2013. szeptember 14., szombat

Zöldségtallér


Mindig örülök, amikor valami jó zöldséges újdonságot tudok kikísérletezni, és ez egy ilyen recept. Nagyon jól működik szószos húsok köreteként, de akár magában, salátával egy könnyebb vacsorának is kiváló. Mi csípős paprikakrémmel megkenve ettük a minap. Serpenyőben is lehet sütni, de sütőben egyszerűbb, nem kell mellette állni és zsiradékot sem igényel. A fenti kép a google images-ről származik, de az általam készített darabok is kb. ugyanígy néznek ki. Fontos a munkafolyamatot pontosan betartani, mert a massza állaga könnyű, kicsit habos, jól kanalazható kell, hogy legyen. Készülhet brokkoliból, zellerből, egyéb zöldség kombinációból is.


Hozzávalók köretként 4 adaghoz, főételnek 2-3 adaghoz:
50 dkg karfiol
10 dkg sárgarépa
1 csomó újhagyma
1 ek. kókuszzsír
só, bors
2 csipet őrölt szerecsendió
3 tojás
2 ek. útifűmaghéj
sütőpapír a tepsihez

 
A karfiolt rózsáira szedjük, a sárgarépát meghámozzuk és felkarikázzuk. A zöldségeket vízgőzben megpároljuk. Az újhagymát felaprítjuk, és a kókuszzsíron megdinszteljük. A zöldségeket, az újhagymát, a sót, borsot, szerecsendiót, tojást, útifűmaghéjat konyhai robotgépbe tesszük és alaposan turmixoljuk. Hagyjuk állni kb. 10 percig, majd sütőpapírral kibélelt tepsire kanállal kis halmokat szaggatunk belőle és 180 fokra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük. Ha az alsó fele jobban pirul, akkor megfordítjuk, és a másik oldalát és megsütjük.


12 megjegyzés:

  1. Az útifűmaghéj mire jó? Milyen lesz tőle a turmix állaga?

    VálaszTörlés
  2. Az útifűmaghéj egy finom rost, ami gyengéd béltisztításra is alkalmas. Ha vízzel keveredik, zselé lesz belőle. A masszához adva kicsit habosan besűríti, könnyebb az eredmény, mintha magliszt megy bele. Érdemes használni, süteményekbe is jó.

    VálaszTörlés
  3. Tengerentulon elek, nem ismerem az utifumaghejt, mivel tudnam helyettesiteni?

    VálaszTörlés
  4. Nem tudom, melyik tengeren túl élsz, de angolszász helyeken könnyen beszerezhető: psyllium husk a neve.

    VálaszTörlés
  5. USA-ban elek, meg fogom keresni :) Koszonom szepen a gyors es preciz valaszt!

    VálaszTörlés
  6. Én most kisérletezek mindennel ,mivel colotiszes vagyok nem nagyok a lehetőségeim.Két hete csak zöldségen élek,abbol is inkább a tökfélén.Olyan édesség utáni vágyam van hogy most még a palacsintát is megenném pedig még a szagát sem szeretem.Mit javasol mit ehetek?
    Köszönettel :Kati

    VálaszTörlés
  7. Kedves Kati, mivel ez egy nyilvános fórum, kérem, hogy folytassuk ezt a beszélgetést privát e-mailben. Nyugodtan írhat nekem a paleo.tanacsado@tenyek-tevhitek.hu címre. Üdvözlettel, Elmira

    VálaszTörlés
  8. Annyira könnyű a tésztája, isteni :-) Remélem sok ilyen finom receptet fog még velünk megosztani, köszönöm még egyszer :-)

    VálaszTörlés
  9. Szia. Nekem nincs itthon most utifumaghejam, nem lehet mást használni? Köszi

    VálaszTörlés
  10. Chia magot olvastam hogy talán azzal lehet, szerinted is?

    VálaszTörlés
  11. Bianka, bármit tehetsz bele, ami szárazanyag, akár őrölt mandula vagy valamilyen paleo liszt.

    VálaszTörlés
  12. Nagyon kedves vagy köszönöm :)

    VálaszTörlés