2011. december 27., kedd

Lazacos-spenótos tekercs

Kiváló szilveszteri partyétel ez a könnyű és finom rolád. Előre elkészíthető, és közvetlenül tálalás előtt szeletelhető!

A piskótához:
6 tojás
8 ek. őrölt mandula
só, bors
A piskótához a tojásokat gondosan kettéválasztjuk, vigyázva, hogy a fehérje teljesen tiszta maradjon. Először a fehérjét verjük kemény habbá. A sárgákhoz hozzáadjuk a sót és a borsot. Habverővel alaposan kikeverjük. Kanállal hozzákeverjük a mandulát. A fehérje habot kanalanként hozzákeverjük a sárgákhoz, és óvatosan fellazítjuk vele a krémet. Fokozatosan az összes habot belekeverjük, vigyázva, hogy ne veszítsen a levegősségéből. A tepsit kibéleljük sütőpapírral, és kb. egy centis rétegben rásimítjuk a könnyű masszát. 170 fokra előmelegített, légkeveréses sütőben kb. 12 perc alatt megsütjük. Kivesszük, kicsit kihűtjük, és a sütőpapírt óvatosan lehúzzuk róla, majd hagyjuk teljesen kihűlni, de vigyázzunk, hogy ne száradjon ki, mert akkor nem lehet szépen feltekerni.
A töltelékhez:
80 dkg natúr, aprított spenót
2 ek. Paleolaj
2 dl kesutejszín
1 kk. agar-agar vagy 1 tk. zselatin
1 ek. friss, vágott kapor
50 dkg párolt vagy sült lazacfilé
só, bors
Az olajon megpároljuk a spenótot. A kesutejszínben elkeverünk 1 kk. agar-agart vagy 1 tk. zselatint és hozzáadjuk a spenóthoz. Sóval, borssal, kaporral ízesítjük. Néhány percig kevergetve főzzük. Kihűtjük, a piskóta lapra kenjük. A főtt vagy sült lazacot apró darabokra tördeljük és egyenletesen rámorzsoljuk a spenótkrém tetejére. Feltekerjük, szorosan becsomagoljuk, és felszeletelés előtt a hűtőben pihentetjük.

2 megjegyzés:

  1. Köszönöm Elmira, ez egy nagyon jó kis recept! Látványos és finom!
    Ma kicsit módosítottam, lazac helyett kecskesajtot morzsoltam bele, és mert kapor épp nem volt itthon az is kimaradt, de jó sok fokhagymával "pótoltam".
    Egyszer így is próbáld ki :)
    Üdv:
    Zsuzsi

    VálaszTörlés