2011. november 20., vasárnap

Kókuszos-sárgarépás-mazsolás keksz


Ezzel a hatalmas tál keksszel indultam a paleo partyra. Kettő kivételével mind elfogyott, az pedig Paleonita szakértő kezeibe került... Csodás választék volt, mindenki kitett magáért és fantasztikus finomságokat hozott. A sütőtök sokféle édesség alkotóelemeként szerepelt, többféle golyó és tortakrém is készült belőle. Hálás köszönet a szervezőknek, nagyon jó munkát végeztek! A keksz receptjét többen kérték, íme:

Ez egy emberes adag volt, kb. 55 db lett belőle.

15 dkg kókuszliszt (Nature Cookta)
15 dkg őrölt mandula
10 dkg szezámliszt (Paleo-szezám)
1 ek. foszfát és gluténmentes sütőpor
1 csipet só
1 ek. őrölt gyömbér
¼ kk. frissen reszelt szerecsendió
1/2 kk. őrölt fahéj
30 dkg puha kókuszzsír
25 dkg xylit és erytrit vegyesen
4 tojás
½ tk. vanília őrlemény
1 nagy narancs reszelt héja
20 dkg finomra reszelt sárgarépa
15 dkg kókuszreszelék
20 dkg aprószemű mazsola

Egy tálban keverjük össze a szezámlisztet az átszitált kókuszliszttel, a mandulával, a sütőporral, sóval, őrölt gyömbérrel, fahéjjal és szerecsendióval. Egy másik tálban habverővel keverjük ki a puha kókuszzsírt (ha nem elég puha, akkor reszeljük le, és úgy tegyük a keverékhez), az édesítőkkel, a tojással, a vaníliával és a narancshéjjal. Mikor már teljesen krémes, adjuk hozzá a reszelt sárgarépát, a kókuszreszeléket és a mazsolát. Öntsük hozzá a lisztkeveréket, és gyúrjuk össze. A sütőt melegítsük elő 170 fokra. A masszából sodorjunk golyókat, és tegyük egy sütőfóliával kibélelt nagy tepsiben egymás mellé. Villával nyomkodjuk le a tetejét. Ez a mennyiség két tepsire fog ráférni. Légkeverésen kb. 13-14 perc alatt megsül, sima sütőben ennél kicsit több. Akkor jó, amikor a teteje már egy kicsit aranyos-barnás. A forró kekszek puhák és törékenyek, pár percig várni kell mielőtt hűtőrácsra átemeljük őket.


4 megjegyzés:

  1. A kettő sem maradt volna, ha idejében nem viszed el. :-) Pedig akkor már kettőt megettem és mégis csak kóstoló...

    VálaszTörlés
  2. durva ennyi édesítőszerrel.

    VálaszTörlés
  3. Nyilván kevesebb édesítéssel is el lehet készíteni, de ez az adag egyáltalán nem volt túl édes így. Lehet esetleg datolyát, banánt tenni bele és teljesen elhagyni az édesítőt.

    VálaszTörlés