2011. december 9., péntek

Brokkolis-sonkás tortácska



Ezek a szuperfinom tortácskák a legnagyobb gourmet barátoknak is ízleni fognak. Sós műfajban az egyik legjobban sikerült receptemnek tartom, és a visszajelzések is nagyon pozitívak. A tegnapi tanfolyamon maradt a tésztából egy kevés, ebből születtek
a fent látható kis kekszek, amiknek a tetejére egy kevés apróra vágott sonka és sajt került. Szerintem alakul a karácsonyi repertoár...

12 darabhoz:
A tésztához:
40 dkg őrölt mandula (hámozott, szeletelt mandulából)
¼ tk. szódabikarbóna
só, bors, ízlés szerint
3   ek. apróra vágott snidling
3   ek. Olajessimo  
2 evőkanál víz
2   tojás

A töltelékhez:
25   dkg apró párolt brokkoli rózsa
3   dkg apróra vagdalt aszalt paradicsom
10   dkg apróra vágott serranói sonka
6   felvert tojás
2   ek. apróra vágott snidling
10   dkg reszelt sajt (pl. Grana Padano)
pici só, bors

Keverjük össze az őrölt mandulát, a szódabikarbónát, sót, borsot, és az apróra vágott snidlinget. Adjuk hozzá az olajat, a vizet és a tojást. Gyúrjuk össze, és a tésztát osszuk tizenkét felé. Mindegyik darabot két tenyerünk között lapítsuk ki és nyomkodjuk bele egy 12-es szilikon muffinformába, úgy, hogy körben pereme is legyen, de ne lógjon túl. A sütőt melegítsük elő 160°C-ra.

A tésztakosárkák aljára tegyünk egy réteg apróra vágott aszalt paradicsomot, erre jön a sonka, majd a párolt brokkoli rózsák. A tojásokat verjük fel, sózzuk, borsozzuk, keverjük bele a snidlinget. Óvatosan kanalazzuk a tortácskák tetejére. Szórjuk meg a sajttal, és kb. 50 percig süssük. Sütőrácsra kitéve hűtsük pár percig, majd tálaljuk.























6 megjegyzés:

  1. Kedves Elmira! Amilyen jól sikerült a datolyás golyó és a csokitorta (hogy csak kettőt említsek), olyan rettentő lett ez. Vajon miért? Marcipánba töltött hagymás rántotta lett, fullasztós és domináns mandulaízzel, így én magam megeszem majd apránkánt de a családom igencsak nagyot nézett és kínosan mosolygott. :-) Vajon mi a hiba? A Te muffinformáid nagyobbak és nem ennyire koncentrált a mandulaíz? Az olajessimo helyett olívaolajat használtam, mivel itt nálunk a ködös Luxemburgban nincs ilyesmi (gondolom az egy paleoolaj, nemde?). Van valami ötleted? Előre is köszönöm: Gergely

    VálaszTörlés
  2. Hagymás??? És hova lett belőle a sonka, a brokkoli, az aszalt paradicsom és a sajt? Nem tudom, hogy mandulalisztből vagy őrölt mandulából csináltad, nekem egyszer volt ilyen problémám egy Ausztriából rendelt mandulaliszttel, ami nagyon fojtós, tömör volt és egyszerűen "rossz marcipáníze" volt. Szóval némelyik készen kapható mandulaliszt ilyen ízű. Az otthon őrölt azonban semleges, kellemes ízű. Akkor jó, ha a tészta vékony. Ez annyira finom volt már többször is, hogy még elképzelni sem tudom, hogy mi történt :-( Sajnálom, hogy csalódást okozott nektek.

    VálaszTörlés
  3. Sejtettem, hogy ez lehet a probléma. Vásárolt mandulaőrlemény volt, még arra is gondoltam, hogy lehet, hogy pörkölt mandula volt. Na, egyszer még majd kipróbálom sajáttal. A snidlingre mondtam, hogy hagymás, bocs. :-) Minden benne volt a recept szerint de túl vastag lett a tészta. Az olajessimo helyett jó az olívaolaj? Jövő héten újra megpróbálom és jelentkezem. Nem adom fel egykönnyen! Szép hétvégét! Gergely

    VálaszTörlés
  4. Készítsd olyan vékonyra a tésztát, amennyire csak tudod, anélkül, hogy a végén összetörne. Az olívaolaj legyen light vagy inkább valami semleges olaj, mint pl. szőlőmag, vagy olvasztott, szűrt kókuszzsír. Sok sikert!

    VálaszTörlés
  5. Szia Elmira,
    A hámozott, szeletelt mandula alatt ugye nem a mandulaforgácsokat érted? A hámozott-de gondolom nem beáztatott és kiszárított- mandulát aprítod össze aprítógéppel?! Mit gondolsz arról-ismered -e- a Lidl-ben kapható mandulaőrleményt?! Vajon azzal is el lehet készíteni, vagy az is fojtós lesz?
    Köszi: Gabi

    VálaszTörlés
  6. Szia Gabi, a mandulaforgácsot könnyen meg lehet őrölni, igen, azt értem alatta. Az a helyzet, hogy ha elég vékony a tészta akkor egyáltalán nem fojtós, hanem isteni! A Lidl-ös héjas ha jól tudom, szerintem jobb a hámozott.

    VálaszTörlés