2011. január 28., péntek

Lenmag lepény zöldségraguval


2-3 adag
Ha én januárban nekiállok „friss” paradicsomból és bazsalikomból főzni, az azt jelenti, hogy végérvényesen elegem van a télből, mert ezek az alapanyagok a nyár képzetét hozzák magukkal a konyhába. Ez a lepény akár kenyér helyett is fogyasztható, előnye, hogy nem kell hozzá sütő, serpenyőben, akár egy kis villanyrezsón vagy szabad tűzön is megsüthető. (Mondom, hogy a nyár után vágyakozom!) A tetejére lehet darált húsból is készíteni paradicsomos ragut, vagy a zöldségekre még befejezésül rámorzsolni egy tonhalkonzerv tartalmát.
A lepényhez:
4 tojás
5 dkg egész finomra őrölt lenmag
só, durvára darált színes bors
½ tk. oregánó
½ tk. bazsalikom
1 kk. libazsír a sütéshez
A tetejére:
1 nagy kockákra vágott vöröshagyma
2 gerezd zúzott fokhagyma
10 dkg felkockázott gomba
3 apróra vágott paradicsom
1 fél hegyes zöldpaprika húsa felaprítva
1 ek. friss vágott bazsalikom és pár szál kakukkfű levelei
só, ízlés szerint
1 tk. libazsír

A tojásokat habverővel felverjük, hozzáadjuk a sót, borsot, fűszereket és végül a lenmaglisztet. Teljesen egyneműre keverjük. Egy kb. 18 cm átmérőjű serpenyőben felolvasztjuk a libazsírt, és a masszát beleöntjük. Lassú tűzön, óvatosan megsütjük az egyik oldalát, átcsúsztatjuk egy tányérra, majd a serpenyőt a tányérra borítjuk, megfordítjuk, úgy, hogy most a lepény másik oldala kerüljön alulra. Ezt is pár percig sütjük.

A raguhoz a libazsíron megpirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a gombát, a fokhagymát, a zöldpaprikát, a fűszereket és pár percig kevergetve pirítjuk. Beletesszük a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, letakarjuk, és tíz percig összepároljuk a zöldségeket.  A lepényre kenve, melegen vagy hidegen tálaljuk.

11 megjegyzés:

  1. Kedves Elmira!
    Én egy kezdő, de elég lelkes követője vagyok a paleolit táplálkozásnak. A szakácskönyv nagyon tetszik, sok infót kaptam belőle, és még több fantasztikus receptet:)
    Egy kérdésemre viszont sehol nem találom a választ: az élesztőt miért nem szabad fogyasztani? Csak a hatásához szükséges cukor miatt, vagy egyéb oka is van?
    Üdvözlettel,
    Krisztina

    VálaszTörlés
  2. Kedves Krisztina!

    Az élesztő ellen nincs kifogás, ha amúgy valaki bírja. A kelt dolgokhoz általában cukor és liszt szükséges, és ezek híján nem használjuk. De pl. egy szendvicskrémbe vagy pástétomba lehet keverni egy kevés élesztőt.
    Üdv,
    Elmira

    VálaszTörlés
  3. kedves elmira, hollandiabol kovetem magukat, de meg kell hogy mondjam, ami a fogyassal van nalam sajnos nem ilyen gyors, de a tobbi, nagyon finom. h.i. nalunk mindig mindent lehet venni.csak a muffinekkel vagyok bajban a sutes ho foka es ideje sokat valtozik, es en nem szeretem a makotigy dios es mandulas lenne, tudna egy kis tanacsot es rec.-t kuldeni oma judit

    VálaszTörlés
  4. Kedves Judit!

    Ez egy nagyon finom muffin recept: 50 dkg darált dió, 1 ek. kakaópor, 1/2 tk. sütőpor, kevés őrölt fahéj, vanília, 3 tojás és másfél deci víz, apróra vágott 10 dkg datolya. Ezeket mind összekeverni, és 180 fokon 20-25 percig sütni. (Mandulával is lehet vegyesen.)
    Üdvözlettel,
    Elmira

    VálaszTörlés
  5. Élesztő:

    Mi használunk élesztőt kenyér sütéshez. Az élesztőt langyos vízzel és mézzel futtatjuk fel, de úgy tudom, elég csak simán a langyos víz is. Nem kell cukor + tej.
    Próbáld ki!

    üdv!

    VálaszTörlés
  6. Kedves Elmira!
    Kezdő vagyok, segítséget szeretnék kérni.Nagyon finom minden amit idáig kipróbáltam ,de van egy kis gondom.Nekem idáig azt mondta az orvosom,hogy kerüljem a tojást a koleszterin miatt,Itt viszont a kenyeret,pizzát pitét stb mindent a tojás fog össze.Őszinte legyek én megeszem a kenyér felét egy nap.ha azt nézzük az minden nap 2,3 tojás és még ha pitét is sütök....nem lesz tőle bajom??Az élesztő ezeket a liszteket nem keleszti meg? vagy miért nem lehet használni?belemorzsolni vízbe elmállik ,nem muszáj annak feljönni épp úgy ki fejti hatását cukor nélkül is.(már próbáltam hagyományos lisztel).Félek a sok tojástól.Válaszát előre is köszönöm.Rebeka.

    VálaszTörlés
  7. Kedves Rebeka, a belénk ivódott hiteket csak fokozatosan lehet megváltoztatni, mert senkinek nem jó, ha úgy táplálkozik, hogy közben szorong tőle. Ajánlom Önnek olvasásra Dr. Légrády Péter: Tojás, táplálkozás, egészség című könyvét, amiből sok értékes információhoz juthat e témában, illetve Szendi Gábor weboldalát, a Tények és tévhiteket, ahol témák szerint csoportosítva talál sok szakcikket. Kezdő paleósok általában sokkal többet sütnek, ez később változni fog, kevésbé fogja igényelni a kenyeret, süteményt. Én három évi tojás és bacon, zsírevés után csináltattam vérképet, a triglicerid szintem az alsó határ alatt volt, és minden egyéb koleszterin értékem a normális tartományban. Én már paleo előtt sem használtam élesztőt, azóta meg pláne nem. Az élesztő rontja az áteresztő bélszindrómát. Vannak tojás nélküli kenyérreceptek, a Paleovital blogon is, illetve a Szendi-Mezei második szakácskönyvben (lila borítójú, fügékkel).

    VálaszTörlés
  8. Nagyon szépen köszönöm a válaszát .Rebeka.

    VálaszTörlés
  9. Kedves Elmíra!
    Ostyasütő géphez nincsen valami jó kis ostya recepted, a neten hiába írom be, hogy paleo ostya, semmi receptet nem dob ki rá:(
    Köszönettel!
    Flóra

    VálaszTörlés
  10. Kedves Flóra!

    Ezt már tavaly láttam a Paleo, Büntetlen örömök oldalon:

    3 tojásfehérjét, 30 gramm porrá őrölt eritrittel felvertem, előkészítettem 50 gramm szezámmaglisztet, ebből 30 grammot hozzákevertem, majd 40 gramm olvasztott kókuszolajat hozzácsorgattam, közben folyamatosan kevertem. Végül a maradék 20 gramm szezámlisztet is hozzáadtam. A sütőt felmelegítettem és 1 púpos evőkanálnyi tésztát raktam a közepébe, nem kell sokáig sütni, viszont minden ostyánál kenni kell a sütőt, különben beleragad. Óvatosan fellazítottam, tálcán tölcsér formára tekertem, most befőttes gumit húztam rá óvatosan, hogy rögzítsem a formát.
    Olvasztott csokival megcsorgattam párnak a közepét és ropogósan várja a fagyi gombócokat.

    VálaszTörlés
  11. Ez ugyan fagyitölcsér, de hát lényegében ostya.

    VálaszTörlés