2012. február 15., szerda

Gesztenyés palacsinta meggyszósszal


Nagyon ritkán használok keményítő tartalmú sűrítőanyagokat, de ebbe a meggyszószba most kivételesen került egy kanálnyi kuzu. Biztos láttatok már olyan paleo recepteket, amelyben nyílgyökérliszt (arrowroot powder) szerepel. A nyílgyökér egy trópusi gumós növény, amelynek a szárított, őrölt formáját sűrítésre, zselésítésre lehet használni.  A kukoricából, burgonyából készült keményítőnél nyilván sokkal jobb, de kicsit kompromisszumos paleo megoldás. A kuzu Japánban több ezer éve használt, jó minőségű keményítő, ami a hegyekben vadon növő kudzu növény szárított, porított, illetve „kristályos” formája. Bioboltokban kapható, többek között a Clearspring nevű bio cég gyártja. Az ortodox paleóba talán nem fér bele, de mivel ritkán és kis mennyiségben használjuk, néha megengedhető. A japánok a kuzut gyógynövényként tisztelik, emésztési problémákra, a szervezet lúgosítására használják.  Ha valaki nem szeretne ilyesmit használni, akkor egy pici agar-agarral, zselatinnal, útifű maghéjjal vagy chia maggal is kocsonyásíthatja a szószt. Az útifű maghéj és a chia a hideg folyadékba is beledagad, nem kell hozzá hevíteni, ezért a nyerskonyha receptjeiben is előfordul.

8 db vastag, kisebb palacsintához:
2 dl Cocomas kókusztejszín
3 nagy tojás
5 dkg Nature Cookta kókuszliszt
5 dkg Nature Cookta gesztenyeliszt
½ kk. őrölt fahéj
½ kk. vanília őrlemény
2 ek. eritrit vagy 1 tk. Cukoressimo
Olajessimo a sütéshez

A kókusztejszínt kikeverjük a tojásokkal. Hozzáadjuk a kókusz- és a gesztenyelisztet, a fahéjat, a vaníliát és az édesítőt. Alaposan összekeverjük. Egy palacsintasütőben kb. két kanál olajat hevítünk, és egy merőkanálnyi tésztát beleöntünk. Jó sűrű a tészta, ezért a merőkanál gömbölyű részével tudjuk majd ellapogatni. (Ha ragad, akkor meleg vízbe mártjuk a kanalat). Az én nagy serpenyőmben 3-4 fér el egyszerre. Egész kis lángon sütjük az egyik oldalukat, amíg szép aranybarna nem lesz, lapáttal alányúlunk, megfordítjuk és a másik oldalt is megsütjük. A szósszal tálaljuk.

A szószhoz:
40 dkg fagyasztott meggy
1/2 dl víz
2 ek. eritrit vagy 1 tk. Cukoressimo
½ kk. őrölt fahéj
kb. 3 ek. hideg vízben elkevert 1 ek. kuzu

A kiolvasztott meggyet a fél deci vízzel feltesszük főni. Hozzáadjuk az édesítőt és a fahéjat. Épp csak egyet forralunk rajta. A kuzut teljesen feloldjuk a vízben, és mikor már egynemű fehér folyadék, akkor hozzákeverjük a meggyhez. Pár percig főzzük, a lángot eloltjuk. Melegen és hidegen egyaránt nagyon finom.








23 megjegyzés:

  1. KEdves Elmira ! pozitívan és érdeklődve követem Az Ön recepjeit , de elolvasva a (legtöbbhöz ) szükséges hozzávalókat mindig kétségeim támadnak azok életszerűtlenségei és megvalósít-
    hatatlanságai miatt. - Paleo palacsinta ?! ettől márcsak az összetevők hangzanak rosszabbul : kókusztejszín , gesztenyeliszt ,olajesszimo a sütéshez ...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem egészen értem, hogy mire gondol. A fent említett alapanyagok a paleo főzés jól ismert, és közkedvelt, széles körben használt termékei. Ha Önnek ezzel problémája van, másból is lehet próbálkozni, nekem ebből sikerült a legfinomabb palacsintát sütnöm, a többi kísérlet sokkal kevésbé volt sikeres. Üdvözlettel, Elmira

      Törlés
  2. Én sejtem hogy mire gondol az Úr. Valószínűleg Ő egy hard paleo, aki nem eszik xantán gumit (emlékeim szerint az van még a Cocomas kókusztejszínben), és sokan kétségbe vonják hogy valóban sütés álló-e az olajessimo a hozzáadott lenmag olaj miatt. Ellenben a gesztenyeliszttel én sem tudom mi a baj!

    VálaszTörlés
  3. Itt talán inkább arról volt szó, hogy ezek nem hétköznapi, nem mindenhol beszerezhető alapanyagok. Bár, aki régóta paleózik, megvannak a bejáratott alapanyag beszerző útvonalai. Fontos megértenünk, hogy egy választott életformát mindenki a saját egyéni ízlése, személyisége, lehetőségei szerint tart be. Én sosem leszek "hard" paleós, mert semmiben sem vagyok kemény, viszont rendkívül fontos számomra a változatosság. Sokszor hangsúlyoztam, hogy próbáljuk meg elfogadni egymás döntéseit, hiszen mindenki a maga számára megfelelő paleo étrendet követi, hard, soft vagy medium. Ha az étkezésed nem tükrözi a személyiségedet, ott előbb-utóbb diszharmónia lesz, ezt sok év szakmai tapasztalat mondatja velem. Örülök, hogy leírjátok gondolataitokat, érzéseiteket, amiket a receptek inspirálnak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én ezért szeretem jobban az 1. szakácskönyvedet, mert azokhoz a receptekhez az alapanyagok könnyebben beszerezhetőek!

      Törlés
    2. Sok alapanyag nem is létezett, amikor az első szakácskönyvet írtam. Kínálatot pedig csak kereslettel lehet teremteni, higgyétek el, hogy egyre több helyen fogják árulni ezeket az alapanyagokat, mert egyre több paleós van!

      Törlés
  4. nekem nagyon bejön!
    egyből kettőt ettem meg belőle :))

    VálaszTörlés
  5. Most probältam ki ezt a palacsintateszta receptet, szerintem nagyon finom. En Exotic food markaju kokusztejet hasznaltam. Mivel csak 160 ml-es volt a kiszereles, ezert csak ennyit raktam bele a 2 dl helyett. E kokusztej allaga kozepesen suru. Osszetevokent 52% kokusztej es viz van megjelolve. Meg regebben vettem a Culinaris boltban.
    Az is pozitiv, hogy nagyon keves liszt kell hozza. Szerintem kicsit draga ez a gesztenyeliszt, de ha csak ilyen keves kell belole, akkor teljesen megeri.

    VálaszTörlés
  6. Vannak nagyon tiszta, biominősített termékek, ilyen pl. a Rapunzel nevű cég konzerves kókuszteje. Elég drága, így én ritkán használom, de semmi más nincs benne, mint kókusz. A mandulaliszt vagy a gesztenyeliszt igen drága, de annyira gyorsan magába szívja a folyadékot, hogy egész kis mennyiségből is lehet sütni velük. A csokoládé tortámhoz pl. összesen 7 dkg mandulaliszt kellett és egy 10 személyes torta lett belőle.

    VálaszTörlés
  7. Kedves Elmira és Olvasók!

    Mi is kipróbáltuk a receptet a családdal, de annyira sűrű lett, hogy sütéskor nem sikerült szépen elkenni, hogy lapos legyen, illetve töredezett is, nehéz volt emiatt megfordítani. Gondoltam, hogy kisebb mennyiségű víz hozzáadásával lehetne orvosolni a dolgot, amely valóban javított a tészta állagán, folyósabbá téve azt, azonban így még inkább töredező lett sütés közben. Megfordításhoz maradt a régi, feldobós módszer. Lenne esetleg javaslata valakinek, hogy hogyan lehetne megoldást találni a dologra?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A tészta nálam is sűrű volt, tehát kisebb, vastagabb palacsintákat tudtam belőle gyártani, viszont egyáltalán nem töredezett, meglepő módon szépen meg tudtam fordítani egy lapáttal alányúlva. Amit már tapasztaltam, hogy nem mindegy, hogy melyik serpenyőben állok neki palacsintát sütni, mert van, amelyikbe beleragad, egy másikban meg gond nélkül működik, és ez nem a legújabb serpenyőm. Én azért nem adok hozzá vizet, mert korábbi próbálkozásoknál azt láttam, hogy töredezős lesz tőle a tészta.

      Törlés
  8. Kedves Elmira!

    Megcsináltam ezt a palacsinta receptet, és olyan isteni finom lett, hogy az egész adag el is fogyott, az egész családnak nagyon ízlett. 2 hónapja paleózok, de még csak most sikerült egy jóízűt ennem desszertből. Másnap megint kellett belőle süssek. Nagyon sikeres volt nálunk ez a recept, úgyhogy fel is vettem állandó recepteim közé. Azt szeretném kérdezni, hogy esetleg lángos vagy fánk receptje van e esetleg. Válaszát előre is köszönöm! Noémi

    VálaszTörlés
  9. Kedves Noémi, örülök, hogy ízlett. A kókusz- és a gesztenyeliszt nagyon kellemes alapanyagok. Lángos és fánk nehéz eset, mert ott az élesztő és a glutén nagy szerepet játszanak, ilyesmivel nem próbálkoztam.

    VálaszTörlés
  10. sziasztok,
    az én paleo palacsintám egy förtelmes ronda ízetlen borzalom lett -
    megettem, mert éhes voltam, itt van a gyomromban, mint egy emészthetetlen kő -
    próbáltam átsütni, de nem lehetett, kívül megégett, belül nyers förtelem maradt (kitűnő serpenyőm van)
    az én családom és gyerekeim elfogadják az útmutatásaimat az étkezéssel kapcsolatban is, de ilyen borzalmakat még ők sem tudnak bevenni, mert nem lehet...

    azért nagyon örülök, hogy a drága hozzávalókat belepocsékolhattam...

    VálaszTörlés
  11. Ó, nagyon sajnálom, hogy ilyen fiaskó lett az eredmény! Én mostanában sütöttem csak gesztenyelisztből, vízzel és tojással, és azt is szépen meg lehetett fordítani, vékony is volt, mert hígabb a tészta.

    VálaszTörlés
  12. Kedves Elmira,
    bocs, hogy ennyire kiakadtam a palacsintára! Cserébe itt egy nagyszerű és nagyon gyorsan elkészíthető húsos, almás recept:
    Hagymás csirke párolt almával
    1 nagy csirkemell filé (25dkg)
    1 ek olaj
    1 nagy fej hagyma
    2 gerezd fokhagyma
    1 tk mustár
    1-1 mk só, bors
    - olajon a húscsikokat gyorsan átsütjük
    - rászórjuk a kockára vágott hagymát és 1 pohár vízzel elkevert mustárt
    - fedő alatt 15 percig pároljuk
    - a húst kiszedjük, a szaftot pürésítjük
    - tegyük vissza a húst, forraljuk össze
    párolt almával kínáljuk, nagyon finom!

    VálaszTörlés
  13. Hát én megértem, hogy dühítő, ha valami nem sikerül egy többezer forintos lisztből. Viszont mást nem tehetek, mint felteszek recepteket, amiket én jónak tartok, és amik nálam működnek. Köszi a receptet, jól hangzik!

    VálaszTörlés
  14. Kedves Elmira!

    Egy svéd paleo receptgyűjteményben ráakadtam egy szimpatikus, különféle magokkal tarkított "zsemle" receptjére, de kell hozzá egy speciális, svéd gyártmányú hozzávaló, a "pofiber". A gyártó honlapján az szerepel, hogy ez tulajdonképpen szárított burgonya rost, amit kíméletes eljárással, vegyszermentesen állítanak elő. A leírás szerint 70 %-a rost, lassan szívódik fel, ezért kevéssé hat a vércukorszintre. Kenyerek, sütemények tésztájának lazításához, panírozáshoz ajánlják, gluténmentes, íze, szaga és színe semleges.

    A gyártó adatai szerint 100 gr: 75 kcal / 5 gr protein / 12 gr szénhidrát / kevesebb, mint 0,5 gr zsír / 70 gr rost / 10 gr nátrium. Tudom, hogy a paleóban nem engedélyezett a krumpli, de ha az ember még nem tart a szigorú paleónál, és szeretne "kenyérszerűbb" paleo kenyeret sütni, akkor használhat ilyen hozzávalót? Mivel alacsony a szénhidráttartalma, és kevéssé hat a vércukorszintre, megbocsátható ez a "csalás"? Válaszát előre is köszönöm! Dóra

    VálaszTörlés
  15. Kedves Dóra! A paleóra való átállás a legtöbb embernél fokozatosan történik, ezért természetes, hogy a nem paleo alapanyagokat is fokozatosan hagyják el. A legfontosabb a teljes cukor és lisztmentesség elérése, szerintem ez az első lépés, és ezzel párhuzamosan a tejtermékek kiiktatása. Próbálja ki ezt a burgonyarostot. Van egy másik alternatíva, amitől jó állagúak lesznek a kenyerek, ez a psyllium husk, magyarul útifű maghéj. Nem érdemes "bűnözésben" meg "csalásban" gondolkodni, mert az életmódváltás célja a jobb közérzet és a teljes körű jóllét, nem a szorongás. Lehet, hogy néhány hónap múlva egyáltalán nem fog semmilyen kenyérpótlót igényelni, sok paleóssal megtörtént már ez.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Elmira!

      Köszönöm a gyors választ; valamiért ebben a receptben a burgonyarost mellett az útifűmag és útifűmaghéj is szerepel, ezért gondoltam, hogy a burgonyarost valamit még hozzáad a zsemle állagához, amit az útifűmag nem tud. Beszerzem Svédországból, és meglátjuk! :-)

      Mi néhány hete kezdtük az életmódváltást, azonnal eltűnt a cukor, liszt, burgonya, rizs, gabonafélék, és ez meglepően jól ment, de bevallom, a tejtermékek frontján még nem állunk ilyen jól, de idővel nyilván ez is változik majd. Inzulinrezisztencia kapcsán ajánlotta a kezelőorvosom a paleolit étrendet, de ő is a fokozatosságot hangsúlyozta, ahogy Ön is. Ahogy egyre több friss zöldség-gyümölcs kapható, rengeteget sütök-főzök, bújom a hazai és a külföldi oldalakat, de a család néha enne "kenyeret", és egyelőre még nem találtam meg a nekik is megfelelő, tökéletes receptet. :-) Szeretünk túrázni, és olyankor nagyon egyszerű az étkezés szendvicsekkel, most viszont egy kicsit bajban vagyok, talán ez a recept egy időre kihúz a csávából. :-)

      Még egyszer köszönöm a válaszát, és ha jól sikerül a próbálkozás, beszámolok róla. :-)

      Dóra

      Törlés
  16. Kedves Elmira,
    A kuzu-ról, a nyílgyökérlisztről és a tápióka lisztről szeretnék kérdezni.
    Én mindháromról úgy tudom, hogy nem paleo (A keményítő tartalmuk és a magas GI-jük miatt. Jól tudom?) ennek ellenére egyre több "paleo" receptben találkozom velük.

    Te is azt írod itt, hogy kompromisszumos megoldás.
    Magam sem vagyok szem-ellenzős paleos, szívesen kipróbálnám őket, de nem találok hiteles infót a neten ezekről a "lisztekről".

    Gondolom jobbak mint egy rizs- vagy kukorica- liszt, de Te mennyire ajánlod a paleo étkezésebe bevonni őket?
    Hol olvashatok róluk bővebben? Írtatok esetleg róla valahol Szendi Gáborral?
    Köszönettel, Kata

    VálaszTörlés
  17. Kedves Kata, a napi szénhidrátbevitel mindenkinél egyéni, személyes célok, testalkat, életmód, egészségi problémák, stb... határozza meg. Ezek a keményítő tartalmú lisztek nagyban segítik a paleo sütést, sűrítést. Mérlegre kell tenni, hogy melyik árt jobban: a magas fitát- és omega6 tartalmú magok vagy a keményítő? Én szeretem ezeket egymással kiegészíteni és mindegyiket mértékkel használni. A minden napi sütést nem javaslom, a hétköznapokban a jó minőségű zsiradék, állati fehérje, sok-sok zöldség, kevesebb gyümölcs és a gumók legyen a fő táplálék. A sütis vagy kenyeres napokra jó szolgálatot tesznek az okosan átgondolt lisztkeverékek, amelyekből lehet palacsintát, piskótát, péksüteményt készíteni. A paleo értelmezése nagyon sokféle, mint ahogy a természeti népek is nagyon sokféleképpen esznek. Egyéni tapasztalat alapján jól követhető, hogy a saját szervezetünknek mik a szükségletei. Én nagyon rosszul működöm kifejezetten alacsony szénhidráttartalom mellett. Számomra ideális a napi 100-150 gr szénhidrát, főleg celluláris (egész zöldség) formában. Én kevés gyümölcsöt eszem, mert a tapasztalat erre tanított. A zsírt és a zöldségeket szinte korlátlanul bírom. Mindenki önmaga legjobb tanácsadója, és nagyon fontos megtanulni értelmezni a szervezetünk jelzéseit. Egy kenyérbe pl. nálam kb. 3 dkg nyílgyökérliszt kerül. Ez kb. 25 gr szénhidrát. Ebből eszem 1-2 szeletet, ami egy ilyen adagra lebontva kis mennyiség. Gáborral most írunk egy új könyvet az öt év paleo tapasztalatairól, amiben biztos, hogy ezt a témát is érinteni fogjuk.

    VálaszTörlés
  18. Kedves Elmira, köszönöm a gyors választ! Várom a könyvet! üdvözlettel, Kata

    VálaszTörlés