2010. december 29., szerda

Húspástétom csirkemájjal és baconnal

Ez a recept nagyon jó vendégváró, szilveszteri bulikra is ideális, mert jó előre elkészíthető. Hideg büfé részeként, vagy zöldségkörettel, savanyúsággal, melegen is tálalható.

kb. 25 dkg szeletelt bacon
1 ek. libazsír
1 nagy vöröshagyma, apró kockákra vágva
1 nagy gerezd áttört fokhagyma
2 fél csirkemell filé, vékony csíkokra vágva
50 dkg darált sertéshús
15 dkg csirkemáj, kockákra vágva
2 tojás
1 kk. szárított kakukkfű
1 kk. őrölt szegfűbors
½ kk. szárított, morzsolt erős paprika
1 kk. só, frissen őrölt bors, ízlés szerint  

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy 12cmX22cmX6cm mélységű, téglalap alakú sütőformát kibélelünk egymásra érő baconszeletekkel, úgy, hogy túllógjanak a szélén.  Felhevítjük a libazsírt és megpároljuk a hagymát és a fokhagymát. 

Egy konyhai robotgépbe tesszük a darált húst, az egyik csirkemell filét, a májat, tojásokat, párolt hagymát és fokhagymát, fűszereket és sót. A keverék felét a baconnal kibélelt formába simítjuk,   sorban ráfektetjük a másik csirkemell filéből vágott csíkokat, és betakarjuk a keverék másik felével. Beborítjuk bacon szeletekkel és kb. másfél óra alatt szép pirosra sütjük.

Amikor kész, akkor a pástétom szélei elválnak a sütőformától. Alatta finom szaft gyűlik össze, ezt óvatosan le lehet önteni, a pástétomot kiborítani egy lapos tepsire és még pár percig pirítani a sütőben, hogy a bacon mindenhol ropogós piros legyen. Könnyen szeletelhető, hidegen is nagyon finom.



1 megjegyzés: