2011. április 15., péntek

Paradicsomos-medvehagymás lepénykenyér

Kaptam levelet vidékról, hogy nem tudják beszerezni a medvehagymát. Nyugodtan lehet újhagymával és egy kis fokhagymával helyettesíteni. A Maldon só, amit ehhez a recepthez használtam, úri huncutság, de nagyon különleges. Jómagam só és borsgyűjtőként minden ilyesmit értékelek. Budapesten a Culinaris üzletekben kapható, illetve a Duna Plázában, a felújított Match szupermarketben, ahol olyan választék van, hogy csak lestem. Hirtelen nem tudtam, milyen országban vagyok. Azok a borsok, amiket a londoni piacon 650 Ft-ért vettem itt 3000 Ft fölött vannak, de azért ez mégiscsak olcsóbb, mint egy repülőjegy :-) Szóval akármilyen sima sóval is tökéletes, csak ha már ínyencek vagyunk, akkor fedezzünk fel együtt különleges finomságokat.

Kb. 12 adaghoz:

8 tojás
10 dkg Paleo-szezám (szezámliszt)
1/2 dl Olajessimo
2 dkg Paleo-len (lenmagliszt)
2 dkg Paleo-jó (tökmagliszt)
1/2 tk. szódabikarbóna
1 kiskanál kristályos füstölt Maldon só
1 csokor medvehagyma, apróra vágva
1/2 kk. kakukkfű
1 nagy paradicsom, félbevágva és szeletelve

A tojásokat verjük fel az olajjal, adjuk hozzá a magliszteket, a szódabikarbónát, a sót és a fűszereket. Könnyen keverhető, laza állagú legyen. Gyorsan terítsük egy sütőfóliával vagy papírral kibélelt lapos tepsire, mert pillanatról pillanatra sűrűbb lesz a massza. A tetejét rakjuk ki a paradicsom szeletekkel és 170 fokos sütőben süssük szép aranybarnára. (Kb. 25-30 perc) Kockára vágva tálaljuk. Nálam épp volt egy finom sprotnikrém, azzal ettem reggelire. Hmm...finom volt!

12 megjegyzés:

  1. Elmira! Ez fantasztikusan néz ki. Köszi a receptet is :) Szép napot!

    VálaszTörlés
  2. Alig tudom kivárni, hogy védett növénnyé nyilvánítsák!!!! Ez a legújabb veszélyeztetett növényfaj, külön turistautakat szerveznek a kiirtására. Semmivel sem egészségesebb, mint az újhagyma! Szörnyű, hogy még te is reklámozod!

    VálaszTörlés
  3. Kedves Anna és Willson! Az illegális bandáktól azért szeretnék elhatárolódni. Az amúgy környezettudatos, bogyókat, gombákat, egyéb erdei finomságokat gyűjtő, kiránduló emberek pedig vigyáznak arra, hogy ne tapossák le fölöslegesen a növényeket, a gyökerét benne hagyják és virágzás után már nem szedik, hogy szépen tovább tudjon szaporodni. Mi saját kezűleg szoktunk szedni, és nem ipari mennyiséget. Sajnálom, hogy ezt is ki lehet használni, túlzásba vinni, az egyensúlyt felborítani.

    VálaszTörlés
  4. De letapossák!!!! És ha egy növénynek leszedik a leveleit, akkor még a hagymából esetleg kínjában kivirágzik, de utána elpusztul az egész növény. Anélkül, hogy magot tudna hozni, vagy fiókhagymát. Az un. virágos gyepet csak akkor szabad először nyírni, amikor a hagymás növények levele elsárgult, visszahúzódott. A növények konyhája és éléskamrája a levél. Ha megfosztjuk tőle, éhen hal. Nem azzal van bajom, hogy medvehagymát eszel (meg a fél ország), hanem azzal, hogy propagálod! Igen sokan olvasnak téged, akik rád fognak hivatkozni, hogy nem lehet nagy gond, mert még Elmiránál is olvastuk, hogyan kell elkészíteni... Pedig ha így folytatódik, ebből még nagy gond lesz! Üdv: Willson

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm a receptet, házi érlelésű parasztsonkával sem utolsó, meg egy kis holland keménysajttal (Goudse 48+ :) ), amiről én bizony képtelen vagyok lemondani :)
    Egyetértek Willson aggályaival, természetvédelmi okokból valóban nem szerencsés a hagymaszedő túrákon való részvétel, és a kapzsi letarolás. Alternatíva viszont mindig akad, én pl. kertben termett medvehagymát aprítottam ehhez, és évekig újhagymával helyettesítettem a medvehagymát, kiváló ízű az is. A Nők Lapja rendkívül népes olvasótáborát is a medvehagyma fogyasztására buzdítják minden szezonban, őket ki figyelmezteti?... Csak remélni tudom, hogy a Te blogodat az átlagnál környezettudatosabb, felelősebb, TÁJÉKOZOTTABB emberek olvassák. Minden jót! Éva

    VálaszTörlés
  6. Rendben, akkor ezentúl az újhagymát, snidlinget, fokhagymát fogom propagálni. Különben tényleg igaz, hogy sokan a kertjükből szedik, tegnap is volt a tanfolyamon egy ilyen hölgy. Nálunk is van Zuglóban a kertben. Willson, elmondanád nekünk, hogy milyen következményei lennének, ha kihalna a medvehagyma?

    VálaszTörlés
  7. Ja és még egy kérdés. A medvehagyma egy ehető növény, vagyis élelmiszer. Ha senki nem szedi, az jó? Van-e módja az egyensúly megőrzésének vagy nincs köztes megoldás?

    VálaszTörlés
  8. Ajjaj, "szegény" Elmira! Sokféle ember, sokféle vélemény... Jómagam olyan helyen élek, ahol hál'Istennek van medvehagyma, tengernyi és évről-évre szaporodik, pedig sokan szedik (én is)Nagyon szeretjük! Minden növénykéből csak pár levelet tépünk le, nem az egészet, így nem hal ki. Szerencsére olyan sok van, hogy szedéskor nem lehet nem letaposni néhányat. Üzenem az előttem szólóknak: bízom benne, hogy a medvehagyma nemszedés mellett, a vízzel, energiával is spórolnak, nem folyatják és nem égetik feleslegesen, mert abból is nagy baj lehet... Jó főzést, jó egészséget és kellemes ünnepet kívánok Mindenkinek! Üdv. Erika

    VálaszTörlés
  9. Szia Elmira!
    Anyuékat az imént sikerült úgy elkápráztatnom ezzel a kenyérrel (medvehagyma nélkül)... készítettem nekik tepertőkrémet, főztem virslit, csináltam egy gyors kapros, reszelt kígyóubi salátát (nagy lyukú reszelt ubi, friss citromlé, olívaolaj és friss kapor)..., tehát mennyei vacsorát tálaltam nekik. Óriási meglepetés volt számomra, hogy ennyire ízlett nekik a kenyérke is :) Szép estét és köszönjük a sok izgalmas receptet! ;-)

    VálaszTörlés
  10. Elmira, melyik is volt az a londoni piac? februárban megyek :-)

    VálaszTörlés
  11. Ki ne hagyd! Borough Market, a London Bridge-hez közel.

    VálaszTörlés
  12. Kedves Elmira! Pont ezt akartam megkérdezni. Még most(anában) is áll? Hálás vagyok a medvehagymás receptért. Mikor szedjük, keveset, óvatosan. Aki kocsival megy, letapossa, az értékesít. Az eldobja a szemetet is. Nem szabad kihagyni a medvehagymát. Akinek van esze, ésszel használja, és szerintem csak olyan hajlandó paleozni. Úgyhogy igenis van helye a medvehagymának. A vendéget megkínáltam a medvehagymával, mondta, ez korántsem olyan zöld, mint mikor szedik. Zöldségestől vettem. Lehet, hogy földet se látott... Köszönöm szépen, Elmira. Különbözőek vagyunk. Így helyes. Csak használni kellene a sütnivalónkat.

    VálaszTörlés