Most kezdődik a sütőtök szezon, ami novemberben kulminál, amikor a halloweeni éjszaka lámpásai mind vigyorgó sütőtök „rémpofák”. Egyik kedvencem ez a fantasztikus illatú, százféleképpen felhasználható zöldség. Én általában a körte alakú, ún. kanadai tököt preferálom, mert kisebb, kevésbé rostos, és könnyebben lehet vele bánni, mint a hatalmas, kerek tökökkel. Az alábbi pite igazi őszi hangulatú sütemény.
A töltelékhez:
50 dkg párolt sütőtök (hámozott, párolt súly)3 tojás
1 dl Cocomas kókusztejszín
1 tk. őrölt fahéj
½ tk. őrölt gyömbér
¼ tk. frissen reszelt szerecsendió
6 dkg erytrit
A tésztához:
25 dkg őrölt mandula5 dkg átszitált kókuszliszt
3 dkg porrá őrölt erytrit vagy xylit
1 tk. sütőpor
5 dkg puha kókuszzsír
2 db tojás
1 db kb. 24 cm átmérőjű kerek sütőforma
A sütőtököt puhára pároljuk, kicsit kihűtjük, majd turmixoljuk a tojásokkal, a kókusztejszínnel, a fűszerekkel és az erytrittel.
Az őrölt mandulát alaposan összekeverjük a kókuszliszttel, az erytrittel és a sütőporral. Hozzáadjuk a tojásokat és a kókuszzsírt, és egynemű tésztává gyúrjuk. Ha a kezünk túl zsíros lesz a gyúrástól egy kevés kókuszliszttel meg lehet még szórni a tésztát.
A sütőt előmelegítjük 150 fokra. A tésztát vékony rétegben belenyomkodjuk a sütőformába, úgy, hogy az oldalán is legyen körben kb. 5 cm-es pereme. A tölteléket beleöntjük, és óvatosan néhányszor odaütögetjük az asztalhoz, hogy a levegő buborékok eltávozhassanak belőle. Kb. 30 percig sütjük, majd a hőfokot 130 fokra mérsékeljük, és további fél órát sütjük. Akkor jó, ha szelíd rázogatásra már nem hullámzik a töltelék közepe. Melegen és hidegen egyaránt nagyon finom.
Már el is készítettem, nagyon-nagyon finom lett, ezer köszönet a receptért! :)
VálaszTörlésÖrülök! Nekünk is nagyon ízlett :-)
VálaszTörlésKedves Elmira!
VálaszTörlésNagyon szeretném kipróbálni ezt a receptet, de egyedül nekem nagyon sok lenne.
Tudom csökkenteni a mennyiséget?
Esetleg muffin formában sütni?
knetta
Megsütöttem, gyönyörű, de hogy szedem ki a szilikonból, hogy ne törjön?
VálaszTörlésHazsuka
Kedves Knetta! Tökéletesen működik muffinformában, és le is lehet fagyasztani belőle :-)
VálaszTörlésSzia Hazsu, fogós kérdés. Valószínűleg úgy, hogy az első szeletet felvágod és óvatosan kiemeled, aztán a többi már menni fog. Én előszeretettel használok csatos formákat, pont ezért.
VálaszTörlésKedves Elmira!
VálaszTörlésTudatom, hogy ezzel akkora sikert arattam/tunk!
Köszönöm! Köszönöm! Köszönöm!
Még olyanok is megkóstolták, és ízlett nekik, akik idegenkedtek a sütőtöktől. Szerintem ez a finomság is a nyugati táplálkozás szemellenzőseit segíti megnyitni az egészségesebb táplálkozás számára. Az ízeken túl lényeges, hogy jól szelhető állagú a linzertorta.
Ui: Remek az új fotód!
Üdv: Ica
Kedves Elmira!
VálaszTörlésEz igazán nagyon újszerű, és fini sütőtökös recept, amit én már ki is próbáltam. Igaz mandula híján dióval készítettem a tésztát, de így is finom volt, még a munkahelyemen is nagy sikert aratott.
Üdv.: Ági
Kedves Elmira!
VálaszTörlésEz igazán nagyon újszerű, és fini sütőtökös recept, amit én már ki is próbáltam. Igaz mandula híján dióval készítettem a tésztát, de így is finom volt, még a munkahelyemen is nagy sikert aratott.
Üdv.: Ági
Örülök, hogy mindenki sikert aratott vele! Ügyesek vagytok :-))
VálaszTörlésKedves Elmira! Mivel válthatnám ki a 25 dkg mandulát? Kösz a segítséget!
VálaszTörlésÁgi írja, hogy ő dióval készítette, és úgy is finom volt. Ha az ár miatt kérdezed, akkor őrölt szezámmal lehetne még próbálkozni, csak az egy kicsit kesernyés. De talán kókuszliszttel keverve nem.
VálaszTörlésKöszönöm, sajnos, idén a dió is őrült drága, nálunk is lefagyott atermés. Majd próbálkozom...
VálaszTörlésNekem most sült ki, nagyon finom, de elég lágy lett a krém. Ilyennek kell lennie, vagy nem sütöttem meg eléggé?
VálaszTörlésHű, ez már egy éve volt, de a sütőtökpüré könnyű és lágy kell, hogy legyen. Egyébként attól is függ, hogy milyen a tök víztartalma. Minél tömörebb állagú, és kevésbé szálas, annál jobb. Az összesen 1 órás sütés elég neki (az én sütőmben).
VálaszTörlésKedves Elmira-! Nagyon tetszik ez a recept, és szeretném elkészíteni, de hagyományos anyagokból (nem ismerem ezeket az anyagokat pl.: xylit és nincs itthon kókuszzsír, kókusztejszín, kókuszliszt) szeretném megkérdezni, hogy sima lisztből, nádcukorból, és vajból milyen arányban kell adagolni, ugyanannyit bír el a tészta és a töltelék vagy másképp viselkednek az anyagok? előre is köszönöm válaszát!
VálaszTörlésA xylit és a cukor kb. egyenlő édességűek. Kókuszzsír helyett lehet használni pl. vajat, kókusztejszín helyett tejszínt és a mandula és a kókuszliszt helyett lisztet. A lényeg, hogy a tésztája ne legyen túl vastag, mert akkor nehéz lesz a sütemény.
VálaszTörlés