2011. július 3., vasárnap

Mákpuffancs


Ma hajnalban feltettem a fiamat a buszra, amivel Görögországba indult a kosárlabda csapattal. A férjem Angliában van az unokái keresztelőjén, úgyhogy ma csend van és nyugalom a lakásban. Biztos ismeritek ezt az érzést, egy nőre ilyenkor gyakran rájön a rendrakhatnék. Tehát reggel 7-kor átmatattam a hűtőszekrényt, hogy rendezzem a sorokat. Így bukkantam rá 3 tojásfehérjére, amit a minap félretettem és persze azóta elfelejtettem. Nosza, akkor használjuk fel őket! Az egyre bővülő paleo magliszt család egyik gyöngyszeme a mákliszt. Csodálatos mákíz, a durva szemcsék nélkül. Finom poralakú, könnyen kezelhető. Én már egy ideje a muffinokat is ebből sütöm. Elővettem tehát kedvenc jelenlegi alapanyagomat és 5 perc alatt elkészítettem ezt a könnyű reggelit. Ehhez a legjobb non-stick serpenyőtöket használjátok, mert különben ragadhat és úgy nehéz megfordítani. Én nemrég kaptam egy isteni kerámia bevonatút, imádom!!

2 adaghoz:
3 tojásfehérje
2-3 dkg xylit vagy erytrit
5 dkg mákliszt
Paleolaj vagy kókuszzsír
friss gyümölcs (itt málna és ribizli)
pár kanál lekvár (nekem épp csipkelekvárom volt, de málna vagy ribizli jobb lett volna)
1 tk. porxukor a tetejére

A tojások fehérjét kemény habbá verjük. Hozzáadjuk az édesítőt és tovább verjük, amíg szép fényes, kemény hab nem lesz belőle. Akkor jó, ha a tálat teljesen a feje tetejére tudjuk állítani, anélkül, hogy a hab kicsúszna belőle. (A próbát érdemes fokozatosan elvégezni, nehogy a földön landoljon!) Keverjük hozzá a máklisztet, és a felhevített zsiradékon, közepes lángon mindkét oldalát süssük 1-2 percig. A közepe maradjon kissé lágy. Rendezzük tányérra, körítsük a gyümölccsel és a lekvárral, szórjuk meg a tetejét porxukorral és frissen tálaljuk.

14 megjegyzés:

  1. Kedves Elmira!

    Szeretném megkérdezni, hogy hogyan használod a máklisztet a mákos muffinokhoz? Például a szakácskönyvedben, ami van, én nagyon szeretem. Tényleg elég a hagyományos receptben leírthoz képest plusz egy tojást hozzáadni, vagy más módosítások is kellenek?

    VálaszTörlés
  2. Elmira, ez valami ISTENI!! Az imént készítettem el, és pillanatok alatt elfogyott! Sőt, a családom ragaszkodik hozzá, hogy holnap is, és ezentúl nagyon sűrűn legyen ez a desszert! Nagyon szépen köszönjük az ötletet! Andi

    VálaszTörlés
  3. Nagyon örülök, hogy bevált! A máklisztből kb. 10 dkg kell a muffinokhoz. 3 tojás, 1 pohár víz, stb. A massza folyékony, de így lesz könnyű a végén. Az új szakácskönyvben is lesz ilyen recept :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Elmira!
      Írnál nekem egy alap muffin receptet máklisztből?
      Köszönöm!
      Marcsi

      Törlés
    2. Kedves Marcsi!

      Sacc per kábé:
      4 tojás
      1/2 kk. étkezési szódabikarbóna
      10 dkg xylit
      3 ek. olvasztott kókuszzsír
      10-12 dkg mákliszt

      A tojásokat néhány percig verni a szódával és az eritrittel. Hozzáadni a kókuszzsírt és apránként a máklisztet, formákba és 170 fokon sütni.




      Törlés
  4. Lesz új szakácskönyv??? Ezt a jó hírt!!! HURRÁ!!!! :D

    VálaszTörlés
  5. A mákliszt egyszerű darált mák vagy valami speciális módon elkészített liszt?

    VálaszTörlés
  6. Lesz, igen, most írom :-) A mákliszt az olaj kipréselése utáni őrlemény.

    VálaszTörlés
  7. Értem, köszönöm.

    VálaszTörlés
  8. kedves Elmira!
    Nekem szétesett, mikor megfordítottam! Mit ronthattam el? Ráadásul kókuszzsírban sütöttem..Sütés közben pedig felszívta a kókuszzsírt és emiatt leégett! Mit javasolsz?

    VálaszTörlés
  9. Kislángon kell sütni és nem sokáig, csak épp hogy mindkét oldalán. És a serpenyő legyen abszolút non-stick. Két lapos fakanállal dolgozz. Ezek mind segíthetnek. :-)

    VálaszTörlés
  10. Kedves Elmira! A paleos ételekhez és sütikhez való anyagokat hol lehet beszerezni? (olaj,lisztek stb)

    VálaszTörlés
  11. Kedves Gréta!

    Itt minden infót megtalál: www.paleotermek.com

    VálaszTörlés
  12. Kedves Elmira!

    Máklisztem sajnos most nincs, de működhet a dolog kókuszliszttel is? Vajon az eredmény is ugyanolyan finom lesz?

    VálaszTörlés