Az eddigi palacsinta receptek közül ez ízlik a legjobban, örülök, hogy végre sikerült kikísérleztezni. Két tányérral kell dolgozni, így nem kell szenvedni a megfordítással.
2 dl kókusztejszín
3 tojás6 dkg gesztenyeliszt
4 dkg kókuszliszt
egy csipet őrölt fahéj
egy csipet vanília őrlemény
1 ek. erytrit
zsiradék a sütéshez
A kókusztejszínt jól kikeverjük a tojásokkal. Beleszitáljuk a gesztenye- és a kókuszlisztet, hozzáadjuk a fahéjat, a vaníliát és az erytritet. Alaposan összekeverjük. Egy palacsintasütőben kevés zsiradékot forrósítunk, és egy merőkanálnyi tésztát beleöntünk. Körbeforgatjuk, egyenletesen eloszlatjuk és közepes lángon két percig sütjük. Egy tányérra csúsztatjuk, és a tányért felemelve visszaejtjük a palacsintát a serpenyőbe, úgy, hogy most a másik fele süljön. Ezt is sütjük 1-2 percig, majd egy másik tányéron félretesszük. Ebből a mennyiségből hat palacsinta lesz. Tetszés szerinti lekvárral vagy friss gyümölccsel töltve tálaljuk.
Elmira, a kókusztejszín kókuszkrémnek felel meg (pl. Cocomas)? Szerinted működne vízzel és kis olaj hozzáadásával is? Anna
VálaszTörlésEz az a kókusztejszín, amit én használok (Cocomas). Vízzel és olajjal talán kicsit hígabb lenne a tészta, de szerintem működne úgy is. A lényeg, hogy nagyon jó minőségű, sértetlen felületű serpenyőben kell sütni, és ezzel a tányérozós módszerrel a megfordítás is sokkal könnyebb.
VálaszTörlésKedves Elmira!
VálaszTörlésEhhez nagyon hasonló palacsintát sütök én is, a kedvenc gyümölcsös töltelék a következő: felkockázott sárgabarack fahéjrúddal összemelegítve, hogy a gyümölcs összeessen - ez a lekvár. Ezt kanalazzuk a palacsintára, majd megszórjuk xukros mákliszttel. Csodálatos kombináció! Ebből az egyszerű "lekvárból" több adagot lefagyasztottam a nyáron, így most is élvezhetjük napfényes ízét.
(A gyerekek kedvence persze a csokikrém: tört banán natúr kakaóval.)
Üdvözlettel,
Éva
Kedves Éva, csuda jól hangzik!
VálaszTörlésAz első megjegyzéshez fűzném:
VálaszTörlésÉn azóta kipróbáltam buborékos vízzel, nem is kevéssel, viszont biztos ami biztos, pár evőkanál őrőlt lenmagot tettem bele. Pár órát a hűtőben pihent (mert piacra mentem) és nagyszerűen besűrűsödött. Még hígítottam és vékony palacsinta lett belőle.
Nem szakadt, nem ragadt.
Hazsuka
Szuper jó. A lenmag mindig segít :-)
VálaszTörlésKedves Elmira!
VálaszTörlésNem egészen értem a dolgot a kókusztejjel kapcsolatban. A Cocomas kokusz "tejszíne" többedszeri vásárláskor is egy híg lötyiben úszó zsíros tömb volt. Kísérleteztem vele, hogy elkeverjem, de legjobb esetben is darabos lett...
Mit csinálok rosszul?
Ez fura, mert a Cocomas általában éppenhogy egynemű, tejszínszerű állagú. Ha ilyesmit tapasztalsz, akkor melegítsd fel az egészet, és akkor szépen elolvad a kemény rész, és egyneművé válik a többivel.
VálaszTörlésKedves Elmira!
VálaszTörlésCsuda jól hangzik.
Én épp tegnap készítettem gesztenyelisztes palacsintát, mégpedig úgy, hogy kb 7 evőkanál gesztenyelisztet kevertem el 2 tojással és 2 dl rizstejjel, kevés kókuszzsírral és kevés vízzel. A lényeg a klasszikus palacsinta sűrűség elérése. Ezzel ugyanolyan palacsintát lehet sütni, mint a klasszikus fehérlisztes, nekünk nagyon bejött.
Igen, biztos az is finom, csak a rizstej nem paleo, ezért én nem használom. A gesztenyeliszt kifejezetten jóízű, én is nagyon kedvelem.
VálaszTörlésKedves Elmira!
VálaszTörlésAzt szeretném Tőled megkérdezni, hogy a gesztenye, gesztenyeliszt miért paleo? Elég magas a ch-ja, keményítőtartalma és a gesztenyének magas a GI-je is. A palacsinta nekem is remekül sikerült, csak nem tudom mostmár, hogy mennyire egyem nyugodtan. :)
Válaszodat előre is köszönöm!
Üdv,
Timce
Kedves Timce, ez egy jó kérdés, pont nemrég beszélgettünk erről az egyik paleo termékgyártóval. A gesztenyének a rosttartalma is magas, és keményítőtartalma mellett nincsenek benne azok a legkárosabb lektinek, amik egyébként MINDEN keményítőtartalmú gabona és magfélében megtalálhatók. Ez alól csak a következők kivételek: banán, főzőbanán, gesztenye, földimandula)A banán ch tartalma is nagyon hasonló. Én ezeket az élelmiszereket azoknak ajánlom, akik túl soványra fogynak a paleótól, vagy amúgy sincs semmilyen súlyfeleslegük, illetve nagyon aktívak. Ha valaki mozog, sokkal több keményítőt tud hasznosan felhasználni az izomzata, mintha valaki passzív.
VálaszTörlésSziasztok!
VálaszTörlésIlyen drága alapanyagokkal, hogyan jön ki a mai világban egy 4 tagú család élelmezése?
Kedves Elmira, hol szerzel natur gesztenyemasszát? Csak cukros vacakot kapni. Egyszer sikerült bio-naturt vennem, kifutó készletből, utolsó darabot. De íze alig lett, pedig raktam bele vaníliát meg xilitet meg rumaromát-amiben minden nem jó is van, mint utólag olvastam...Szóval az ízesítéshez is adhatnál arány-tippet:) Köszi Rita
VálaszTörlésKedves Rita, a Cora-ban pl. mindig volt, de most Auchan lett a Cora, és nem tudom, hogy mennyire szűkítették le az árukészletet. Jobb Tescokban is van, illetve a METRO-ban is. Van olyan, hogy Sarkpont Zrt, vagy Maroni, ezek gyártják, őket is lehet kontaktálni. A natúr massza meglepően sok édesítőszert felvesz, mire kb. annyira édes lesz, mint a cukros. Lehet beletenni kakaót, kókusztejet, narancshéjat, vaníliát, pici fahéjat, egy kanálnyi rumot, addig kell ízesíteni, amíg ízlik.
VálaszTörlés