2011. december 30., péntek

Somlói galuska

Az eredeti Somlói recepthez háromféle piskótát kell készíteni: egy sima sárgát, egy kakaósat és egy diósat. Bizony igen komplex édességről van szó, ami azonban meghálálja a befektetett időt. Ez az egyszerűsített változat is nagyon finom, nem-paleo ismerőseim is szívesen fogyasztják. Nálunk ez volt a karácsonyi édesség. Praktikus sokemberes partykra, mert kiadós. Ez a mennyiség legalább 10 adag.

 
A piskótához:
6 tojás
7-8 dkg mandulaliszt
3 ek. xylit
2 ek. kakaó
A vanília krémhez:
8 dl kókusztej
4 g zselatin (kb. másfél kk.)
4 tojás sárgája
½ tk. vanília őrlemény
15 dkg erythrit vagy 12 dkg xylit
A csokoládé öntethez:
2 dl kesu vagy kókusztej
15 dkg 85%-os étcsokoládé
1 ek. xylit
1 tk. rum (opcionális)
A rétegek közé:
10 dkg darabolt dió
1 kis üveg cukormentes baracklekvár (lehet aszalt barackot turmixolni forró vízzel)
10 dkg rumban áztatott mazsola

A piskótához szétválasztjuk a tojásokat, a fehérjét felverjük habnak. A sárgákhoz hozzáadjuk a xylitet, a vaníliát, és a kakaót. Alaposan összedolgozzuk. Kanalanként hozzáadjuk a mandulalisztet, majd a felvert fehérje habot. Sütőpapírral kibélelt tepsire terítjük, és 170 fokos sütőben kb. 12-15 perc alatt megsütjük.

A vaníliakrémhez a kókusztejszínben elkeverjük a zselatint, a tojások sárgáját, a vaníliát és az édesítőt. Lassú tűzön felmelegítjük, közben folytonosan kevergetjük. Mikor már kicsit besűrűsödött, eloltjuk a lángot, és a krémet kihűtjük.

A csokoládé öntethez az étcsokoládét darabokra tördeljük, és a kesutejben felolvasztjuk. Hozzáadjuk a xylitet és egy kevés rumot.

Egy átlátszó üvegtál aljára teszünk egy réteg piskótát, arra egy kis vanília krémet, csokoládéöntetet, megszórjuk dióval, mazsolával és meghintjük baracklekvárral. Addig ismételjük a rétegeket, amíg csak van alapanyag. Jól lehűtve tálaljuk.




13 megjegyzés:

  1. Kedves Elmira! Mandula darálva is jó a liszt helyett? Kell az arányokon változtatni?

    VálaszTörlés
  2. Jó a darált mandula is, több kell belőle, mint a mandulalisztből. Kb. 12-15 dkg.

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm szépen! Karulino

    VálaszTörlés
  4. Szuper recept. A rum helyett lehet rumaromát használni? A rum egyébként paleo?

    Köszönöm,
    Alice

    VálaszTörlés
  5. Lehet, persze, általában én is azt szoktam. A rum nem paleo, de ritkán használjuk, és nagyon keveset, viszont az ízhatást nagyon feldobja.

    VálaszTörlés
  6. Éppen most készültek el az alapanyog, de nekem a vanília szósz olyan folyós lett, hogy szét fogja áztatni a tésztát. Most mit tegyek???

    VálaszTörlés
  7. Az a dolga neki, ne aggódj, nagyon fini lesz!

    VálaszTörlés
  8. Hát én tutira mentem, kivettem belőle egy adagot, és még egy kis zselatinnal felfőztem, amikor langyosra hűlt, belekevertem az eredeti alapba. Tökéletes állaga lett. Lehet, hogy legközelebb eleve külön felfőzöm a tojásos krémet, és utána sűrítem zselatinos keverékkel. Merthogy tuti, hogy lesz legközelebb, mert nagyon finom lett. Köszönöm a receptet. Minden családtagnak ízlett.

    VálaszTörlés
  9. Jól van, ügyes vagy! Örülök, hogy mindenkinek ízlett.

    VálaszTörlés
  10. Kedves Elmira!

    Vajon a kesutejet lehet fagyasztani - akár hosszabb időre is?

    Sokat bíbelődtem vele (és szoktam a mandulatejjel is máskor, mert nagyon kedvelem a reggeli teáimba öntve). Általában nagyobb mennyiség készül, mint ami felhasználásra kerül, mert a turmixgép űrtartalma nagy, tehát akkor mixel jó krémesre, ha "mennyiség" van benne. Ilyenkor mindig hűtőbe teszem a maradékot, de az igazi megoldás a fagyasztás lenne..

    Köszönettel;
    Emma

    VálaszTörlés
  11. Kedves Emma, nem próbáltam még fagyasztani, tehát biztosat nem tudok mondani. Szerintem próbáld meg egy kis mennyiséggel, hogy ne vesszen kárba, ha nem sikerül. Esetleg jégkockatartóban...

    VálaszTörlés
  12. Kedves Elmira! A kész komlói galuskát le tudom fagyasztani?
    Üdv, Reni

    VálaszTörlés
  13. Kedves Reni, elvileg semmi akadálya, de mivel én még sosem próbáltam, nem tudom, mennyit veszít az élvezeti értékéből a fagyasztással.

    VálaszTörlés