2012. március 24., szombat

Majdnem nyers csokoládétorta


Nagy Zita receptje alapján („Zizi kalandjai” blog)

A Facebook-on valaki megosztotta ezt a receptet, és mivel épp minden hozzávaló volt itthon, gondoltam, kipróbálom hétvégi desszertnek. Kicsit változtattam az eredeti felálláson, mert az alap nekem egyáltalán nem állt össze zsiradék nélkül, így gyúrtam hozzá 5 dkg puha ghít, viszont a csokikrémbe meg nem tettem bele az eredetileg ajánlott kókuszzsírt, mert valahogy az avokádó nekem önmagában is elég zsírosnak tűnt. A nagy konyhai robotgépem egyáltalán nem vitte szárazon a mandulát és a datolyát, így át kellett tennem a kávédaráló rendszerű másik turmixgépbe, amiben több részletben többé-kevésbé sikerült ledarálni őket, aztán kézzel gyúrtam még hozzá a ghít. A többi maradt ugyanaz. Ja, a javasolt sót is kihagytam belőle. Ha még egyszer megcsinálnám, puhább datolyából dolgoznék, mert az alapban kemény kis datolyadarabok voltak.

A torta alaphoz:
10 dkg mandula
7 dkg datolya, kimagozva
5 dkg puha ghí
A krémhez:
1 és ½ érett avokádó húsa
6-7 dkg natúr kakaópor
10 dkg xylit
1 vaníliarúd kikapart magjai vagy fél kk. vanília őrlemény
 

Ha van időnk, áztassuk be a mandulát hideg vízbe legalább 6 órára, majd szűrjük le. Ha nincs időnk, akkor tegyük egyből a robotgépbe a mandulát, és daráljuk meg.
Adjuk hozzá a kimagozott datolyákat és turmixoljuk. Gyúrjuk bele a ghít.
A tortaformába nyomkodjuk bele a datolyás mandulás keveréket, majd pár percre tegyük a mélyhűtőbe, amíg elkészítjük a krémet.
Tegyünk minden hozzávalót a robotgépre és pürésítsük krémesre. Vegyük ki a formát, kanalazzuk az alapra a krémet és tegyük vissza a mélyhűtőbe egy órára.


5 megjegyzés:

  1. Finom is. Szüleimnek és férjemnek is nagyon ízlett. Mindenképpen érdemes kipróbálni!

    VálaszTörlés
  2. Mennyei Metamorfózis

    Ebben a hőségben szeretek elkerülni minden elektromos "hőtermelő" berendezést - különösen a sütőt és a kerámia lapot :-) ezért nagyon kapóra jött ez a recept.

    Ráadásként a csokoládé az egyik gyengém, vigyáznom is kell, mert elcsábulhatok - persze csakis a paleo kompatibilis "csokoládéra" :-)

    Tegnap késő este kézi mixerrel kikevertem a krémet avokádóból és a többi hozzávalóból. Remek, igazi krémes állagú lett. Mielőtt dolgom végeztével a mélyhűtőbe tettem volna - jó szakácsné módra - megkóstoltam, rendben vannak-e az összetevő arányok.

    ....aztán.... :-) csak azt vettem észre, hogy a keverő kanál minden csokikrém cseppjét lekóstolgattam, majd a keverőtál széléről is.... Mennyei.
    Végül úgy döntöttel, nem lesz torta, ezúttal csokikrém marad, mert ellenállhatatlan.

    Kivettem a mélyhűtőből egy kis meggyes-málnás-dió olajos fagylaltot (kis 2 dl-s műanyag pohár félig töltve, így, ha elkezd olvadni, könnyen kicsúsztatható egy kis tálra, és kellemes kúpforma fagylaltot kapok)
    Amikor már olvadt lecsepegtettem egy kis tökmagolajjal (bizarrnak hangzik, de nagyon különleges ízharmóniát ad a tökmagolaj, főleg, ha vaníliával is van ízesítve a fagyi..)és megszórtam kevés natúr tökmaggal, ribizli szemecskékkel. Az egész fagylalt kompozíciót pedig körbe halmoztam egy kis csokoládékrémmel.

    A megmaradt csokikrémet pedig gyorsan betettem a mélyhűtőbe, mielőtt ismét kísértésbe vitt volna...

    VálaszTörlés
  3. Ez csak a profilkép feltöltése kedvéért - végre.

    VálaszTörlés
  4. Emma, Te egy igazi művész vagy!

    VálaszTörlés