2012. április 15., vasárnap

Négymagos kenyér


Egész pontosan négymaglisztes kenyér lenne a megfelelő elnevezés, merthogy itt erről van szó. Nagyon elégedett vagyok ezzel a recepttel, főleg azért, mert nincs benne őrölt mag. A paradicsomos lepénykenyerem tésztáját is sokan szeretik és rendszeresen használják, de van, akinek nem tetszik, hogy olyan lapos, inkább formakenyérre vágyna. Ez kimeríti a formakenyér kritériumát, és igen kellemes, finom. Tudom, hogy vannak olyan paleósok, akik egyáltalán nem sütnek kenyeret. Le a kalappal előttük, én azonban nem tartozom közéjük. Mint híres kenyérimádó, nekem szükségem van valamiféle kenyérpótlékra. Ez az élelmiszer annyira mély gyökeret vert a táplálkozásunkban, hogy sokan azon buknak el a paleózásban, hogy nem tudnak elég finom kenyeret sütni maguknak. Ezért is olyan fontos a jó kenyérreceptek kikísérletezése, mert ezen állhat vagy bukhat egy jó szándékú illető  paleóra való áttérése.

Hozzávalók egy kb. 40 dkg-os kenyérhez:
6 tojás
2 ek. olaj
1 tk. só
2 csipet szódabikarbóna
2 csipet őrölt kömény (opcionális)
2 dkg napraforgómag liszt
2 dkg szezámmag liszt
2 dkg tökmagliszt
2 dkg mandulaliszt
egy marék pirított szezám és tökmag (opcionális)

A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját kikeverjük az olajjal, a sóval, a szódabikarbónával, és a köménnyel. A négyféle maglisztet alaposan összekeverjük. A fehérjét felverjük kemény habnak. Adagonként elkezdjük kikeverni a sárgáját, egy-egy kanál fehérjehabbal és maglisztkeverékkel. Egyszerre soha ne zúdítsunk bele túl sok maglisztet, mert akkor összeesik a habszerű tészta. A végén óvatosan keverjük bele a pirított magvakat is. A keveréket tegyük sütőpapírral kibélelt hosszúkás formába és 180 fokon süssük kb. 40-45 percig. Ekkor óvatosan vegyük ki a formából, húzzuk le az aljáról a papírt és további 15 percig süssük "meztelenül". Így jó ropogós héja lesz. Jól szeletelhető.

37 megjegyzés:

  1. Kedves Elmira,
    Két kérdés merült fel bennem a receptet olvasva:
    Kevesebb tojással ugyanez a liszt mennyiség milyen lehet, esetleg a sárgájáknak a felét ha elhagynám? (A párom azért szokott panaszkodni, hogy túl "tojás-, rántottaízűek" a paleo tészták.)
    Azt írod hogy nincs a receptben őrölt mag, ez mit jelent? Miben különbözik a mandulaliszt az általam otthon őrölt mandulával?
    Üdvözlettel, Kati

    VálaszTörlés
  2. Eddig úgy tudtam, hogy a napraforgót inkább kerülni kell, ebben a receptben pedig az szerepel. Mi az igazság? A "tiltás" csak az olajra vonatkozik, a magra nem? Mostanában próbálok átállni a paleo étrendre és már emiatt is fontos lenne tudni. Köszi és üdv: Svenskati

    VálaszTörlés
  3. hogy lesz ez 40 dekás kenyér ? én is otthon sütöm a kenyeret, de egy 90 dekás hagyományos kenyérhez 55-60 deka liszt szükséges.

    VálaszTörlés
  4. Kedves Kati, erre sajnos nem tudok válaszolni, mert én így készítettem el, tehát csak erről a receptről tudom állítani, hogy működik. Ismerek valakit, akinek ugyanez szokott lenni a problémája, és a felesége kikísérletezett egy nemm olyan tojásízű receptet, elkérem, és elküldöm neked. Adj e-mail címet kérlek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Elmira, köszönöm!
      katalin.csodas@gmail.com

      Az második kérdésemre nem válaszoltál :)
      Köszi, Kati

      Törlés
    2. Ha lehetne, én is kérném a "nem tojás ízű kenyér" receptjét. Nagy segítség lenne.
      mmiklosik@vnet.hu

      Miklósik Márta

      Törlés
  5. Kedves Svenskati, a napraforgómag liszt olajtalanított, így már nincs benne a sok omega 6.

    VálaszTörlés
  6. Amit itthon készítettem pontosan a recepteben leírtak szerint, az 38 dkg lett.

    VálaszTörlés
  7. Bocsánat. A mandulaliszt olajtalanított mandula őrleménye, lényegesen alacsonyabb omega 6 tartalommal.

    VálaszTörlés
  8. Elkészitettem, remek lett.Már több kenyér receptem van és már többet is kipróbáltam de ez az egyik legjobb! Fűszerezés variálható, jó bele a fokhagyma és a római kömény. Lassan egy éve paleózok, sokat kisérletezem ...és már nem is kell olyan gyakran paleó kenyeret sütnöm...leszokóban vagyunk. Üdv.

    VálaszTörlés
  9. Örülök, hogy jónak találod, nekem is ízlett. Egészen kenyérszerű volt...

    VálaszTörlés
  10. Az én mennyiségem 5 púpos ek. kanál olajtalanított liszt és 4 ek. őrlemény meg 5 tojásos kenyér elég 7-8 napig kb. Elnyolcadolom és berakom a fagyasztóba. Mindig kiveszek egyet ha elfogy.

    VálaszTörlés
  11. Nagyon fincsi!
    Csak azt szeretném megírni, hogy sosem teszek olajat a kenyér alapba, csak a szilikonozott sütőpapírt kenem be kókusz zsírral, nem ragad és nem száraz se a kenyér, se a süti.
    Viszont a tojásfehérjébe egy kis sót teszek a felverés előtt, így kemény lesz, a tojás sárgájába pedig 5 csepp citromot, így nem esik össze.
    Ezek csak kis fortélyok:)

    VálaszTörlés
  12. Elmira, nekem is elküldenéd a kevésbé tojásízű kenyér receptjét? A férjemnek is ez a problémája.
    Köszönöm!
    szabobernadett@freemail.hu

    VálaszTörlés
  13. Bernadett, végül is feltettem a blogra, Szezámmagos kenyér a neve.

    VálaszTörlés
  14. ó végre nem kókuszos, lenmagos... már herótom van, ha csak rájuk gondolok.
    Nah meg a lenmag cifra hatásai, egyáltalán nem munkahely-barátságosak.

    Köszönet a receptért! :)

    VálaszTörlés
  15. Most nekem is sok volt a lenmagból, ezért az újabb kenyerekbe nem teszek. A kókuszliszt csak kis százalékban jó, hogy ne legyen kókuszíze a kenyérnek.

    VálaszTörlés
  16. és honnan a lehet ezeket a liszteket megvenni?

    VálaszTörlés
  17. Ha beírja a google keresőbe bármelyiknek a nevét, akkor kiad egy csomó lelőhelyet. Mind a két nagykerben (Mediline, Herbaház) kaphatóak, ezen kívül a termékek gyártóinál, paleo webshopokban, paleo szaküzletekben (Lőrinci piac, II. ker. Margit krt. 60., Fény utcai piac), stb... Lehet válogatni, hogy melyik a legegyszerűbb.

    VálaszTörlés
  18. Elmíra! Ha egyik fajta lisztem nincs itthon, akkor a többiből ha többet rakok bele is jó lesz szerinted? Köszönöm

    VálaszTörlés
  19. Sziasztok!
    Van egy nagyon príma kenyérreceptem, hónapok óta csinálom. Tudom, hogy a zabpehely nem a legkívánatosabb a paleoban, de ez annyira telít, hogy minimális mennyiség elég belőle!
    Hozzávalók: fél kg zabpehely (csak a Lidl-ben vásárolt a jó, a többi túl "kemény"), 4 egész tojás, 2 sárgarépa finomra reszelve, kevés só, késhegynyi szódabikarbóna, víz
    A hozzávalókat egy tálban kikeverem és őzgerincben sütőpapírral 180 fokon megsütöm. A kész kenyér 1 kg körüli. Hűtőben több napig eláll. Teljesen kenyérszerű, tök egyszerű és ami lényeg, hogy OLCSÓ!!!!

    VálaszTörlés
  20. Jó lesz, persze, csak legyen ugyanannyi az össz szárazanyag.

    Lehet, hogy ez a kenyér olcsó, és biztos finom is, mert a zab jóízű gabona, de nem paleo.

    VálaszTörlés
  21. Kedves Elmira!
    Mi a helyzet az amarant liszttel? Az paleo-e, használható-e kenyérsütéshez? Nekem is ez a ggondom kezdő paleosként, hogy az isteni finom krémeket mivel egyem...

    VálaszTörlés
  22. Az amaránt sem paleo, de hacsak nem valami komoly betegségről van szó, az átmeneti időszakban lehet használni lisztkeverékek részeként.

    VálaszTörlés
  23. Kedves Elmira!
    Szeretném én is elkérni a kevésbé tojásízű kenyér receptjét.
    szilviacsaba@t-online.hu
    Előre is köszönöm.
    szilvia

    VálaszTörlés
  24. Kedves Szilvia, megtalálod a blogon Szezámmagos kenyér néven.

    VálaszTörlés
  25. Zöldség félékről szeretnék kérdezni. ill. melyek azok a zöltségek, amiben sok szénhidrát van, amelyek az agy müködéséhez szükséges. köszönöm a választ. kovátsné julika

    VálaszTörlés
  26. Kedves Elmira!

    Azt szeretném kérdezni, hogy gluténmentes diétában felhasználhatom-e a paleo liszteket, azaz garantáltan gluténmentesek-e?
    Másik kérdésem, hogy a sok tojás miatt nem lesz-e valaki tojás érzékeny?
    Lányom először cukorbeteg lett 9 évesen. Ekkor elkezdett több szénhidrátot (kenyérfélét, gabonát) fogyasztani az inzulinhoz. Ebből következően gluténérzékeny lett. A gluténmentes liszteket tejjel, sajttal túróval próbáltam jobb ízűvé varázsolni, ebből következően tejcukor- és tejfehérje érzékeny lett. Ezért kérdezem, hogy ha most paleos kenyeret/süteményt sütök rendszeresen, akkor előbb-utóbb tojásérzékeny lehet?
    köszönettel
    Jutka

    VálaszTörlés
  27. Kedves Jutka, igen, garantáltan gluténmentesek. Lehet, hogy lányánál már rejtetten jelen volt a gluténérzékenység előbb is, és a nagyobb terhelés kihozta. Sajnos bármikor kialakulhat érzékenység bármire, az Önök esetében vigyázni kell, hogy túl sok tojást ne fogyasszon a kislány. Reszelt zöldségekkel, lenmagnyákkal is lehet lepénykenyeret sütni, inkább váltogassa a tojásos és a nem tojásos recepteket.

    VálaszTörlés
  28. Kedves Elmira!

    Köszönöm szépen a válaszát. Tudna nekem olyan kenyér receptet küldeni, amit ajánl: "reszelt zöldségekkel, lenmagnyákkal" készített lepénykenyér?
    Közben megvettem az egyik szakácskönyvét. Nagyon jók a receptek, nagyon tetszik! A könyvben szereplő Cocomas kókusztejszín szintén gluténmentes? Használhatom ezt a típusú tejszínt és tejet?
    Előre is köszönöm a segítségét
    Jutka

    VálaszTörlés
  29. Igen, a Cocomas gluténmentes. Küldjön legyen szíves egy e-mail címet.

    VálaszTörlés
  30. Kedves Elmira!

    Köszönöm szépen a választ.
    Jutka
    e-mail címem: csurkejudit@inbox.com

    VálaszTörlés
  31. Kedves Elmira!

    Nem érkezett meg az e-mail, pedig nagyon várom a csurkejudit@inbox.com e-mail címre.
    köszönettel
    Jutka

    VálaszTörlés
  32. Kedves Elmira!

    A testvéremnek két kisgyereke van, mindkettőnek 1-es típusú diabetese van, elkezdték a paleolit kúrát és a segítségét szeretnék kérni, hogy hogyan lehetne tovább. Mit hogy kéne csinálni.
    Nagyon megköszönnénk, ha tudna segíteni!
    e-mail cím: safranet@szarvasnet.hu

    Köszönettel: Csilla

    VálaszTörlés
  33. Kedves Csilla! Jó szívvel ajánlom Stifter-Kajáry Cecília paleo szemléletű dietetikust, aki jártas a témában és akár konkrét menütervezésben is segítséget tud nyújtani. Elérhetősége megtalálható az interneten.

    VálaszTörlés