2012. január 25., szerda

Gomba finomság

Gödöllőn imádok főzni, mert a kisháznak önmagában is olyan hangulata van, hogy minden jobban esik ott. Meghát általában hétvége van, amikor ott vagyunk, így kicsit több időm van filozofálni, hogy mit is akarok látni a tányéron. Ez a gombaétel annyira finomra sikeredett, hogy önmagában is megállja a helyét, itt natúr sült csirkemell filével és az elmaradhatatlan salátával ettük. Mind a tíz ujjunkat megnyaltuk utána. A kép kicsit homályos, mert még gőzölgött az étel mikor próbáltam lefényképezni, és hiába törölgettem a kamera lencséjét, mindig újra bepárásodott. Ezen a sikeren felbuzdulva tegnap este önálló ételként vacsoráztam egy hasonló gomba ételt, némi apróra vágott zellerrel és fehérrépával dúsítva. A bacon ugyanúgy benne volt, az emeli az egészet költői magasságokba :-)

1 tk.kacsazsír
25 dkg felkockázott gomba
7 dkg apróra vágott bacon
3 dkg aszalt aprított paradicsom
2 gerezd zúzott fokhagyma
3 ágacska friss kakukkfű levelei
1 csokor vágott petrezselyem
1 tk. dijoni mustár
½ tk. Virágoskút csípős rózsa paprikakrém (vagy egyéb márka)
bors

A zsíron megpirítjuk a gombát, hozzáadjuk a bacont, az aszalt paradicsomot, a fokhagymát, és a fűszereket. Kevergetve addig pirítjuk, amíg a gomba leve elpárolog. Belekeverjük a mustárt és a paprikakrémet és további két percig együtt pirítjuk. Frissen őrölt borssal megszórjuk. Nem kell sózni, mert a bacon is, a paradicsom is, a paprikakrém is sós.


2 megjegyzés:

  1. Kedves Elmira!
    Immár 6 hónapja követem a paleolit étrendet.Látványos fogyást,és gyomorpanaszaim,megszűnését könyvelhetem el,nem is szólva,az egyenletessé vált vérnyomásomról.
    Ezen sikereknek köszönhetően, férjem is hajlik az átállásra. Az ételek nagy részét, örömmel fogyasztja,azonban a rizs, sült krumpli, jellegű köreteket nagyon hiányolja.
    Örömmel venném,ha esetleg,több ilyen jellegű receptet olvashatnánk,vagy esetleg, javasolnám, egy egy paleó köret, receptverseny kiírását, mert ez valószínűleg sok háziasszony életét könnyítené meg,és gyors eredményt hozna.
    Köszönet a sok finom receptért,és a fantasztikus szakácskönyvekért.
    Sok sikert.J.B.Kinga

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kinga! Ha figyelmesen megnézi a szakácskönyvek Zöldség fejezeteit, ott is talál többféle köretnek való sült zöldséget, krokettet, fasírtot. A Paleovital blogon a "Köretek" kategóriában 43 recept van, szerintem ez bőséges választék. Ezen a blogon is van pl. tökmaggaluska (gnocchi), ami nagyon finom volt, olasz tészta helyett tökéletes. A krumpli helyettesíthető zellerrel, fehérrépával, paszternákkal. Lényegében mindent meg lehet belőle csinálni, amit krumpliból.

      Törlés