2011. április 30., szombat

Aszalt meggyes muffin avagy „Vénusz bimbói”


Mi is eshet jobban egy megfáradt utazónak, aki épp hazatért vidékről, egész nap csak egy kis salátát evett, és akinek a lánya két nap múlva kirepül a családi fészekből, ráadásul jó messzire… ? Igen, ez én vagyok, ezért ma délután ahogy megjöttem, már kapcsoltam is be a sütőt. Az angolok abban hisznek, hogy a világon nem lehet akkora probléma, amit egy csésze gőzölgő tea ne oldana meg (vicc nélkül!). Nálam ez a főzésre igaz. Ha akármilyen kedvem is van, vagy talán beteg vagyok, a konyhai tevés-vevéstől mindig jobban leszek. Ma is ezt az elvet alkalmaztam, és sütöttem egy tálca illatos muffint. Hát így született eme könnyű és finom alkotás.

12 darabhoz

25 dkg őrölt mandula

4 dkg kókuszliszt (Tropicai)

4 tojás

10 dkg xukor zéró

½ kk. vanília őrlemény

¼ kk. szódabikarbóna

½ dl Olajessimo vagy Paleolaj

2,5 dl víz

4 dkg aszalt meggy

a tetejére fél szőlőszemek

A sütőt melegítsük elő 170 fokra. A tojásokat habverővel keverjük ki a vaníliával, a sütőporral, az olajjal, a vízzel és az édesítővel. Adjuk hozzá a mandulát és a kókuszlisztet, keverjük simára, majd adjuk hozzá az aszalt meggyet. A muffinformákat készítsük elő (papír, kiolajozás, vagy ha szilikon, akkor nem kell), és a tésztát egyenletesen osszuk szét. Kb. 20-25 perc alatt megsül légkeverésen. Tálaláskor díszítsük a tetejét fél szőlőszemekkel. Ahogy ránéztem a képre, az jutott eszembe, hogy van egy „Vénusz bimbói” nevű édesség, hát ez annak a paleo változata J






8 megjegyzés:

  1. Nagyon finom!:) Az íze olyan, mint nagymamám meggyes pitéje. Köszönöm!:)

    VálaszTörlés
  2. alhegyizsuzsi @hotmail,com2011. május 7. 19:38

    Nagyon sokféle muffint készítek, a legjobb a sárgarépás muffinom amibe reszelt valamint apró kockákra vágott sárgarépát is teszek Köszönöm az uj kitünő receptet!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szeretem a répatortát, és minden répás süteményt! Nemsokára kezdem írni az új szakácskönyvet, és abban lesznek megint új finomságok!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szexi sütemény. Kipróbálom:)

    VálaszTörlés
  5. Kedves Elmira!

    A paleo konyhában mivel lehet helyettesíteni a tojást, ha olyannak szeretnék sütni, aki allergiás a tojásfehérjére? Nézegettem a recepteket, és itt a kenyér, vagy muffin tésztáknál a tojás a kötőanyag. A hagyományos konyhánál ugye általában keményítővel váltják ki a tojást, de gondolom ez itt nem olyan szerencsés.

    Mária

    VálaszTörlés
  6. Kedves Elvira!
    Mennyi sütőport kell tenni bele, mert az összetevőknél nem találom!? Mária

    VálaszTörlés
  7. Kedves Elmira!
    Nem találtam Önhöz tartozó e-mail címet, így itt írok. A Paleolit szakácsköny I. kötet 77. oldalán a diós-narancsos muffin receptből kimaradt, hogy hány tojás kell hozzá.
    Nem tenné közzé itt a tojások számával kiegészített receptet? Szinte azonnal megtaláltam volna, de most itt van a muffin félig készen... Talán más is jár úgy, mint én (elmarad a ma esti muffin).
    Előre is köszönöm!
    V. Anikó

    VálaszTörlés
  8. Kedves Anikó,
    három tojással működni fog a recept. Az email címem egyébként paleo.tanacsado@tenyek-tevhitek.hu

    VálaszTörlés