tejet sajnos a kávémba muszáj pótolnom,egy terhesség alatt szerzett gyomorfekély maradéka hogy nem bírom a kávét magában,pedig azelőtt tej nélkül ittam.
      Nehéz a klasszikus köretek elhagyása is,(rizs,tészta,krumpli),sajnos nem nagyon tudom mit lehetne húsok mellé helyettük alkalmazni,pl., pörkölt mellé....

      Törlés
    2. Kedves Brigitta !,
      Nekünk a batáta vált be. Igaz először nem kedveltem, mert a sütőtökre emlékeztet az íze,de nem annyira édes. Nagyobb tételben érdemes vásárolni, mert úgy olcsóbb. Most is várunk 10 kilót.
      Üdv.: Fenyvesi Hilda

      Törlés
  8. Tisztelt Elmira!
    Az lenne a kérdésem, hogy gesztenyelisztből készíthető-e massza és ha igen, milyen módon?
    Köszönöm
    Enikő

    VálaszTörlés
  9. Kedves Enikő, ezt még nem próbáltam, így sajnos nem tudok receptet adni hozzá.

    VálaszTörlés
  10. Kedves Elmira! A tojást mivel lehet helyettesíteni a főzés során, ha alergiás valaki a tojásra?

    VálaszTörlés