2011. január 4., kedd

Legjobb mákos süti


Az elmúlt hónapokban minden mákszerető paleo háztartásban több tonna mák muffin és mákos sütemény készült. Nálunk is gyakran szerepel a repertoáron, szerencsére most már a férjem is süt, nemcsak én. Eddig mindig kevertem valamivel a mákot, hogy ne legyen „túl mákos”. De ma nagyon kellett sietnem, hát kikaptam a mélyhűtőből az ott csücsülő fél kiló mákot és zutty, beleöntöttem a keverőtálba. Gondoltam, hát mi történhet, kipróbálom csak így magában, semmi kókusz, mandula, dió, csak a fekete finomság. Tepsiben sült, nem muffinként, ez is leegyszerűsíti az ügymenetet. Elmondhatatlanul finom lett, talán az eddigi legjobb mákos recept. És mindezt kb. 5 egész perc alatt.


50 dkg darált mák
1 kk. étkezési szódabikarbóna
3 dkg aszalt vörös áfonya
8-10 dkg xylit
4 tojás
kb. 1 nagyobb pohár víz
25 dkg sűrű, cukor nélküli szilvalekvár
1 ek. olaj a tepsi kikenéséhez
egy 30X25 cm-es tepsi (vagy valami hasonló)

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A mákot összeverjük a szódabikarbónával és a xylittel. Hozzáadjuk a tojásokat, az áfonyát és a vizet. Alaposan kikeverjük. Ne legyen folyós, de száraz sem, jól keverhető, sűrű, krémes állaga legyen.  A felét a kiolajozott tepsibe simítjuk. A szilvalekvárt egyenletesen rápötyögtetjük, majd a tészta másik felével beborítjuk. Kb. fél óra alatt megsül. Kicsit kihűtjük és kockákra vágva tálaljuk.

25 megjegyzés:

  1. mi az a xylitt ?

    VálaszTörlés
  2. édesítőszer üdv

    VálaszTörlés
  3. liszt nem kell hozzá?

    VálaszTörlés
  4. a szoda bikarbona ki hagyhato?

    VálaszTörlés
  5. xylit = természetes édesítőszer ....nyírfacukor .....

    VálaszTörlés
  6. Ha kihagyjuk a szódabikarbónát, akkor sokkal tömörebb lesz az állaga és nem lesz ilyen szép magas.

    VálaszTörlés
  7. Kedves Elmira!
    Én megsütöttem, de nem állt össze, csak kanállal lehet enni, nem lehet kockára vágni,morzsálódik. mi lehet a baj?
    Egyébként megvettem a receptkönyvét is-bár szerintem enyhe túlzás annak nevezni, mivel a szöveg több benne, mint a recept. És a szöveget már elolvastam a Szendi Gábor könyvében!
    üdvözlettel
    Nagy Rita

    VálaszTörlés
  8. Kedves Rita!
    Nehéz így látatlanban találgatni, többen jelezték személyesen, hogy elkészítették és nagyon jó lett. A mákdarálás finomsága, a tojások mérete, a sütési idő (minden sütő teljesen más), ezek mind lehetnek a sikertelenség okozói.
    Üdvözlettel,
    Elmira

    VálaszTörlés
  9. Kedves Elmira !

    Szeretném megkérdezni, hogy milyen adagokban ehetőek a paleo ételek ?
    Nem találtam rá az olvasott anyagban, és hihetetlennek tűnik, hogy korlátlanul ehetőek...
    Mekkora egy normál adag ? pl. ebből az isteni mákos sütiből ?
    Köszönöm szépen, Szilvi

    VálaszTörlés
  10. Kedves Elmira!
    Megsütöttem ezt a sütit (már sokszor), nagyon szeretjük, köszönöm a receptet! Rokonoknak is ízlett, többen elkérték a receptet! Külön jó benne, hogy tényleg csak pár perc összedobni.
    Ilyen jó kis gyors kaja/süti ötleteket várok még!
    Üdvözlettel
    Éva

    VálaszTörlés
  11. Kedves Éva, hát igyekszem, de az az igazság, hogy ihletszerűen jönnek a receptek. Tudom, hogy a gyorsaság sokaknak nagyon fontos szempont, ezért próbálok gyorsabb, egyszerűbb dolgokat is kiötleni.

    VálaszTörlés
  12. Kedves Elmíra!
    Névnap, születésnap alkalmából elöszeretettel sütök paleo-sütit, s finomak voltak (csakhát nagyon drága)az eddigiek.
    A mákot imádom, így nagy reményeket fűztem a fenti recepthez. A süti állaga tökéletes lett, de sajnos nem igazán zamatos, kevés benne az áfonya, a lekvár, vagy kéne még valami üdítő íz bele.
    Üdvözlettel egy lelkes híve: Julianna

    VálaszTörlés
  13. Kedves Julianna, nekünk nagyon ízlett így is, ha legközelebb sütöd, duplázd az áfonyát és tegyél bele több lekvárt. Most jutott tudomásomra egy hely, ahol xylites lekvárt főznek. Rendeltem belőle, ha beválik, közzéteszem. Üdv, Elmira

    VálaszTörlés
  14. Kaptam ajándékba egy kis szív alakú kapcsos sütőformát és a felavatására ezt a receptet választottam. :-)

    Én úgy készítettem a sütit, hogy friss meggy darabokat és friss kék áfonya szemeket tettem bele, a szilvalekvárból pedig kicsit többet (nagyobbacska "cseppeket"). A xylit helyett eritrit volt itthon, azzal kevésbé lett édes.
    Nagyon kellemes, könnyű, légies, nem túl édes, a gyümölcsöktől és a lekvártól kissé "frissen-fanyar" sütit kaptam.

    ....és persze kedvet további játékhoz az összetevőkkel..
    Nálam a sok-sok mákos örök kedvenc.

    Nagyon finom lett, köszönet érte!

    VálaszTörlés
  15. Kedves Emma, nagyon örülök, hogy szeretitek ezt a sütit, és hogy ilyen jól továbbfejleszted!

    VálaszTörlés
  16. Én kakaóporral és kevés dióval egészítettem ki.De nagyon jó.

    VálaszTörlés
  17. Születésnapom alkalmával megsütöttem a sütit, mert szerettem volna kedveskedni a paleo étrendet tartó ismerőseimnek is. Már első ránézésre is furcsa a recept. 50 dkg mákoz ír 10 dkg xylitet. Mivel a mák keserű természetű, ezért a keverési arány legalább 50 dkg mák 30 dkg édesítő szokott lenni, hogy azért ne legyen túl édes sem a süti, és a mákot se nyomja el teljesen. A másik érdekesség, hogy cukor nélküli szilvalekvárt ír. Ez nem gond mivel általában a főzött szilvalekvárban nincs cukor, viszont ennek megfelelőén savanyú és így nem illik a keserűhöz (mák). Az édesítővel készült baracklekvár annál inkább. Az aszalt vörös áfonya szintén savanyú. Mivel nem ismertem a xyilitet, ezért nem változtattam a recepten, sajnos. Elkészíteni könnyű, az állagával sincs semmi baj, de az íze?! Keserű és savanyú! Semmi ízharmónia! A kevés édesítő nem tudja kiegyensúlyozni a mák keserűségét. Próbáltam menteni a menthetőt,plusz lekvár a tetejére, majd xilites tojáshabot rásütni, de így sem tudtam harmóniába hozni az ízeket.
    Szóval ez vagy egy nagyon rossz recept vagy én baltáztam el valamit, de nagyon! Újra és újra olvastam, hogy mit hagyhattam ki, de nem jöttem rá......így pedig nem tálalhatom......
    Remélem, hogy másnak jobban sikerült!

    Üdvözlettel,
    Szilágyi Olga

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Olga, ez a recept nem rossz, legfeljebb a te ízlésednek nem megfelelő.
      Az enyémnek viszont az. Nem szeretem az édesebb dolgokat, számomra az nem harmonikus, geil, nem tudom megenni, és szenvedés, amikor vendégségben esetleg mégiscsak "muszáj".
      A mákot előszeretettel fogyasztom savanyú dolgokkal, pl. meggyel, nekem mennek együtt, az én ízlésem szerint harmonizálnak.
      A hozzáadott cukor nélkül készült szilvalekvárt még sosem éreztem savanyúnak az édesség kárára.
      És eddig csak avas mákot éreztem keserűnek.

      Törlés
  18. Kedves Olga, nekünk pont így volt jó, de nyilván a mák minősége döntő, mert a jó mák nem keserű. Az aszalt áfonya nem savanyú, mivel mindegyik kapható fajta édesített, és az édes íz érzékelése mindenkinél más. Sajnálom, hogy nem vált be nálad a sütemény.

    VálaszTörlés
  19. Kedves Elmira,

    Én édesanyám mákos kevertjét "paleosítottam", illetve
    kiegészítettem a szilvalekvár ötlettel.

    1 csésze (~3dl) darált mák
    1 csésze liszt helyett -> 1/2 csésze mandula liszt, 1/2 csésze paleo mák liszt/őrlemény
    1 csésze cukor helyett -> 2/3+ csésze nyírfacukor
    1 csésze tej helyett -> 3 dl kókusz tej(szín)
    1 tojásnyi ráma helyett -> 1 tojásnyi kókusz zsír olvasztva
    1 cs. borboun vanília cukor (nem kaptam már vanília őrleményt, de akkor 1 tk. lett volna mondjuk)
    2 tojás helyett -> 3 tojás (+1 a lisztek típusa miatt)
    1 cs. sütőpor
    citromhéj
    vörös áfonya helyett fekete áfonya
    kókusz zsírral kikent tepsi
    középre cukor nélküli szatmári bio szilva lekvár

    Tojások cukorral felverve, mák lisztekkel és sütőporral elkeverve, majd az egész összekeverve.
    30 perc sütés

    Szerénytelenül :) mondom tökéletes lett elsőre, pedig a sütőm
    egy lerobbant 15 éves gázsütő.
    Két napja kezdtem a paleo kísérletezést. felvásároltam egy biobolt teljes liszt palettáját. (szezám,mandula,mák,gesztenye,tökmag,len,kókusz,napraforgóbél)

    Előbbi sikeremen felbuzdulva, próbáltam spárga leves receptet is átalakítani.
    De nem igazán sikerült. A rántásba sima liszt helyett napraforgóbél lisztet használtam (internetes források alapján),
    szotyi ízű lett tőle a leves. Másrészt csipetkét gesztenye lisztből csináltam, ami szintén túl karakteres, nem igazán illik ide. Ja és délben a a csirkemellhez panírban szezám lisztet használtam, ami ugyan nem volt rossz, de szintén túlságosan dominált.Kérdésem mielőtt végig próbálnám az összes
    lisztet és kombinációt, mi a legsemlegesebb magliszt fajta vagy kombináció a fenti esetekben? Vagy csak megszokás kérdése?

    Illetve mivel a túrógombóc és csusza elvesztése lelki törést okozna, a túró mennyire büntetett a tejtermék kategóriában?

    Lacibá

    VálaszTörlés
  20. Kedves Laci, nagyszerű a mákos recept! A spárgaleveshez mandulatejszínt és tojássárgáját érdemes összekeverni, és azzal sűríteni. Panírozáshoz az őrölt mandula a legsemlegesebb, de biztosan ki fogja kísérletezni azokat a lisztkeverékeket, amelyek a legjobban beválnak. A mandula, szezám, kókusz, napraforgó keverék pl. jó alap lehet. A túró használata nem paleo, mert a tejfehérjék túl nyersek benne, de ha annyira imádja, akkor ne pont annak a kiiktatásával kezdje az átállást. (Hacsak nem olyan betegsége van, ami szükségessé teszi a tejtermékek azonnali és teljes elhagyását). Csak így tovább! Üdv és BUÉK, Elmira

    VálaszTörlés
  21. Ez tényleg nagyon finom mákos süti. :) Már sokszor megcsináltam. Köszönet érte!

    VálaszTörlés
  22. Nagyon nagyon nagyon finom lett! Köszönöm a receptet! Aszalt cseresznyével készült, mivel cukormentes áfonyát nem találtam.

    VálaszTörlés
  23. Örülök, hogy ízlett! Én a Paleo Kamrában vettem a múltkor almasűrítménnyel édesített vörös áfonyát. A Mediline-ban is láttam már, de az aszalt cseresznye is tökéletes.

    VálaszTörlés
  24. Kovácsné Zsuzsa2014. január 29. 23:12

    Kedves Elmira! Az első felfedezés óta többször sütöttem meg ezt a finomságot - kis változtatásokkal. 20 dkg mákhoz 30 dkg darált diót adok, a lekvárt is belekeverem és muffin formában sütöm.
    Hálás vagyok a receptért, vadászok folyton újakat! :)

    VálaszTörlés