Nem vitás, hogy a paleo kenyerek legfőbb szakértője Márta, a Paleovital blog tulajdonosa. Ott rengeteg recept található, kenyérsütő géphez is, valamint sós rágcsákhoz. Én ritkán rágcsálok, így kevesebb ilyen receptet gyártok, de ezért (is) jó, hogy többen vagyunk! Általában jobban szeretem a rusztikusabb, sötétebb kenyereket, de néha szükség van egy fehér kenyér típusú receptre is. (Pl. a narancslekvárhoz, reggelire…) Tudom, hogy sokan szeretik a kókuszlisztes kenyereket, én általában nem rajongok a kókuszízért egy kenyérben, de ebben valahogy elég kiegyensúlyozott. Van, amikor ezt a kenyeret kókusz helyett lenmagliszt hozzáadásával készítem, az egy „sósabb” érzés. Ennek a receptnek az egyik legnagyobb előnye, hogy nagyon gyors.
3 dkg mandulaliszt
3 dkg kókuszliszt
3 dkg szezámliszt½ kk. szódabikarbóna
3 tojás2 dl víz
1 csapott kk. sóA sütőt előmelegítjük 180 fokra. A szárazanyagokat egy tálba összeszitáljuk, hozzákeverjük a szódabikarbónát és a sót. A tojásokat a vízzel felverjük és habverővel összedolgozzuk a lisztekkel. Kibélelt tepsire öntjük, és kb. 30 perc alatt megsütjük. Ebből a mennyiségből egy 20X25 cm-es lepénykenyér lesz, amit 4-6 szeletre lehet vágni.
Az első Paleo szakácskönyvben lévő kókuszos muffinnal nagyon jók a tapasztalataim. Az alapreceptet felhasználtam a paleo kókuszkocka elkészítéséhez. Még nem tökéletes, de hamarosan elkészül a végleges változat.
VálaszTörlésKókuszos kenyeret még nem készítettem, de ezt biztosan kipróbálom.
Hajrá! Várjuk a kókuszkocka végleges receptjét! :-)
VálaszTörlésŐrölt magokat vagy olajtalanított lisztet kíván a recept?
VálaszTörlésAz állaga is érdekelne, mert akinek sütöm, nem szereti a "szivacsos" állagút, ami jellemző a tojásos ételekre.
Egyébként nem rég próbáltam ki a vadászlevesedet, nagyon telitalálat lett a családnál. :) Hazsu
Hazsu
Szia, olajtalanított magliszteket használtam. Ha nem szereti az illető a tojásos állagot, akkor lehet, hogy nála nem lesz nyerő, ám maglisztből nem lehet másképp elfogadható állagú kenyeret sütni. Örülök, hogy sikert aratott a vadászleves!
VálaszTörlésSziasztok, én kapásból dupla adagot készítettem a sütő saját tepsijében, nem olyan szivacsos az állaga mint a régebbi tojásos-magos lepénykenyereknek, olyan tiszta fehér kenyér. Lehet tovább sütni, ha ropogósabban szereti valaki. Arra viszont kíváncsi lennék, hogy működne-e kenyérformában is? Köszönöm a receptet! Anna
VálaszTörlésKedves Anna, kenyérformában még nem próbáltam ki, a maglisztből készült kenyereket mindig lepénynek sütöm meg. Itthon őrölt magvakból szoktam kenyérformában sütni, először 1 órát a formában, aztán kiveszem a kenyeret, és "meztelenül" még sütöm 15-20 percig, hogy jó ropogós legyen a héja.
VálaszTörlésKedves Elmira!
VálaszTörlésLeírná a receptjét annak is, amit őrőlt magokból süt kenyérformában?
Köszönöm előre is!
Azt a receptet egyelőre nem teszem fel a blogon, mert a tanfolyamokon tanuljuk, és a két fórum külön recepteket igényel. De majd dolgozom még rajta, hogy legyen több.
VálaszTörlésHű, ez nagyon jól el van találva! Megsütöttem tegnap, de kókuszliszt helyett gesztenyeliszttel, és csak 1 dl vízzel, 20×20-as tepsiben. Nagyon kellemes, kiegyensúlyozott, semleges ízű kenyér, millió köszönet a receptért! :*
VálaszTörlésNa, ezt én is megcsinálom így. Pont vidékre megyek hétvégén, és úgyis kell paleo túlélő csomag...
TörlésKedves Elmira!
TörlésIsteni ez a kenyér recept, kislányomnak (5 éves) is nagyon izlik, sőt ez az első paleo kenyér amit, megeszik:)
Én pedig tovább fejlesztettem , zsemléket sütök belőle kb. 6 db jön ki ebből az adagból és ha valamelyik mag lisztet kicserélem örölt lenmagra ugyanabban az arányba akkor már kész is a "teljes kiörlésü" változata.Tetejét izlés szerint len vagy szezámmaggal meg lehet szórni.
Köszönjül a receptet és mindenkinek PALEO SZÉP NAPOT!!!!!!!!!!:)
Kedves Ági, örülök, hogy ízlett a kislányodnak! Én is kipróbálom majd zsemlének. Jó ötlet!
VálaszTörlésKi tudná feltenni a vadászleves receptjét? Kösz!
VálaszTörléssziasztok, nekem nagyon lapos lepény lett, egyáltalán nem hasonlít a képhez, pedig arra számítottam...
VálaszTörlésvalamit nem jól csinálok?
nem kellene inkább mondjuk őzgerincbe tenni?
Kedves Elmira!
VálaszTörlésMa megsütöttem ezt a kenyeret és az állagával nem vagyok megelégedve. Sokkal laposabb lett mint ami a képen van, pedig őzgerincformában sütöttem, és több mint 50 perces sütés után is gumiszerű, nedves a belseje. Ilyennek kell lennie vagy vmit elrontottam?
Köszönöm előre is a választ
Noémi
Hű, ez már elég rég volt, nem emlékszem annyira jól, hogy milyen volt, de ezeknek "tojásos" állaga van. Ha őzgerincformában sütsz, akkor próbáld meg azt a metódust, hogy a tojásokat szétválasztod, és a fehérjét kemény habbá verve adod a sárgájához és a maglisztekhez. Egy átlag kb 40 dekás kenyérhez 6 tojás fog kelleni, két kanál olaj és tetszőlegesen választott kb. 8 dkg szárazanyag + fűszerek.
VálaszTörlésSzia Elmira,
VálaszTörlésOlajtalanított maglisztre hogyan lehet szert tenni?
Hogy szitálható legyen és ne tapadjon össze a friss megőrlés után...
Üdv.
G.
Kedves Gábor,
VálaszTörlésSajnos a fent használt három magliszt közül kettő éppen hiánycikk (szezám és mandula), kókuszlisztet a Nature Cookta illetve a Tropicai nevű cég árul, a honlapjukon keresztül látni fogod a rendelési lehetőségeket. A Mediline-ban is kapható, illetve a paleo szaküzletekben (Lőrinci és Fény utcai piac), illetve az összes webshopban (pl. Paleocentrum).
Kipróbáltam. Hát, azért egy hagyományos kenyeret sosem fog pótolni, de ígéretes. Arra gondoltam, hogy esetleg egy kis hagymával, zöldfűszerrel a tésztáját fel lehetne dobni. :)
VálaszTörlésKedves Elmira!
VálaszTörlésBiztos hogy jól van feltüntetve a víz mennyisége?
Mikor elkészítettem az összetevőket, olyan lett mint egy hígabb kakaó....
Kipótoltam duplájára a liszteket, még így is nagyon folyós maradt.
Képtelenség volt kiönteni lapos felületre, így kenyérformába tettem, a végeredmény finom, és jó állagú lett.
Milyen állagúnak kell lenni a kész tésztának?
Igen, jól. A tésztának hígnak kell lennie, azért lehet önteni. A maglisztes recepteknél arra kell törekedni, hogy híg legyen a tészta, különben nagyon tömör lesz a végeredmény.
VálaszTörlésKöszönöm!
VálaszTörlésNagyon finom kenyér! én kisebb kalácssütő-formában készítettem el (mert nagyon folyt a nyers tészta), és álomkönnyű, finom kenyér lett belőle. A folyós állag furcsa volt, de kipróbáltam, tényleg ennyi víz kell hozzá. 15 percig befedtem sütőpapírral, utána anélkül sütöttem tovább. Köszönöm a receptet!
VálaszTörlésA recept szerint sütöttem kenyeret,de pár összetevőt kicseréltem, arra ami volt itthon. Lisztből napraforgómag és kókuszlisztet tettem bele, valamint egy kevés lenmagot is. Aznap még szép is volt, de másnapra bezöldült az egész belseje. :( elég fura színe van, nem merem megenni. Ez mitől lehet?
VálaszTörlésNyugodtan edd meg, a napraforgóbélliszt oxidálódik és élénk zöld lesz, de a kenyérnek semmi baja. Ezt az effektust szőlőmagliszt hozzáadásával lehet ellensúlyozni.
VálaszTörlésKöszönöma választ, megnyugodtam:)
VálaszTörlésLehet valahogy kikerülni a tojást? ( tej, tojás és gluténérzékenység miatt) Mivel helyettesíthető?
VálaszTörlésköszönöm a válaszát. üdv: Ildi
Kedves Ildi, útifűmaghéj és/vagy őrölt lenmag. Az egyik zselésít, a másik "nyákot" képez folyadékkal éritkezve. Reszelt zöldséget is lehet adni hozzá és lepénykenyérnek megsütni.
VálaszTörlésNagyon köszönöm!
VálaszTörlésKár hogy a lenmagot is kerülnöm kell, pajzsmirigy alulmükődés miatt. Remélem az útifűmaghéj magában is jó lesz :)
VálaszTörlésMég elfelejtettem, hogy hány dkg-t tegyek bele? Köszönöm!
VálaszTörlésKb. másfél deka elég. Másfél deci vízzel kikeverve szépen megduzzad a zselé.
VálaszTörlésKicsit későn vettem észre, hogy fel kellett volna verni a tojásokat. Remélem azért jól sikerült! :)
VálaszTörlésMarha sós lett :)
VálaszTörlésNekem ez a kenyér szuper lett! :) Pontosan úgy csináltam, ahogy le van írva, csak egy kérdésem van: mitől FEHÉR kenyér? :) Én az ilyen képektől "ki tudok akadni", merthogy a recept szerinti kenyér nem tud ilyen fehér lenni! Nyilvánvalóan a mandula liszttől barna lesz a színe! méghozzá eléggé sötétbarna :)
VálaszTörlésEgyébként nagyon finom, az állaga is jó és még a kis unokáimnak is ízlik! :)
Örülök, hogy bevált az unokáinál a recept! A mandulaliszt, ha nem héjas mandulából készült, akkor egészen világos színű, mint ahogy a receptben szereplő másik két liszt is. Ezért "fehér kenyér". Ha lenmagliszt, kendermagliszt lenne benne, akkor lenne barna. A képen a frissen kisült kenyér látható, pontosan a fenti recept szerint.
VálaszTörlésKedves Elmira!
TörlésAz előző kis hozzászólásomból kimaradt, hogy köszönet a sok-sok jó receptért, nemcsak itt, de már két szakácskönyvét is megvettem, melyeknek nagy hasznát veszem! :)
Egyébként nem tudom milyen mandulából készül a mandula liszt (a paleo centrumban szoktam venni), azt raktam ebbe a kenyérbe és teljesen sötétbarna lett. Sütöttem már sütit is ilyen lisztből és az is sötétbarna szinű lett, azért csodálkozom hogy ez a kenyér hogy lett ilyen világos! :) Persze mindegyis, mert végülis tökéletesen jó, nagyon finom, biztos hogy máskor is meg fogom csinálni :)
Köszönöm hogy válaszolt :)
Én eddig mindig a Nature Cookta mandulalisztet használtam, az világos színű.
VálaszTörlésKedves Elmira!
VálaszTörlésElképzelhető, hogy ehető az a fajta kenyér is, amiben nincsenek maglisztek? (allergiás vagyok rájuk)
Gondoltam, hogy csak kókuszliszttel - esetleg valami mással még - próbálnék kenyeret sütni... :)
Ha a gesztenyét bírja, akkor gesztenye és kókuszliszttel lehetne próbálkozni, illetve esetleg amaránt liszttel.
VálaszTörlésKöszönöm, ki fogom próbálni. :)
TörlésHallottam már az amaránt lisztről, kíváncsivá tett.
Időközben találtam egy csak kókuszlisztes kenyeret is, éppen kisült, isteni lett!
Ha a gesztenyét bírja, akkor gesztenye és kókuszliszttel lehetne próbálkozni, illetve esetleg amaránt liszttel.
VálaszTörlésKedves Elmíra!
VálaszTörlésA kenyérrel vannak gondjaim. A recept jónak tűnik, csak a hozzávalók mennyisége kevéske. Szeretnék sütni legalább akkor a kenyeret, hogy 4-5 napra a férjemnek, a lányomnak és nekem elég legyen. Attól tartok, hogy ez a mennyiség nagyon hamar elfogy, különösen akkor, ha jól sikerül.
Kérnék egy olyan receptet, ami 3 fő ellátására elég legalább 3-4 napig!
Edit
Kedves Edit!
VálaszTörlésA nagyon nagy kenyerekkel az a baj, hogy nehéz átsütni őket, a héja már megég, és a belseje még mindig nedves. Inkább azt javaslom, hogy az újabb receptek között nézegessen, útifűmaghéjt tartalmazó zsemlét pl. lehet sütni a kívánt darabszámban. Üdvözlettel, Elmira
Kedves Elmira!
VálaszTörlésA Paleolit szakácskönyv II-ben az indiai lepénykenyérhez (127.o. ) valóban nem kell semmilyen liszt? A hozzávalók között nincs felsorolva, anélkül pedig inkább egy fűszeres tojáslepénynek tűnik.
Köszönöm a választ.
Papné Csilla
Kedves Csilla! De kell hozzá, csak sajnos kimaradt a receptből :-( Kb. 6 dkg lenmagliszttel kell kikeverni.
VálaszTörlésKedves Elmira!
VálaszTörlésKezdő paleo-s, tapasztalatlan anyuka vagyok, aki 3 éves kislányával kezd egy nagyon szigorú 3 hónapos diétát tej, tojás és glutén nélkül. Olvastam az egyik hozzászólást, hogy tojás helyett útifűmaghéjjal és őrölt lenmaggal lehet próbálkozni. A szezámliszt íze nem válta be nálunk. Tudna segíteni egy olyan recepttel, ezt variálva, s a pontos mennyiségekkel segítve, ami a tojás- és szezámproblémánkat figyelembe veszi? Óriási segítség lenne. Nagyon köszönöm. Rácz Gabriella
Kedves Gabi! Kisgyerek esetében lehet amaránt illetve rizsliszttel is keverni a paleo liszteket, mert a mandula is pl. egy elég erős allergén. Ezt a tojásmentes receptet tudom ajánlani, a liszteket lehet benne variálni:
VálaszTörlés2 dkg útifű maghéj
1,8 dl víz
½ kk. só
1 tk. sütőpor
4 dkg makadámdió liszt
3 dkg kókuszliszt
2-3 ek. olaj
1 ek. chia mag
Az útifűmaghéjból és a vízből zselét készítünk, és összegyúrjuk az összes többi hozzávalóval. A tészta nyersen kicsit több, mint 30 dkg volt, ebből készítettem hat kis bucit. 200 fokos sütőben sültek, 25 percig. A bucik sülés közben legalább kétszeresére duzzadtak és az állaguk nagyon kellemes, ruganyos-puha.
Kedves Elmira!
VálaszTörlésSegítségedet szeretném kérni! Kezdő vagyok a Paleo sütésben (és nem dicsekvésként akarom írni, csak hogy lásd nem amatőr a sütésben. Mostanáig mindent sütöttem, kenyér, pékárú, torták, formatorták, sütemények) Most bajban vagyok, mert egyik recept sem sikerült és nem tudom miért.
1. aszalt meggyes muffin: majd meg fulladtam tőle száraz volt, miért? (minden a recept szerint csináltam)
2. gyors kenyér, aminek főleg az állagával volt bajom. (kicsit sok a só is ehhez az adaghoz nekem, de ezen lehet változtatni) viszont ez nagyon folyós állag, nem tudom tényleg ilyennek kell-e lennie.
Ha itt végigolvastam a bejegyzéseket, ebből maradt ki a lenmagliszt?
Bocs, hogy ilyeneket írok, de meg kell tanuljak ezzel élni, és szeretném ezt is jól csinálni, nem beszélve arról, hogy rém drágák az alapanyagok.
Minden segítséget köszönök.
Ha száraznak találsz egy receptet, akkor adj hozzá a tésztához 1 reszelt almát vagy egy összetört banánt. Ebben a kenyérben soha nem volt lenmagliszt, mert attól sokkal barnább lenne a tészta. Szerintem a legjobb állagú kenyereket útifűmaghéj hozzáadásával lehet készíteni, mindjárt idecsatolok egy receptet is. Én inkább zsömle vagy kifli formában szoktam megsütni, jobb úgy, gyorsabban sül, több a héj.
VálaszTörlésZsömle:
VálaszTörlés2 dkg útifű maghéj
2 dkg lenmag
2 dl víz
1/2 tk. szódabikarbóna
1 tk. xilit
só, ízlés szerint
1 ek.citromlé
4 tojás
15 dkg hámozott, őrölt mandula
4 dkg nyílgyökér liszt
3 dkg kókuszliszt
Az útifűmaghéjat és a lenmagot elkeverjük a vízben és hagyjuk állni tíz percig, aztán összegyúrjuk az összes többi hozzávalóval. Nyersen kb. 60 dkg a tészta. Ezt lehet kb. 7 dekás péksüteményekre osztani és megsütni. 180 fokon, kb. 30 perc.
Kedves Elmira!
VálaszTörlésOlyan kérdésem lenne, hogy a maglisztekkel valóban vigyázni kell? Növelhetik a béláteresztést??? Honnan tudja az ember, mennyit szabad belőle ennie? Melyik lisztekkel kell vigyázni akkor? Kisfiamnak készítenék kenyeret (meg persze magunknak is a férjemmel), ezek szerint orrba-szájba nem ehetnénk paleo kenyeret? Lenmagliszt/mandulaliszt stb... ezek mind veszélyesek?
A szezámliszt meg allergizálhat...? 15 hós a kisfiam...
Köszönöm, üdv.: Reni
Kedves Reni! A maglisztekkel mindenképpen csínján kell bánni. Nagyon jó, hogy rendelkezésre állnak, de a korlátok nélküli fogyasztásuk semmiképpen nem javasolható. Legfőképpen a hasznos ásványi anyagok felszívódását tudják gátolni, a fitáttartalmuk miatt. Kis mennyiségben élettanilag előnyösek, nagy mennyiségben problémásak lehetnek. Alább idemásolok egy fitát táblázatot.
VálaszTörlésmg/100 gramm
egész mandula 350-9420
hántolt mandula 175-4710
dió 200-6690
törökmogyoró 230-1910
hántolt törökmogyoró 115-955
kakaó 1684-1796
tökmag 1050-1130
pisztácia 494-1070
kókuszreszelék 230-357
kókuszliszt 250-1170
lenmag 800-3690
hántolt szezámmag (nem barna) 660-1140
napraforgó mag 820-980
mák 520
szelíd gesztenye 47
yam liszt 637
Amint látja, a fitáttartalom nagymértékben eltérő lehet pl. a mandulában, ez sok mindentől függ, a talaj foszfortartalmától, az éghajlattól, az öntözéstől, stb... Napi kb. 1000 mg fitát biztonságosnak tekinthető. Olvastam olyan forrást is, ahol ezt inkább 1500-2000 mg-ban határozták meg, de olyat is, ahol 7-800 mg-ban. A táblázat alapján ki lehet számolni, hogy ez mit jelent mennyiségre nézve. Én váltogatva használom a liszteket, mindig keverékből sütök, és közel sem minden nap. A szénhidrát forrásokat igyekszem inkább nem őrölt formában elfogyasztani, pl. édesburgonya, csicsóka, gesztenye, zeller, sárgarépa, sütőtök, paszternák, fehérrépa formájában. A gyerek esetében is ez a szerencsésebb megoldás. A lisztek közül a kókuszliszt, a gesztenyeliszt, a zöldbanánliszt, a tápióka keményítő vegyíthető a magasabb fitáttartalmú fajtákkal, így lehet csökkenteni a bevitelt.
Kedves Elmira!
VálaszTörlésNem tudom, hol lehetne megírnom egy sikerélményemet, ezért kiválasztottam a gyors fehérkenyér receptjét, és ide írok:-)
Isteni kenyeret sütöttem, megosztanám Önnel! Eddig nem nagyon sikerültek a kenyérkéim, ezért vagyok most nagyon lelkes:-)
Ízre, állagra, kinézetre is csudajó lett!
Pici az adag, mert a kislányomnak készült:-)
10 dkg rizsliszt
5 dkg tápiókaliszt
1 csapott ek útifűmaghéj
1 dl víz
3 ek kókuszzsír
1 kk só
1/2 kk szódabik
almaecet
2 tojás
Az útifűmaghéjat beleöntöm az 1 dl vízbe. Hagyom, hogy pár perc alatt megduzzadjon, zselésedjen. A liszteket átszitálom, mehet bele a szódabikarbóna (rálöttyintek egy kis almaecetet, hogy elkezdjen dolgozni!) és a só. Majd hozzáadom a liszthez a 2 tojást, az útifűmaghéjat, és a kókuszzsírt. Előmelegített sütőben én kb. 40 percig sütöttem.
Természetesen az arányok tekintetében Ön volt a tanítóm:-) Na, meg abban is, mi miután következik, ugyanis én még a sorrenddel sem voltam tisztában:-)
Próbálja ki, aki teheti, tényleg nagyon finom!
Üdv.: Kitti
Kedves Elmira!
VálaszTörlésNem tudom, hol lehetne megírnom egy sikerélményemet, ezért kiválasztottam a gyors fehérkenyér receptjét, és ide írok:-)
Isteni kenyeret sütöttem, megosztanám Önnel! Eddig nem nagyon sikerültek a kenyérkéim, ezért vagyok most nagyon lelkes:-)
Ízre, állagra, kinézetre is csudajó lett!
Pici az adag, mert a kislányomnak készült:-)
10 dkg rizsliszt
5 dkg tápiókaliszt
1 csapott ek útifűmaghéj
1 dl víz
3 ek kókuszzsír
1 kk só
1/2 kk szódabik
almaecet
2 tojás
Az útifűmaghéjat beleöntöm az 1 dl vízbe. Hagyom, hogy pár perc alatt megduzzadjon, zselésedjen. A liszteket átszitálom, mehet bele a szódabikarbóna (rálöttyintek egy kis almaecetet, hogy elkezdjen dolgozni!) és a só. Majd hozzáadom a liszthez a 2 tojást, az útifűmaghéjat, és a kókuszzsírt. Előmelegített sütőben én kb. 40 percig sütöttem.
Természetesen az arányok tekintetében Ön volt a tanítóm:-) Na, meg abban is, mi miután következik, ugyanis én még a sorrenddel sem voltam tisztában:-)
Próbálja ki, aki teheti, tényleg nagyon finom!
Üdv.: Kitti
Kedves Kitti, örülök, hogy sikerélmény volt a kenyérke. Én rizslisztet nem használok, de el tudom képzelni, hogy jó ízű.
VálaszTörlés