2011. március 31., csütörtök

Banános csokikrém friss gyümölccsel

Ez a gazdag csokoládé krém kókuszzsírral és xukor zéróval készült, tehát azzal együtt, hogy nagyon finom és valószínűleg még a legádázabb csokoládérajongók is élvezetesnek találják, egészséges alternatíva. Emlékeztessük magunkat egy kicsit, hogy miért is jó nekünk a kókuszzsír? Mert laktató, fogyasztása hosszútávon mégis súlycsökkenéshez vezet, mert nem rakódik le a zsírraktárakban. Antivirális és antibakteriális hatású, véd a gyomorfekélyt illetve az aknét okozó kórokozók ellen. Minden kockázat nélkül többször is lehet benne sütni, mert stabil szerkezete nem esik szét hevítés hatására. A benne található laurilsav az anyatej egyik fontos tápanyaga, immunerősítő anyagokat tartalmaz. Vércukorszint csökkentő hatása is van.
A xukor zéró, vagyis az erythrit a xylitnél is kedvezőbb élettani hatású természetes édesítő. Mivel 0 a glikémiás indexe, a vércukorszintet nem emeli meg. Szénhidráttartalma is egészen minimális: 1gramm/ 10dkg, ami mindössze 20 kalóriát tartalmaz. Mivel aprók a molekulái és 100%-ban felszívódik a vékonybélben, sokkal kevésbé irritálja a beleket, mint az arra érzékeny egyéneknél a xylit.
6 adaghoz
2 érett banán (kb. 20 dkg)
1 ek. reszelt narancshéj
5 dkg kakaó
6-7 dkg xukor zéró
5 dkg aprószemű mazsola
10 dkg olvasztott kókuszzsír
a tetejére ízlés szerint választott gyümölcs

A banánt botmixerrel pürésítjük, belekeverjük a narancshéjat, a kakaót, a xukor zérót, a mazsolát, majd a felolvasztott, de már nem forró kókuszzsírt. Hagyjuk teljesen kihűlni. Talpas poharakba adagoljuk, és a tetejét friss gyümölccsel díszítve tálaljuk.



10 megjegyzés:

  1. Elkészítettem, és igazán finom, nagy sikert aratott főleg a gyerekeknél. A dolog szépséghibája annyi, hogy nem volt itthon xukor zéró, csak nyírfacukor. ezzel viszont túl édes lett, pedig csak (5 és fél dkg tettem bele). Vajon mennyi nyírfacukorból a megfelelő mennyiség? Továbbá citromhéj narancshéj helyett jó lehet bele? Csak mert bio citromhoz hozzájutok , de bio narancshoz nem igazán.

    VálaszTörlés
  2. kedves elmira, megint holl.-bol jelentkezem, csak azt szeretnem megkerdezni, hogy lehet e neha aszalt gyumolcsot es mazsolat es /azt hiszem magyarul/datolyat enni?varom valaszat, en nem teszek sehova xuko zerot csak 1 kanal /kk/igazi torok /nincs uzletben / mezet. koszonom /oma/judit

    VálaszTörlés
  3. Mostanában a Fogarasi úti Tescoban mindig van bio narancs. Ezen kívül a VI. ker. Zichy Jenő utca és Jókai utca sarkán van egy biozöldséges. És a Mammut I-ben is, az első emeleten. Ezek persze akkor működnek, ha budapesti. Lehet egyszerűen vaníliával készíteni, az elég könnyen beszerezhető. Az édesítő mennyiségét mindenkinek a maga ízlése szerint kell kikísérletezni.

    VálaszTörlés
  4. Lehet aszalt gyümölcsöt enni, igen. Ha valaki túlsúlyos, akkor naponta kb. 5 dekát, nem többet. A xukor zéró erythrit, nagyon jó élettani tulajdonságú édesítő. A méznek magas a glikémiás indexe, én nem használom. Persze néha-néha kis mennyiségben gyógyszer.

    VálaszTörlés
  5. A xukrot általatok ismertem meg.Igaz,aranyárban van,de keveset fogyasztok,sokáig kitart.Tapasztalataim szerint kevesebb kell belőle,mint a kristálycukorból.Nem ismerem viszont a xukor zéró erythrit édesítőt.Leírná vakai nekem,mi is az?Köszönöm!

    VálaszTörlés
  6. Nagyon jó kis recept, biztos sokszor meg fogom csinálni! A gyerekek csodálkoztak is, hogy "és ez tényleg egészséges??" - szóval nagyon finom, és még gyors is. Köszönjük :)

    VálaszTörlés
  7. Kedves Zsóka! A xukor zéró annyiban jobb, mint a xukor, hogy a glikémiás indexe és a kalóriatartalma is 0, és 1 gramm szénhidrát van 10 dekában. A molekulái is kisebbek, a vékonybélben szívódik fel, tehát nem okoz irritábilis beleket. Ugyanúgy a cukoralkoholok családjába tartozik, csak még jobb élettani tulajdonságokkal rendelkezik. Én most a legjobban szeretem az édesítők közül.

    VálaszTörlés
  8. Kedves Elmira! NAGYON szépen köszönöm ezt a receptet, annyira egyszerű és annyira finom! Most csináltam meg először, de biztosan nem utoljára. :)

    VálaszTörlés
  9. Szeretném megkérdezni,hogy hol lehet kapni xukor zérót?

    VálaszTörlés
  10. A Mediline-ban, illetve a Tények és tévhitek hírlevélben a kedvezményes termékek listájában is benne van, interneten rendelhető.

    VálaszTörlés