2010. december 3., péntek

Túlélési útmutató az ünnepekre

Most érkezett az ausztrál paleo szakácskönyvek szerzőjétől, Nikki Young-tól egy „Holiday Survival Guide” (Túlélési Útmutató az Ünnepekre) című hírlevél. Ebben tippeket sorol fel, hogy hogyan tudjuk elkerülni az ünnepek alatt a felesleges kalóriákat, és az ebből következő hízást. Gondoltam, lefordítom, mert bár a gyakorlott paleós nyilván sokkal inkább védve van ettől a veszélytől, mégsem árt az elővigyázatosság. Sokan köszönhetik eddigi erőfeszítéseiknek, hogy most fittebbek, vékonyabbak, csinosabbak, és általában jobban érzik magukat a bőrükben. Kár lenne néhány röpke hét alatt lerombolni az eddig elért eredményeket. Néhol jócskán rövidítettem, és „átszabtam” a tipikusan angolszász helyzetekre adott ötleteket, hiszen a magyar hagyományok helyenként eltérnek az övéiktől. Íme:

Ismét elérkezett az ünnepek ideje. Nagybevásárlás, céges összejövetelek, vendégeskedés, családi trakta, rengeteg kaja… és sajnos sokaknak a nemkívánt hízás. Vannak, akik vállat vonnak, és mindezt az ünnepek számlájára írják. Gondolják, majd az újévi fogadalmak idején újra helyreáll a rend. De hányan fogják tényleg betartani ezeket? És miért kéne megvárni az újévet a fogadalmakkal? Miért ne határozzuk el már az ünnepek előtt, hogy fittek és vékonyak maradunk?

Az ünnepek alatt is lehet fogyni

Ha hiszitek, ha nem, az ünnepi időszakban is lehet fogyni és közben élvezni a társasági életet. Ezt a tíz top tippet tartalmazó útmutatót azért állítottam össze, hogy az ünneplés ne eredményezzen egy számmal nagyobb ruhákat.

Tipp #1
Soha ne menj sehova éhesen!
Biztos mindenki ismeri azt a helyzetet, amikor kopogó szemmel érkezünk meg valahova és meglátván a sütemények végtelen sorát, ellenállhatatlanul rá akarjuk vetni magunkat. A karácsonyi és újévi összejöveteleken az első számú ellenségünk a farkas éhség és az édességek utáni sóvárgás.

Az átlagosnál több étel elfogyasztása  
Ha korgó gyomorral érkeztünk, nehéz lesz kontrollálni a mennyiséget, amennyit el akarunk fogyasztani a kínálatból. Na most, ha az asztalon csupán zöldség, gyümölcs és húsféleségek lennének, akkor nem lenne probléma. De legyünk realisták! Biztos, hogy kalóriadús szószok és édességek garmada kelleti majd magát. Arra kell törekedni, hogy kevesebb kalóriát vigyünk be, mint amennyit felhasználunk, így lehetőség nyílik a zsírraktárok égetésére. Hasznos tipp, hogy indulás előtt együnk egy adag gyümölcsöt és némi diófélét, hogy a vércukor szintünk a normális tartományban legyen mire megérkezünk a party-ra. Így sokkal könnyebben tudjuk majd kontrollálni, hogy mit és mennyit eszünk.

Tipp #2
Igyál sok vizet! 
Igen, a víz a szervezetünk barátja, és abban is segít, hogy nagyobb kalóriabevitel nélkül is elteltnek érezzük magunkat. Ha napközben és a partyn is elegendő vizet iszunk, ez segít távoltartani magunkat a különböző alkoholos italoktól, melyek némelyike igazi kalória bomba.
Másnaposság elleni trükk 
Minden elfogyasztott alkoholos ital után igyál egy pohár vizet! Így hidratálva tartod a szervezeted. Hidd el, meg fogja hálálni és másnap nem érzed magad úgy, mint akit kifacsartak… 

Tipp #3
Az adagok mérete igenis számít
Ha svédasztalos büféből választhatsz, érdemes egy kisebb tányérról enni. Felejtsd el a hatalmas tányérokat, amire egy hegynyi ételt lehet felhalmozni. Egy kisebb tányérra válassz néhány féle ételt. Ülj le, rágd meg rendesen a falatot, beszélgess, és hagyj időt a jóllakottság érzésének. Evés után néhány percbe telik, amíg megérkezik. Amikor végeztél az evéssel, tedd le a tányért. Ha továbbra is a kezedben szorongatod, hamarabb fogsz visszatérni újabb falatokért. És ne pont egy pogácsahegy mellé ülj le csevegni!

Tipp #4
Először fehérjét egyél 
A fehérje a barátunk. Az összes nagy élelmiszercsoport közül a leghatékonyabban telít. Míg a cukor függőséget okoz, a fehérjével jóllakunk, és ráadásul, mivel többletenergiát generál, az emésztéshez szükséges alapanyagcserénk is hatékonyabb lesz.

Vigyázz a szószokkal!
Némelyik tele van cukorral, ami azért veszélyes, mert gyanútlanul eszed meg vele a gyors szénhidrátot.
   
Tipp #5
Maradj aktív minden nap 
Nem muszáj konditerembe járni mozogni. Apró trükkökkel is hozzájárulhatsz az ellustulás elkerüléséhez. 
Parkolj a parkoló legtávolabbi csücskén
• Lépcsőn járj, ne lifttel  
• Ne stresszelj, lazíts és maradj nyugodt 
• Cipeld a szatyrokat, ne bevásárló kocsiban told
• Minden órában kelj fel a székről és mozogj 5-10 percet  

Sétálj a barátoddal, játssz a parkban a gyerekeiddel, pattanj fel a szobabiciklire vagy menj táncórára. A kulcs a következetesség.
 
Tipp #6
Vigyázz a folyékony kalóriákkal! 
Az egyik legalattomosabb kalóriaforrás az italokban rejlik.  Sokan nem is hiszik, hogy mennyi fölösleges cukrot lehet így észrevétlenül legurítani. (Az alkohol a szervezetben cukorként viselkedik.) Különösen érdemes vigyázni a gyanúsan édes koktélokkal. Megdöbbentően sok cukrot tartalmaznak. Válassz okosan alkoholt, igyál vizet és száraz bort.

Tipp #7
Ha előre tudod, hogy egy bulin valószínűleg többet fogsz enni, mint általában szoktál, akkor előtte és utána való nap egyél kevesebbet. Így ki tudod egyensúlyozni a helyzetet. A szervezet a nagy egyensúly elve szerint működik.

Tipp #8
Találkozz barátokkal, érezd jól magad!

Ha sokat beszélgetsz és táncolsz egy bulin, akkor nincs annyi időd enni… Ha valaki magányosnak érzi magát az ünnepek alatt, akkor különösen könnyű belecsúsznia az édesség eszegetésbe. Ne hagyd, hogy az érzelmeid pótcselekvésre sarkalljanak!

Tipp #9
Erősítsd az izmaidat!
Az izmok sokkal több energiát használnak, mint a háj és el is égetik a hájat, ezért nagyon fontos őket formában tartani. Az izmokat csak állandó aktvitással lehet fenntartani, amit akár otthon is el lehet végezni. Ha nincs más, egy háztömb körüli futás vagy gyors gyaloglás is megteszi.

Tipp #10
Lassulj le, lazíts és élvezd az ünnepi előkészületeket.

A bevásárlás, a tömeg, a forgalmi dugók, az amúgy ritkán látott rokonokkal való érintkezés, az utazás, a többletköltekezés mind stresszesek. Stressz állapotban az agynak megnő a glükóz igénye, ez pedig növeli az édesség utáni vágyat. Tehát lazíts. Ne rohanj sehova. Ne arra gondolj, amit még meg kéne csinálnod, hanem koncentrálj arra, amit éppen csinálsz. És mosolyogj. Ha nem tudod élvezni az ünnepeket, akkor minek vannak egyáltalán? Ha nyugodt és derűs vagy, akkor az étel és italválasztásaid is jobbak lesznek.
   

  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése