2011. július 12., kedd

Spenótos töltött tortácska


Most már nagyüzemi módban kísérletezek az ősszel megjelenő új szakácskönyvhöz. Ezt úgy kell elképzelni, hogy vagy főzök, vagy sütök, vagy receptet írok, vagy éppen bevásárolok, non-stop. Álmomban is főzök, és fejben folyamatosan, akkor is, amikor épp a konyha közelében sem vagyok. A mai nap egyik termése ez a kis sós tortácska, aminek továbbfejlesztett változatait a szakácskönyvben is viszontláthatjátok majd. A titka egyszerű: szilikon sütőforma! Hagyományos fém vagy üveg formából nem lehet kiszedni az ebadtát, így viszont minden gond nélkül működik.

2 darabhoz
4 dkg Paleo-len
3 dkg Paleo-szezám
3 dkg mandulaliszt

kb. 3/4 dl zöldségleves

só frissen őrölt bors

2 ek. Paleolaj

1 tojás

3 ek. sűrű kókusztejszín

1 gerezd áttört fokhagyma

2 ek. mirelit leveles spenót vagy friss spenótlevél, összevagdosva

A magliszteket összegyúrjuk a zöldséglevessel, sóval és az olajjal. Tömör, nem ragadós tészta állagú legyen. Kettéválasztjuk, kinyújtjuk és kibélelünk vele két kb. 10 cm átmérőjű hullámos szélű szilikon formát. Ha ilyenünk nincs, akkor egy szilikon muffin formába is tehetjük, így négy kisebb lesz belőle. A tojást kikeverjük a kókusztejszínnel, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az áttört a fokhagymát. A tésztával vékonyan kibéleljük a formákat, úgy, hogy az oldalán pontosan a pereméig érjen. A tojásos tölteléket belekanalazzuk, rátesszük a spenótot és 170 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. Megvárjuk, míg kicsit kihűl, kiborítjuk. Melegen és hidegen egyaránt finom.


5 megjegyzés:

  1. Jónak tűnik...

    2 kérdés azért felmerült bennem:
    1. A Paleo-len és paleo-szezám is magliszt?
    2. mitől paleo.len és paleo.szezám, pláne PaleOlaj?

    VálaszTörlés
  2. Engem is érdekel! Eddig a bio jelzővel ellátott termék volt az eladható. Az sem volt olcsó, de gondolom így még drágább!

    VálaszTörlés
  3. Hol lehet kapni a Paleo-lent, Paleo-szezámot és a maglisztet?

    VálaszTörlés
  4. A paleo maglisztek a már hidegen kipréselt mag "maradékának" őrleményei. Csökkentett omega 6 tartalmúak (így olvastam) Én a Herbaházban szoktam vásárolni őket, a kenyér pl. isteni belőlük! Az olaj is a csökkentett omega 6 miatt paleo, remélem jól emlékszem :o)
    Személyes megjegyzésem: a bio az egy divat (ami mögött sokszor sajnos mögöttes tartalom nincs)..., a paleo pedig, legalábbis számomra egy teljesen érthető, objektív magyarázat.
    Béres Judit

    VálaszTörlés
  5. Kedves Judit! Köszönöm megjegyzésedet, lényegében megválaszoltad a kérdést.
    A biominősítéshez nincs köze a paleotermékeknek, viszont ahhoz igen, hogy kompetens szakértői csapat VALÓBAN paleotermékeket forgalmaz és nem hasraütés szerű termékeket paleonak elnevezve.
    A paleotermékek árusítása hamarosan védjegy köteles lesz.

    VálaszTörlés