Mindig egy olyan sütiről ábrándozok, ami akkora, hogy egy jó darabig nem kell másikat sütni. Nálunk sokan járnak rá, tehát minden viszonylag hamar elfogy. Biztos nem én vagyok az egyetlen, akinek ilyen gondolatai támadnak néha... Ennél a receptnél ez volt az egyik szempont, hogy legyen benne jó sok anyag. Mikor a kész masszát a tepsibe simítottam, már nem tűnt olyan nagynak, egy 24X30 cm-est töltött be szépen. Az Indonéziában és Hollandiában oly népszerű spekkuk ihlette, ami persze liszttel és sok vajjal készül, de a fűszerezése hasonló az alábbi süteményéhez. Miközben ezt írom, öcsém gyerekei megjelentek az ablakban, hogy minek van ilyen jó illata, és ugye kaphatnak belőle? Figyelitek, hogy lett rögtön kisebb a sütemény? Hát persze, hogy kaphatnak! :-)
40 dkg darált dió
10 dkg őrölt mandula
10 dkg kókuszreszelék
½ kk. szódabikarbóna
10 dkg xylit
3 dkg kakaó
1 tk. őrölt fahéj
½ kk. őrölt szegfűszeg
1 kk. őrölt gyömbér
4 ek. Olajessimo
5 tojás
2,5 dl víz
12 dkg mag nélküli datolya
A sütőt előmelegítjük 160 fokra. A diót alaposan összekeverjük a mandulával, kókusszal, szódabikarbónával, xylittel, kakaóval, fahéjjal, szegfűszeggel, és gyömbérrel. Hozzáadjuk az olajat, a tojásokat és a vizet. Simára keverjük, kiolajozott tepsibe kanalazzuk, és a datolya szemeket függőlegesen beledugdossuk. Kb. 35 perc alatt készre sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése