Ezt a nagyon gyors és egyszerű ételt Indonéziában tanultam a főzőnéninktől, Ibu Payemtől. Egyszerűsége mellett meglepően finom, és így, a fűszeres sütőtökkel párosítva még érdekesebb ízélmény. Az eredeti étel tartalmaz nálunk nagyon nehezen beszerezhető alapanyagokat, tehát ez egy európaira fiinomított változat. A tökhöz kivételesen használtam egy kanál melasz szirupot, amit egyébként nem szoktam, de ehhez most nagyon passzolt. Azonban enélkül is bőven finom lesz. A melaszszirup az az anyag, ami a cukorgyártás "mellékterméke", tele van nyomelemmel, minden abban van, amit a cukorból kilúgoznak. Egyébként alacsonyabb a glikémiás indexe, mint a méznek, tehát egyszer-egyszer ilyen kis mennyiségben belefér az étrendbe. A tök fűszereit (szerecsendió, csili, fahéj, római kömény) egyszerűen egy kis olajjal is össze lehet keverni és sütés előtt bekenni vele a tököt. Én ehhez adtam egy kanál melaszt.
A curryhez:
6-8 db negyedekbe vágott keménytojás
1 ek. kókuszzsír vagy olaj
1 vöröshagyma, apróra vágva
2 gerezd áttört fokhagyma,
2 babérlevél
3 dl kókusztej
2 dl paradicsomlé
kurkuma, gyömbér, só, csili
A kókuszzsíron megdinszteljük a hagymát. Hozzáadjuk a fokhagymát és a babérlevelet, egy percig pirítjuk. Beleöntjük a kókusztejet és a paradicsomlevet, egy-egy teáskanálnyi kurkumát és gyömbért, sózzuk, pici csilivel bolondítjuk. Jól összefőzzük és belekeverjük a negyedelt tojásokat.
Próbálom összerakni az ízeket, de a kókusztej + paradicsomlénél megakadtam. Muszáj leszek kipróbálni!
VálaszTörlésHát, a keleti konyhákban gyakran vannak ilyen ellentétes ízkombinációk, mint pl. az édes-savanyú vagy édes-csípős. Ha jobban meggondolod, a paradicsom-kókusz is csak egy savanykás-édeskés párosítás. Mi nagyon szeretjük ezt az ételt, és a múltkor vendégségbe is vittem, a barátainknak is ízlett.
VálaszTörlésKedves Elmira! Leírnád, milyen fűszerek szerepelnek az eredeti receptben? Félig holland a családunk, sokszor importáljuk az itthon nem használatos, indonéz ízvilágot idéző fűszerkeverékeket. Köszönettel, Éva
VálaszTörlésKedves Éva, szuper, akkor ezeket kéne: salam levél, friss galangal (mondjuk azt itthon is be lehet szerezni az Ázsia boltban vagy a Culinarisban, csak drága), szárított rákpehely, salotta hagyma. Nem is vészes. Lehet kérni egyszer, hogy hozzanak nekem pandan levelet? Imádom. Üdv, Elmira
VálaszTörlésKöszönöm a receptet! Most épp költözés közben vagyunk, de megoldjuk! :) Ha más nem, majd küldök, ha kinn leszek! A Férjre egyszerűen nem lehet rábízni a vásárlást! Éva
VálaszTörlés