2012. március 20., kedd

Vaníliás-citromos húsvéti sütemény



Valaki nemrég kért tőlem húsvéti kalács receptet. Hát, én nem vagyok egy kalácsszakértő, mivel kb. 20 éve nem eszem ilyen típusú tésztákat, ezért előre is elnézést kérek a kalácsszakértőktől. A fenti sütemény kellemes, könnyű, kávé vagy tea mellé kiváló. Ha valaki sonkához szeretné fogyasztani, akkor kevesebb, mint fele mennyiségű cukor is elegendő bele, így édesség. Persze lehet kakaós, mazsolás, stb... variációt is gyártani, én most egy egyszerű alaptésztát szerettem volna készíteni.

egy 30 cm hosszú őzgerinc formához (kb. 17 szelet):

6 nagy tojás
pici só
13 dkg xylit
8 dkg olvasztott ghí
2 ek. kókusztej
1/2 zacskó sütőpor vagy 1/2 kk. szódabikarbóna
1 bio citrom reszelt héja
1/2 tk. vanília őrlemény
5 dkg Nature Cookta mandulaliszt
5 dkg Nature Cookta kókuszliszt

A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét pici sóval felverjük kemény habnak. A sárgáját kikeverjük a xylittel és az olvasztott ghível. Hozzáadjuk a kókusztejet, a sütőport, a reszelt citromhéjat, és a vaníliát. A kétféle lisztet összekeverjük és apránként ezt is elkezdjük a tojásos masszához adni. Ha esetleg túl keménynek találjuk, akkor a felvert fehérje hab egy részével lazíthatjuk. Végül óvatosan a sárga keverékhez adjuk az egész tojásfehérje habot. Az őzgerinc formát kibéleljük sütőpapírral, vagy még jobb, ha egy sütőfóliával úgy, hogy jócskán túllógjon a szélén. (Ennél fogva könnyedén kiemelhetjük majd a kész süteményt.) 170 fokos sütőben egy órát sütjük (nem légkeverésen). Ha a teteje túl gyorsan pirul, de középen még túl lágy, akkor a sütőfóliával betakarjuk a süteményt és úgy sütjük tovább. Nagyon könnyen, szépen szeletelhető, egyáltalán nem morzsálódik.

15 megjegyzés:

  1. Kedves Elmíra!

    A kalács még meleg, az íze mennyei! :-)

    VálaszTörlés
  2. Megsütöttem és az első után gyorsan mégegyet mert annyira finom! A másodikba már raktam mazsolát is! A családnak is ízlett! köszönöm szépen!

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm a visszajelzést és örülök, hogy mindenkinek ízlett!

    VálaszTörlés
  4. Kedves Elmíra!
    Most kezdtem el foglalkozni a paleoval és már azon aggódtam, hogy mit fogok enni húsvétkor, mivel nálunk tradíció a kalács a sonka mellé. Annyira örülök, hogy erre is van megoldás! Köszönöm, biztosan el fogom készíteni.

    VálaszTörlés
  5. Ez nyersen is isteni én el tudnám nyalogatni mint valami citromos krém :) Kíváncsi vagyok kisülve milyen lesz, bár én plusz 2 tojásfehérjét használtam, hogy még könnyedebb legyen a tészta és még 2 citrom levét is felvette, úgy szívják magukba ezek a pelletek a folyadékot. Remélem nem rontottam el e két kis változtatással. Majd kisül :)

    VálaszTörlés
  6. Kedves Elmira! Mandula liszt helyett darált mandulát is lehet használni? Köszönettel, Andrea

    VálaszTörlés
  7. Lehet, csak akkor 8-10 dkg kell belőle.

    VálaszTörlés
  8. Kedves Elmira!
    Nagyon szuperek a receptjeid! Az lenne a kérdésem, hogy ezt lehetne csak 10 dkg kókuszliszttel csinálni? Vagy fontos benne a mandula-kókusz 5-5 dkg? Miben módosítja a recepteket, hogy többféle lisztet is használsz egyszerre(ezt már más receptekre is értem) Köszönöm!

    VálaszTörlés
  9. Lehet csak kókuszlisztből is készíteni,én azért szeretem a keverékeket, mert egyiknek az íze sem dominál túlságosan.

    VálaszTörlés
  10. Szavak nincsenek rá, hogy ez a kalács milyen mennyei lett! :)
    Aggódtam pedig, mert az én sütőm nem tud nem levegőkeringetéssel sütni, de nem okozott gondot szerencsére. Egyébként ez miért fontos? Nem igazán értek a sütés ezen részéhez. :)
    Köszönöm a receptet!

    VálaszTörlés
  11. Kedves Elmira!
    Ez a recept tényleg nagyon szuper! Valóban nem dominál nagyon egyik liszt sem, bár nekem a kókuszliszt különösen nem a kedvencem, miután egyszer túl töményre sikerült egy süteményem..azóta nem gondolok rá jó szívvel. Viszont ebben tényleg nem dominál annyira.
    Ami az én megjegyzésem, hogy csak 12 dkg xylitet tettem bele, de még így is nagyon édes volt. Legközelebb csak 10 dkg-t fogok beletenni. Még egy megjegyzés: nekem nagyon hiányzik a daramorzsa, nagyon szeretem. Ennek a sütinek egy része sajna beleragadt az őzgerincformába (sajna nem volt otthon sütőpapír, így csak kivajazott-lisztezett tepsibe tettem), és az a része morzsalékosan beleragadt, úgy kellett kikaparni, és így ettem meg őszibarackkal, hát az valami mennyei volt, kb. mint a daramorzsa. :) Tényleg tudom ajánlani mindenkinek!! :)

    VálaszTörlés
  12. Kedves Elmira! Fantasztikus ez a recept! Én aszalt gyümölcsökkel, fahéjasan is kipróbáltam, nagyon jó! A párom mindennap a Gastroyaltòl rendel egèsznapos menüt és ezek között kostoltuk a paleolit fahéjas kekszet, ami nagyon finom. Szeretném megtudni a fahèjas keksz receptjét. Köszönettel: Zsuzsa

    VálaszTörlés
  13. Kedves Zsuzsa, örülök, hogy ízlett, és hogy tovább is fejlesztette. A Gastroyalos receptek nem publikusak, de a különböző blogokon sokféle finom keksz receptet talál. Üdvözlettel, Elmira

    VálaszTörlés