Kedves blogolvasók!
Ígéretemhez híven itt a második recept a Paleofutár (www.paleofutar.hu) ételkiszállítótól. Ez a csodás répatorta Andrejszky Ivett varázslatos kezeinek a munkája. Könnyen szeletelhető, csomagolható sütemény, munkahelyre vagy iskolai tízórainak is kiváló opció. Én a reggeli kávémhoz majszolgattam el egy adagot, pont kellemes, könnyű kezdése volt a napnak!
20 adaghoz:
8 egész tojás
15 dkg xylit
kb. 2,5-3 dl víz
50 dkg darált dió
10 dkg darált mandula
10 dkg őrölt szezámmag
1 tk. szódabikarbóna
50 dkg reszelt sárgarépa
1 ek. reszelt narancshéj
a díszítéshez gyümölcs
A tojásokat kikeverjük a xylittel, hozzáadjuk a vizet, majd az összekevert darált diót, mandulát és szezámmagot, szódabikarbónát és narancshéjat. Elkeverjük, majd beletesszük a reszelt sárgarépát. Ha túl sűrű a massza, tegyünk bele még egy kis vizet, ha túl híg, tegyünk bele még egy kevés valamilyen tetszőleges darált magot. Ezt a keveréket egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és 170 fokon (légkeverésen) kb. 50 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni, kockázzuk fel, és friss és aszalt gyümölccsel díszítve tálaljuk.
Kedves Elmira!
VálaszTörlésMegsütöttem és ficocoval (füge megfőzve mézzel+ kakaóporral) megettem, ez valami isteni sütemény!
Köszönöm!
Kati
Jól hangzik! :-)
VálaszTörlésNagyszerű sütemény! Megcsináltuk tortá(k)nak, csokoládébevonattal.
VálaszTörlésAz anyag rengeteg. Két kisebb torta kijött belőle.
Imádom, hogy mindenki továbbfejleszti a recepteket! Ez a változat is szuperül hangzik. Hát igen, a Paleofutáros receptek nagyüzemi mennyiségek...
VálaszTörlésTényleg hatalmas adag. Egy tepsi + egy püspök kenyér sütő tepsivel lett. Házi szilvalekvár és kakaós banánnal ettük. De nagyon könnyű és finom sütemény.
VálaszTörlésVégre, újra süthettem tegnap .. :-)
VálaszTörlésA múlt héten először az izzasztó hő tartott vissza, aztán elragadott az Élet néhány más dolga.
Na, de újra itt!
Ismét a kreatív megoldásoké lett a fő szerep, mert az a helyzet, hogy nem volt épp sárgarépa itthon :-)… és emellett befolyásolt az is, hogy élénken élt bennem a pénteki kakaós-kávés-krémes paleofutár süti MENNYEI élménye, azzal a vastag, lágy csokikrém réteggel a tetején, hmmm….. (köszönet érte)!
Így répa nélküli és kicsit „kakaós” irányba fordult a süti összeállítása. Volt még a mélyhűtőben a legutóbbi avokádós csokikrémből egy kis porció – az pont jó lett krémnek a tetejére….
A recept összetevői így alakultak: több őrölt dió (majdnem fele-fele a mandulával), őrölt kókuszreszelék a szezám helyett, sok kakaópor, kis gesztenyeliszt, fahéj, vanília őrlemény és a vízben kávét oldottam fel.
(A 20 adagos mennyiségeket tizedeltem, mert most 1 napra készült a süti, max. 2-3 adag fog elfogyni, pont egy mini-sütőformányi. Szeretem a mini sütőformákat, kb. annyi süti készül velük, mint 2-3 kis muffin forma mennyisége).
Van egy sütéstechnikai jelenség, amivel nem tudok mit kezdeni. Ez most is előjött. Amikor légkeveréssel sütök akkor a sütési idő első harmadában gyorsan, dinamikusan megemelkedik, megduzzad a sütemény/tészta – ám nem egyenletesen. Azaz: púpos, vagy hepe-hupás lesz a felszíne és - amitől még szomorúbb leszek :-(, - hogy annyira megemelkedik a massza egy része, hogy meghasad az egész, hogy emelkedni tudjon. Így a végén egy púpos és hasadozott felszínű süti „tetőt” kapok – mint valami, amit „túl töltöttek” tartalommal és kihasadt. Itt most jól kezelhető volt a helyzet, mert éles késsel levágtam egyenletes felszínűre a pukklit és a tetejét sütitészta vastagságú tömör rétegben felhordtam „csoki” krémmel, így esztétikailag a végeredmény tökéletes lett – de más esetekben ez púposság ilyen módon nem kezelhető.
Pedig, mindig igyekszem jól elkeverni a masszát, hogy az összetevők egyenletesen keveredjenek, de lehet mégsem elég homogén a massza? (Ha nem „légkeverek”, akkor kevésbé púpos és nem hasad, de akkor is a massza közepe általában magasabb, tehát domború lesz az egész.)
Mit érdemes ilyenkor tenni?
A lényeget el ne feledjem: a süti nagyon ízletes lett; a tészta kicsit rusztikus, de azért egységes állagú, puha és a tetején vele harmóniában lévő fenséges, krémes felső réteg. :-)
Nagy volt a boldogság.
:-)))
VálaszTörlésA cukrászok egy lapáttal kihúzzák a sütőforma szélére a még nyers tésztát, úgy, hogy a pereme körben magasabban legyen, mint a közepe, és így sütik meg. Ezáltal a végére egyenletes lesz, nem púposodik fel középen.
:-)Köszönöm. Kipróbálom így.
VálaszTörlésIgen :-), sokkal jobb lett. Mákos-sárgabarackos süti készült, kevés/vékony tészta egy kicsi tartelette formában, majdnem olyan vékony, mint egy lepény. De a teteje ezúttal egyenletesebb lett.
VálaszTörlés