2011. november 13., vasárnap

Áfonyás kosárkák



A múltkor meséltem már róla, hogy milyen finomságokat hagyott rám sógornőm a költözésük okán. Hát egy kis doboz kék áfonya is lapult a mélyhűtőben, ezt használtam fel ehhez az igazi franciás süteményhez, aminek olyan békebeli sütemény illata van sülés közben, hogy még a paleo konyha legelvetemültebb ellenzőinek is meglágyítja a szívét. Nem mondom, egyetlen egy maradt áfonya nélkül, és az kapott néhány szem málnát, hát nehéz volt eldönteni, hogy melyik finomabb. Ha nem akartok vesződni a sok kis formával, egy nagy kereket is lehet sütni, ez a tésztamennyiség egy kb. 24 cm-es formához elég lesz.

A tésztához:
25 dkg őrölt mandula
5 dkg átszitált kókuszliszt

3 dkg porrá őrölt erytrit
1 tk. sütőpor
5 dkg puha kókuszzsír
2 db tojás

kb. egy 12-es muffin forma (nagy mélyedésekkel)




Az őrölt mandulát alaposan összekeverjük a kókuszliszttel, az erytrittel és a sütőporral. Hozzáadjuk a tojásokat és a kókuszzsírt, és egynemű tésztává gyúrjuk. A kezünk zsíros lesz, ezt nem lehet megspórolni, utána le kell mosni. A tésztát 12 részre osztjuk, és vékony rétegben kibélelünk vele 12 muffinformát. Én szilikon formákat használok, mert abból mindig gond nélkül kijön a kész sütemény.

A töltelékhez:
5-6 dl Cocomas sűrű kókusztejszín
3 tojás
kb. 6-7 dkg erytrit
1/2 tk. vanília őrlemény
kb. 25 dkg fagyasztott kék áfonya

A kókusztejszínt kikeverjük a tojásokkal, az erytrittel és a vaníliával. Minden tésztakosárba teszünk jócskán áfonyát, majd óvatosan rákanalazunk a krémből, úgy, hogy a peremig érjen. 170 fokra előmelegített sütőben sütjük 15 percig, majd a hőfokot 150 fokra mérsékeljük, és addig sütjük tovább a sütiket, amíg szépen felpuffad a töltelék, és itt-ott szép aranybarna foltok lesznek rajta. Ekkor kivesszük, kicsit kihűtjük, és a kosárkákat a formából kivéve hűtőrácson teljesen kihűtjük. Ahogy a képeken is látható, ahogy hűl, úgy esik össze a felpuffadt töltelék.

5 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki! Biztos kipróbálom!

    VálaszTörlés
  2. Most sütöm, de nekem legalább 4 dl tejszín kimaradt :(
    Mekkora formában sütötted?
    Katica

    VálaszTörlés
  3. Ebben a hatos formában elég nagyok a mélyedések, nem tudom pontosan. Süsd meg egy külön formában a tejszínt gyümölccsel.

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm gyors válaszod.
    Megmértem, az én formám legszélesebb részén 6,5 cm.
    Félretettem a tejszínt, holnap sütök még egyet málnával :)
    Még egy kérdés: légkeveréssel sütötted?
    Katica

    VálaszTörlés
  5. Hát Katica, azt hiszem, igen, de nem esküszöm meg rá, mert elromlott a sütőmben a légkeveréses funkció, de azt hiszem, hogy akkor még működött.

    VálaszTörlés