Ez a sütemény a Paleolit szakácskönyv sajtóbemutatójára készült.
Hozzávalók:
A piskótához (egy 33 x: 37 cm-es tepsihez):
6 tojás
2 csapott ek. xylit
8 ek. hámozott, őrölt mandula
fél citrom reszelt héja
1/2 kk. vaníliaőrlemény
A datolyapüréhez:
25 dkg magozott datolya
1,5 dl víz
Az almatöltelékhez:
1 kg hámozott, apróra felkockázott alma
1 ek. kókuszzsír
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A tojásokat gondosan kettéválasztjuk, vigyázva, hogy a fehérje teljesen tiszta maradjon. Először a fehérjét verjük kemény habbá. A sárgákhoz hozzáadjuk a xylitet, a citromhéjat és a vaníliát. Habverővel alaposan kikeverjük. Kanállal hozzákeverjük a mandulát, majd apránként, óvatosan összekeverjük a felvert fehérjével.
A tepsit sütőpapírral vagy többször használatos sütőfóliával kibéleljük és belesimítjuk a piskótatésztát. A forró sütőben 12-15 perc alatt megsütjük. Kivesszük, hűlni hagyjuk. A sütőpapírt óvatosan lehúzzuk róla.
A datolyapüréhez a datolyát a vízzel fedő alatt 5-7 percig főzzük, majd botmixerrel pürésítjük.
Az apróra kockázott almát a kókuszzsíron puhára pároljuk.
A piskótalapot három egyenlő részre vágjuk. Az első lapot megkenjük a datolyapüré felével, ráterítjük az alma felét. Ráhelyezzük a második lapot, ismét megkenjük datolyapürével, ráterítjük a maradék almát és a tetejére helyezzük a harmadik lapot. Kicsit lenyomkodjuk. Kockákra vágva tálaljuk. Langyosan a legfinomabb.
Kedves Elmira!
VálaszTörlésA minap elkészítettem az almás piskótát.
Kicsit időigényes ugyan ( mandula-, almahámozás, datolyamagozás), de az eredmény fenomenális lett.
Apósom, aki nem híve a paleo táplálkozásnak, megkérdezte az első elfogyasztott szelet után, hogy van-e még abból a "barlangi" pitéből?
Üdv: Éva
Kedves Éva!
VálaszTörlésÖrülök, hogy ízlett! Ha nem mondod, hogy paleo, észre sem veszik...
Én most éppen mangóval fogom csinálni! :)
VálaszTörlés"barlangi" pitéből" :)))))))))))))))))))
VálaszTörlés