2012. november 8., csütörtök

Répatorta


A képen talán nem látszik, hogy mennyire kicsi ez a darab, amit még sikerült megmenteni a fotóhoz... Ez a sütemény valami isteni, bőven megéri a fáradtságot és a költséget. Mostanában nem gyakran sütök, de ezt máskor is el fogom készíteni, mert nagyon ízlett mindenkinek. A tortaforma kb. 26 cm átmérőjű legyen.

40 dkg finomra reszelt sárgarépa
4 tojás
1 csipet só
1 csipet szódabikarbóna
22 dkg xilit
1 tk. őrölt fahéj
½ kk. vanília őrlemény
1,5 dl Paleolaj
20 dkg őrölt mandula
A krémhez:
14 dkg dióbél
18 dkg ghí
6 dkg porxukor
1 ek. kókusztejszín
1 ek. citromlé
1 citrom reszelt héja

A reszelt sárgarépából alaposan kinyomkodjuk a levet. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét a sóval felverjük kemény habnak. A sárgákat kikeverjük a szódabikarbónával, a xilittel, a fahéjjal, a vaníliával, az olajjal és a kinyomkodott répával. A mandula egy részét belekeverjük, majd hozzáadunk egy kanál fehérjehabot. Felváltva kevergetjük bele a mandulát és a habot, ügyelve arra, hogy a keverék könnyű maradjon. Kerek, kizsírozott csatos tortaformába öntjük és megsütjük. (180 fokon 20 percig, aztán 160 fokon még 15 percig).

A krémhez megpirítjuk a diót, a héját ledörzsöljük, és a dióbelet robotgépbe tesszük. Hozzáadjuk a puha ghít, a porxukrot (vagy porrá őrölt xilitet), a kókusztejszínt, a citromlevet és héjat. Az egészet alaposan turmixoljuk. A krémet a kihűlt torta tetejére kenjük, egy-két órára behűtjük, és tálaljuk.

 

 

 


17 megjegyzés:

  1. Elmira!

    Tudsz olyan forrást, ahonnan beszerezhetném a ghít? Vidéki vagyok, jó lenne, ha rendelni lehetne. (Sajnos nem nagyon van időm vacakolni vele.)Köszönöm!

    VálaszTörlés
  2. Aki itthon gyártja: Ballagó Attila Jászárokszállás, Deák Ferenc út 37/a Én ezt a terméket szoktam venni a Mediline-ban. Ha megnézed a webáruházakat, látni fogod, hogy lehet rendelni neten több fajtát is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a választ! Közben eszembe ötlött még egy kérdés: vajon belefér-e a ghí a szigorú paleóba? (Férjem pajzsmirigybeteg.)

      Törlés
  3. Szerintem igen, de a kókuszzsír a biztos! Ha kókuszsírt és fele mennyiségű kókusztejszínt + ízesítőket összeturmixolsz, abból szuper mázat lehet készíteni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök a válasznak, így a drágám sem marad ki a jóból! Köszi!

      Törlés
  4. Jól értettem, hogy másfél dl olajat kell a tésztába tenni?
    Nem akart megsülni és tocsogott az olajtól, amúgy nagyon finom lett volna.

    VálaszTörlés
  5. Igen, jól értetted, mi annyival csináltuk meg és nagyon fini lett.

    VálaszTörlés
  6. Kedves Elmíra! Ez volt az ünnepi sütemény:o) És bár régóta olvasgatok, most írok is, mert muszáj megköszönnöm. Teszem ezt úgy, hogy a családban nincs konkrét paleós, de ételallergiás van. Ízlett neki is és mindenkinek aki kóstolta. Még az édességekben nagyon válogatós apukámnak is. Nekünk nem hiányzott a bejgli (akinek igen az talált rá módot, hogy egyen).

    VálaszTörlés
  7. A bejgli nekünk sem hiányzott, mert csokitortát ettünk. Igaz, hogy én sütöttem egy tepsi isteni diós-mákos süteményt, amit több mint 10 napja eszegetek a reggeli kávémhoz. Csipkelekvár is van benne, nagyon finom.

    VálaszTörlés
  8. Érdemes a GHÍ t otthon elkészíteni! Olyan minőségi vajat veszel amit szeretsz, vagy piaci tejtermelőktől, vagy tejdiszkontból, vagy bármilyen akciósat ami friss! Én 1-2 kg jó minőségű vajból készítem és leszűrve csavaros üvegbe kupakkal lezárva 1 évig is elállna, de sokkal előbb elfogy olcsóbb és tudod, hogy semmi adalék nem került bele. Üdv Kissné a www.szegedimaganszallas.hu ról!

    VálaszTörlés
  9. Elkészítettem, és nagyon finom lett. Igaz, hogy nekem meg a tészta szétesik, de bánja fene. Finom és kész. Paleolaj helyett mit lehet még beletenni? Kókuszzsírt? Én sajnáltam felbontani hozzá a tejszínt, de szerintem anélkül is tuti lett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A szétesés, szerintem a sütőm sajátossága miatt van, nem a recept a hibás - gondolom.

      Törlés
  10. Répatorta morzsa :-) Nálam nem mutatott hajlamot a szétesésre. Kókuszzsírt szinte bármibe lehet tenni. Ha megolvasztod, akkor olaj helyett tökéletes.

    VálaszTörlés
  11. Kedves Elmira! szeretném elkészíteni a tortát,de előtte gondoltam megkérdezem, hogy légkeveréses vagy alsó-felső fokozaton kell-e sütni, ill. azt, hogy paleolaj hiányában olivaolajjal is működne-e? Válaszát előre is köszönöm,
    Ágota

    VálaszTörlés
  12. Kedves Ágota! Légkeverésen jobb sütni, de működik anélkül is. Paleolaj híján legjobb lenne az olvasztott kókuszzsír, de olíva is jó, ha nem extra szűz, mert annak túl karakteres íze van.

    VálaszTörlés
  13. Elmira, megsutottem a tortát , finom de anyira édes hogy nem lehet csak egy picit enni belole. Legkozeleb csak 10 dkg xilitet teszek bele. A krémbe csak 5 dkg kókusz olajat tettem és nagyon finom lett.

    VálaszTörlés
  14. Már paleo ízlésed van az édesítést illetően :-)

    VálaszTörlés