2010. november 25., csütörtök

Banános diószelet

15 szelet
Ezt a süteményt a Paleolit szakácskönyv bemutatójára sütöttem, ipari mennyiségben. Többeknek ígértem a receptet, de kis időbe telt, amíg felhasználóbarátabbá tettem a mennyiségeket. Ez most egy családi léptékű adag.
50 dkg darált dió
1 kk. szódabikarbóna
10 dkg  Prime Sweet vagy xylit
2 ek. kakaó
½ tk. őrölt fahéj
¼ kk. vanília őrlemény
4 felvert tojás
kb. 1 dl víz
3-5 dkg mazsola
4 kisebb banán, karikákra vágva
egy kb. 20X25cm-es sütőforma

A sütőt melegítsük elő 170 fokra, légkeverésen.

A darált diót alaposan keverjük össze a szódabikarbónával, az édesítővel, a kakaóval, a fahéjjal és a vaníliával. Egy másik tálban verjük fel a tojásokat és adjuk hozzá a vizet. Öntsük bele a diókeverékbe és az egészet alaposan dolgozzuk össze. Dobjuk bele a mazsolát, és azt is egyenletesen keverjük el.
Egy sütőformát kenjünk ki egy kis kókuszzsírral vagy egyéb semleges zsiradékkal, béleljük ki sütőpapírral, a papír felső oldalát is kenjük meg.

Öntsük a keveréket az előkészített formába, és a tetejét sűrűn rakjuk ki kb. 1 cm vastag banánszeletetekkel. Kb. 45-50 perc alatt sül meg. Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy átsült-e a sütemény, a közepét szúrjuk meg egy tiszta késsel, és ha már nem ragad rá massza, akkor kész.

1 megjegyzés: