Apukám születésnapjára sütöttem ezt a tortát. Mivel ő glutén- cukor- és tejmentesen étkezik, a paleo receptek tökéletesen illeszthetők az étrendjébe. Mindenki megszavazta, hogy finom, férjem szerint az eddigi legjobb paleo süti volt. Elég klasszikus ízvilág, nyugodtan meg lehet vele kínálni teljesen nem paleo barátokat, családtagokat is, hogy lássák, mi sem csak bogyókat és nyers szarvashúst eszünk... Mivel közelednek az ünnepek, egyre inkább olyan recepteken gondolkozom, ami egyrészt jól megállja a helyét a karácsonyi asztalon, másrészt a nagyszülők, testvérek, barátok ízlésének is megfelel. Addig még lehet próbasütést végezni :-)
A piskótához:
6 tojás
7 dkg xylit vagy erytrit
7 dkg mandulaliszt¼ tk. vanília őrlemény
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét felverjük kemény habnak, a sárgáját egy másik tálban kikeverjük az édesítővel és a vaníliával. Hozzáadjuk az átszitált mandulalisztet, és óvatosan összedolgozzuk a felvert fehérjehabbal, úgy, hogy a levegőssége minél inkább megmaradjon. Egy nagy, lapos sütőtepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral, és a könnyű masszát egyenletes, vékony rétegben rákenjük. 170 fokra előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük. Kihűtjük, háromfelé vágjuk.
A krémhez:
3 tojás sárgája
4 dl Cocomas kókusztejszín
15 dkg kókuszzsír
8-10 dkg xylit vagy erytrit
3-4 dkg natúr kakaó
1/4 tk. vaníliaőrlemény
1/4 tk. vaníliaőrlemény
a tetejére tetszőleges díszítés, én mandarin szeleteket és dióbelet használtam
A krémhez habverővel belekeverjük a tojás sárgákat a kókusztejszínbe és folyamatos kevergetés mellett lassú tűzön főzzük. Beleolvasztjuk a kókuszzsírt és a xylitet, majd belekeverjük a kakaót és a vaníliát. Néhány perc után eloltjuk a lángot, és a krémet kihűtjük. Hidegen már be lehet tenni a hűtőbe és még minimum két órát hűteni. A piskóta lapot háromfelé vágjuk, megtöltjük és bevonjuk a krémmel, a tetejét díszítjük. Előre is elkészíthetjük és tálalásig hűvös helyen tarthatjuk. Nagyon jól szeletelhető, igazi ünnepi édesség!
Szia Elmira!
VálaszTörlésNem kötekedni akarok, csak felhívni a figyelmed arra, hogy a piskótánál négybe vágtad a krémnél pedig háromba!
Üdv:
Józsi
Nagyon köszönöm ezt a receptet, alig várom, hogy kipróbálhassam, már vágytam egy ilyen krémes torta receptre.
VálaszTörlésÜdvözlettel: Anci
Kedves Elmira!
VálaszTörlésMilyen natúr kakaót érdemes használni? Köszi, Anna
Ezt a csokitortát paleo őseink is biztos nagyon szerették :-)
VálaszTörlés-HFL-
Kedves Józsi, köszi az észrevételt, már javítom is!
VálaszTörlésKedves Anna! Én a Mediline-ban szoktam venni egy egyszerű holland kakaóport, kis barna doboza van. Jó sötét színű és nem csillagászati az ára.
VálaszTörlésKedves Elmira!
VálaszTörlésSzeretnénk megcsinálni ezt a krémes sütit, mert a hagyományos fajtából nem ettünk már legalább másfél éve -amióta paleózunk. Egy kicsit hiányzott. Azonban, szerintünk a lisztből (mandulaliszt)kevés a 7 dkg. Véleményünk szerint, vagy még valamilyen más lisztet is kell hozzá tenni, vagy ebből kell több. De mennyi? vagy nem jól gondolom? Nem vagyok egy nagy sütő-mester.
Válaszodat köszönve üdv.: Sándor
Kedves Sándor! Én úgy készítek piskótát, hogy az csak kettéválasztott, felvert tojásokbólból (+xukorból) meg kókuszzsírban megolvasztott kakaóból áll, így szerintem Elmíra jól írta azt a 7 dkg mandulát! :) A mandula különleges ízt kölcsönöz neki, nagyon finom vele! :)
VálaszTörlésMég ünnepélyesebb, ha kerek tortaformában van sütve, aki nem akarja vagdosni, az a kikevert adagot ossza 3 felé, és 10-15 (tűpróba)perc alatt elkészülnek külön-külön a lapok.:)
Saci
Kedves Sándor, elnézést, csak most olvasom a kérdését. A 7 dkg mandulaliszt tökéletesen elegendő. Ha otthon őrölt mandulából készül, akkor ennek kb. a kétszerese kell, de a mandulalisztből ennyi ideális. (Én a Nature Cookta lisztjét használtam).
VálaszTörlésKedves Elmira!
VálaszTörlésOlyan kérdésem lenne, hogy mekkora tepsiben kell megsütni a piskótát illetve ha tortaformát használunk, mekkora az ideális!
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel,
Anikó
Kedves Anikó!
VálaszTörlésÉn a sütőmbe illő nagy tepsiben sütök egy lapot és azt vágom háromfelé.
Kedves Elmira és kedves Paleosok!
VálaszTörlésA mi családunk még csak az idén "kapcsolódott" a palósok táborához.
Abban szeretném a segítségeteket kérni, hogy van-e olyan beszerzési hely /beszerzési forrás, ahol a sütés-főzéshez szükséges alapanyagokat egyben, esetleg valamennyivel olcsóbban be lehet szerezni?
Előre is köszi! :)
Kedves Klára! A Mediline és a Herbaház két nagyker, ha céges kártyát tudsz kiváltani, akkor nagyker áron tudsz vásárolni mindkettőben, de ha nem, akkor is érdemes odamenni, mert legalább mindent egy helyen megkapsz. Mindkettőt megtalálod az interneten.
VálaszTörlésKöszönöm Elmira!
VálaszTörlésVan céges kártyánk, úgyhogy működni fog a dolog.
A csokitortád lesz a karácsonyi süti (nemcsak nekünk, hanem tágabb családnak is, akik nem paleósok!), már alig várom!!!
Kellemes Karácsonyt mindenkinek! :)
Jó választás! :-)
VálaszTörlésÉn, ma próbálom ki, mert a férjem szülinapja holnap lesz és ma tartjuk!Ezért a receptért jöttem a netre. Én már régebbi paleós vagyok és biztosan sikerül! Szeretettel a www.szegedimaganszallas.hu ról Piroska!
VálaszTörlésBoldog szülinapot a férjednek Piroska! Jól fog járni ezzel a tortával...
VálaszTörlésÉn ma sütöttem meg és itthon őrölt mandulából is elég a 7 dkg.A krém most hűl remélem jól sikerült:)
VálaszTörlésA fiam tejmentes, én gluténmentes diétán vagyok. Megcsináltam ezt a tortát a névnapjára, fantasztikus lett, köszönöm a receptet! Ismétlés karácsonykor! :)
VálaszTörlésNagyon örülök, hogy ízlett!
VálaszTörlésK
VálaszTörlésKókusztejjel is jó a krém?
VálaszTörlésJó, igen, csak ne legyen vízhígságú.
VálaszTörlés